Kaakon Kokka -hankkeen avulla faktaa ja vinkkejä työnantajalle ulkomaalaistaustaisen palkkaamiseen

Kaakon Kokka – Kansainväliset työyhteisöt ja osaajat Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa -hankkeessa on parin vuoden ajan Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kehittämisyhtiöiden, oppilaitosten ja Kouvolan kaupungin yhteisvoimin vastattu yritysten ja ulkomaalaistaustaisten osaajien tarpeisiin sekä työntekijäpulan ja kohtaanto-ongelman aiheuttamiin haasteisiin erilaisin valmennuksin ja tietoiskuin.

Ennen hankkeen päättymistä, 31.10.2022, Cursorissa haluttiin nopeasti reagoiden tukea myös Ukrainan sodan aiheuttaman muuttoliikkeen takia seudullemme saapuneiden ukrainalaisten työnhakua sekä antaa työnantajille konkreettista tietoa ulkomaalaistaustaisten henkilöiden palkkaamisesta. Erityisesti ukrainalaisille räätälöidyille tilaisuuksille nähtiin tarvetta, sillä heidän lähtökohtansa työnhaulle poikkeaa hyvin paljon esim. ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden tai työn perässä maahan muuttaneiden tilanteesta.

Osana Kaakon Kokka -hankkeen toimenpiteitä Cursor järjesti paikallisten yhteistyökumppaniensa kanssa kaksi infotilaisuutta. Ensimmäinen tilaisuus ”Ukraina-tietoisku – faktaa ja vinkkejä työnantajille ulkomaalaistaustaisen palkkaamiseen” järjestettiin 18.10. Kotkassa Eagle-talolla ja toinen ”Kuinka päästä alkuun työnhaussa – info Suomessa tilapäistä suojaa saaville ukrainalaisille” 20.10. Haminan Raatihuoneella.

Kotkan tilaisuudessa TE-toimiston yrityspalveluiden asiantuntija Päivi Simpanen kertoi tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten rekrytoimisprosessista Kotkan-Haminan seudulla. Cursorin yritysasiantuntija Kalle Kallionpää jatkoi aiheesta antamalla työnantajille käytännön neuvoja ja vinkkejä ukrainalaisten palkkaamiseen. Tilaisuuden lopuksi puutarhuri Ensio Pousi Pousin Puutarhalta kuvasi työnantajan näkökulmasta käytännön asioita, jotka tulee järjestää ja ottaa huomioon ukrainalaisten palkkaamisessa.

Haminan tilaisuudessa neuvoja ja opastusta työnhakuun liittyviin asioihin ukrainalaisille antoivat TE-toimiston Päivi Simpanen, OP Kymenlaakson Haminan konttorin asiakasneuvoja Satu Piispa, Cursorin Kalle Kallionpää sekä Pousin Puutarhan Ensio Pousi. Mukana tilaisuudessa oli myös tulkki. Tilaisuudelle oli selkeästi tarvetta ja tilaisuuden asiasisällöt kiinnostivat ukrainalaisia kuulijoita kovasti. Tilaisuuden lopuksi esitettiin myös runsaasti esityksiin liittyviä lisäkysymyksiä.

Tilaisuuden yhtenä pääviestinä oli mm. se, että kaikki alkaa työnhaussa rekisteröitymisestä asiakkaaksi TE-toimistoon. Ensiarvoisen tärkeää on myös hoitaa henkilön tunnistautumisasia kuntoon mahdollisimman pian hankkimalla virallinen henkilötodistus, jota tarvitaan asioidessa viranomaisten kanssa. CV:n teko on ehdottoman oleellinen osa työnhakua. Kielitaidon merkitystä ei voi myöskään korostaa tarpeeksi.

Linkit tilaisuuksien esitysaineistoihin:

Kokemuksia suojelussa olevien Ukrainalaisten työllistämisestä Ensio Pousi

Sujuvat pankkipalvelut arkeen Satu Piispa OP

Ukrainalaiset info työnantajalle Kalle Kallionpää

Ukrainalaiset info työntekijälle Kalle Kallionpää