Marjan työ Cursorilla on alueen kehittämistä, yritysten tukemista, sekä vähän innovaatioitakin

Mitä tulee seudun yritysten auttamiseen eri tavoin – on Cursorin Marja Holopainen kokenut konkari. Kaksikymmentä vuotta Cursorilla viihtynyt Marja tarjoaa tukea alueen yrityksille pääasiallisesti erilaisten kehittämishankkeiden avulla, mutta neuvoo myös innovaatioiden eteenpäin viemisessä.

Tulin aikoinaan Cursorille töihin rakentamaan Yrityshautomoa maakuntaan. Siitä asti olen toiminut yrityspalveluiden tiimissä ja ollut mukana lukuisissa erilaisissa hankkeissa. Parasta on, kun on itsekin oppinut hankkeista uutta, Marja kertoo.

Juuri nyt Marjalla on työpöydällään kaksi tärkeää hanketta: URHEAT-hanke sekä Vihreä loikka -hanke. Lisäksi hän on mukana Kymenlaakson innovaatioverkoston järjestämässä Idea Kymi -kilpailussa.
URHEAT-hankkeen tarkoituksena on selvittää Ukrainan jälleenrakentamisen mahdollisuuksia kymenlaaksolaisille yrityksille ja muille toimijoille. Parhaillaan hankkeessa järjestetään alueen yrityksille mahdollisuutta osallistua Varsovaan ReBuild Ukraine -messuille marraskuussa.

Messuilla on paljon mukana rakennusalan yrityksiä, joka onkin tärkeä asia jälleenrakentamisen ensiaallossa. Messut ja jälleenrakentaminen kiinnostaa myös seutumme yrityksiä, Marja sanoo. Vihreä loikka -hanke puolestaan valmistaa alueen yrityksiä tulevaan akkuklusteriin tukemalla yritysten vihreää siirtymää.

Yritysten hiilijalanjälki ja hiilineutraaliuteen pyrkivä toiminta tulee olemaan kilpailuetu, kun alueelle sijoittuvat akkumateriaalitehtaat kilpailuttavat alihankkijoita. Yritysten kyky raportoida omaa hiilijalanjälkeään on paitsi ehdoton edellytys, myös kilpailukykyyn vaikuttava asia. Järjestämmekin hankkeen tiimoilta koulutuksia aiheesta, Marja muistuttaa. Hankkeissa työskentelyn Marja kokee antoisana. Hän uskoo, että Cursorin sekä yrityspalveluiden hyvä yhteishenki näkyy myös ulospäin alueen yrittäjille ja valaa tekemisen meininkiä.

Koen, että olemme vuosien varrella saaneet positiivisen pyörän pyörimään. Tässä työssä voi rehellisesti sanoa tykkäävänsä lähes joka päivästä, koska voi antaa niin paljon alueen yrittäjille ja muille toimijoille hyvää, Marja kehuu.

Idea Kymi -kilpailussa Marja kumppaneineen etsii innovatiivisia ideoita

Nyt toista kertaa järjestettävä Idea Kymi -kilpailu etsii innovaatioita Kymenlaakson alueelta. Marja toimii mukana kilpailun arviointiraadissa ja Cursorilla on tänä vuonna kilpailun vetovastuu. Kilpailuun voi ilmoittaa ideoita muutamaan eri sarjaan; keksintösarjaan, liikeideasarjaan, kierrätyssarjaan sekä ideasarjaan ja OP Kymenlaakso -ideaan. Vastaavanlaista kilpailua järjestettiin myös vuosina 2004–2012 Kymi Business -kilpailun nimellä.

Kilpailuun lähetettävä ehdotus voi olla esimerkiksi tekninen ratkaisu, tuote tai palvelu tai oleellinen tuote- tai palveluparannus tai perusteltu idea. Idean ei tarvitse olla absoluuttisen uusi, mutta sellaisenaan sitä ei ole ennen kisaa saanut julkaista, Marja kertoo. Kilpailun jälkeen osallistujilla on mahdollista saada apua ideoidensa jatkojalostukseen. Erityisesti ideoiden suojaaminen on tärkeää.

Jatkojalostamiseen saatavaa apua voisi hyödyntää aktiivisemminkin. Neuvonta on maksutonta ja luottamuksellista, Marja muistuttaa.

Marja kokee, että seudulla on innovatiivista ajattelua. Jo edelliseen Kymi Business -kilpailuun tuli paljon hyviä ideoita, joista moni on jatkanut toimintaansa. Myös edellisestä Idea Kymi -kilpailusta on viety ideoita toteutukseen.

Yksi edellisen Idea Kymi -kilpailun palkituista on kasvattanut omaa tuotettaan ja palveluaan sekä saanut hyvin näkyvyyttä täällä Kymenlaaksossakin. Se on jäänyt mieleeni, Marja iloitsee.

IDEA KYMI kilpailusta lisää tästä linkistä.

Teksti ja kuva: Sini Immonen, Sini.Zen Oy