Kuukauden yritystarina: Perinteistä kestitystä Latopirtissä

Haminalainen Aholafarm on tunnelmallinen juhlien ja ryhmien kokoontumispaikka. Laaja ohjelmatarjonta perustuu yhteistyöhön seudun muiden yrittäjien kanssa

Tuula ja Jukka Ahola
Tuula ja Jukka Ahola / Kuva: Vesa Hovi

Kuka muistaa tillilihan?

Haminalaisen Aholafarmin tarjoama tilliliha on kuitenkin aika lailla erilainen ruoka kuin se, mitä on syöty koulujen ruokaloissa. Kun kymenlaaksossa kehitettiin perinneruokalistaa, niin Aholafarmin emäntä Tuula Ahola löysi paikallisesta historiikista tiedon, että perinteistä tillilihaa on tehty myös lampaasta.

Meidän tillilihamme on tullut hieman yllätyksenä myös Latopirtin asiakkaille, mutta he ovat olleet iloisesti yllättyneitä, kun lautanen on syöty tyhjäksi.

Latopirtti on Aholafarmin tukikohta, missä Tuula ja Jukka Ahola ottavat asiakkaansa vastaan. Ladosta hulppeaksi ja lämmitettäväksi kokoontumistilaksi restauroidussa Latopirtissä on paikat 40 ruokailijalle.

Ruoan ”punainen lanka” on lähialueiden raaka-aineista valmistettu maalaiskotiruoka, Tuula kertoo.

Kymenlaakson Menùn lisäksi Aholafarm kuuluu Karelia a`la carte-verkostoon, joten listalta löytyy myös karjalaisia lounaita.

Meillä on tarjoilla lähilounaita ja Latopirtti on jo vakiinnuttanut paikkansa perhejuhlien ja kokous-, koulutus- ja yritysten työhyvinvointipäivien pitopaikkana.

ruoka-annos

Laajat verkostot

Aholafarmin ohjelmapalvelu perustuu laajaan yhteistyöverkostoon. Valittavana on toistakymmentä eri vaihtoehtoa aina metsäretkistä ja liikunnallisista aktiviteeteista hemmotteluhoitoihin ja elävän musiikin iltoihin. Aholafarm tuottaa itse off-road -ajelut, mutta suuren suosion saaneista rallikyydityksistä vastaavat alan rutinoituneet harrastajat. Jukka kertoo, että hänen veljensä perheessä alettiin harrastaa rallia jo parikymmentä vuotta sitten.

Kun tiluksilla alettiin ajaa erikoiskokeita, paikalle saapui yhä enemmän rallin harrastajia. Ralli oli siis luontaista liittää Aholafamin ohjelmapalveluihin.

Aholafarmin laaja palvelukonsepti toteutetaan yhteistyössä muiden Kotkan ja Haminan seudun yrittäjien kanssa. Tuula kertoo, että verkostoituminen on vaatinut aikansa, mutta se on myös tuottanut tulosta.

Toimiva yhteistyö yritysten välillä takaa sen, että monipuolisia ohjelmapalveluja tuotetaan ammattilaisten toimesta laadukkaasti ja turvallisesti.

Räätälöityjä palvelupaketteja

Tuula ja Jukka Ahola ovat toimineen tilalla yrittäjinä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Vaikka tilalla ei enää ole maidontuotantoa, niin Aholat viljelevät yhä maata ja Jukka tekee myös erilaisia koneurakointeja.
Tuula Ahola valmistui Savonian ammattiopistosta ohjelmapalvelu- ja tapahtumatuottajaksi vuonna 2009. Samana vuonna järjestettiin Aholafarmin ensimmäisenä aktiviteettina heinänseivästystapahtuma, Tuula naurahtaa. Aholafarmin asiakaskunta koostuu yksittäisten ihmisten ja perheiden lisäksi, erilaisista ryhmistä ja esimerkiksi polttariporukoista.

Ruoka- ja ohjelmapalvelut räätälöidään aina kulloisen asiakkaan tarpeen ja toiveiden mukaisesti.

Toiminnan keskus Latopirtti otettiin matkailukäyttöön vuonna 2010. Tuula kertoo, että Aholafarmilla panostetaan suomalaisiin ja kymenlaaksolaisiin ryhmiin.

Aktiviteetteja voidaan lisätä ja olemme valmiita solmimaan myös uusia yhteistyökumppanuuksia.

Hiljaisuutta ja luonnon ääniä

Tuula Ahola on osallistunut taajaan kehittämisyhtiö Cursor Oy:n koulutuksiin. Hän katsoo Aholafarmin hyötyneen erityisesti somekoulutuksesta ja kehittämisyhtiön aloitteesta käynnistettiin myös Hungry for Kymenlaakso -ruokamatkailuhanke, jossa Aholafarm on mukana. Kun Latopirttiä alettiin muuttaa asiakastilaksi, kehittämisyhtiö oli asiantuntija-apuna esimerkiksi markkinoinnissa ja lupamenettelyasioissa, Tuula kertoo. Jukka tähdentää, että Aholafarmin aito, kursailematon tunnelma syntyy hyvin pitkälti maalaismiljööstä ja sitä ympäröivästä luonnosta.

Kun asiakkaat astuvat autosta ulos, he jäävät kuuntelemaan hiljaisuutta tai luonnon ääniä, lintujen liverrystä ja tuulen tohinaa.

Lisätietoja Aholafarmista: https://www.aholafarm.fi/

Teksti: Ville Vanhala
Kuvat: Vesa Hovi