Kuukauden yritystarina: Merestä syntynyt tarina

Yli kolme vuosikymmentä Kotkan Sapokassa toiminut Wanha Fiskari on perinteestä ammentava merikaupungin ravintola.

Kotkalaiset ravintoloitsijat Riitta ja Matti Horto istahtavat ravintolan Wanhan Fiskarin Kapteenin pöytään. He todella ansaitsevat paikkansa. Hortot ovat pitäneet seudulla tunnettua ja kansallisestikin noteerattua Wanhaa Fiskaria jo peräti 33 vuotta. Yrittäjätaivalta pariskunnalla on takanaan yhteensä liki vuosisata. Jo sähköalan urakoitsijana 1970-luvulla toimiessaan Matti harjoitti sivutoimenaan kalastusta. Sen jälkeen hän siirtyi myös kalastusmatkailuyrittäjäksi ja sittemmin yhdessä vaimonsa kanssa ravintoloitsijoiksi.

Wanhalla Fiskarilla on oma historiansa ja tarinansa, Riitta kertoo.

Kaupungin vanhimpana yksityisenä ravintolana Wanhalla Fiskarilla pitkät perinteet, joita myös arvostetaan.

Matti Horton vuonna 2002 pyytämä taimen on löytänyt paikkansa ravintola Wanhan Fiskarin seinältä
Matti Horton vuonna 2002 pyytämä taimen on löytänyt paikkansa ravintola Wanhan Fiskarin seinältä

Kunnioitusta kalalle

Ravintolan alkuaikoina Wanhan Fiskarin kalatarjonta perustui hyvin pitkälti Matti Horton ja hänen kalastajakollegoidensa kalastamiin kaloihin. Riitan lisäksi ravintolassa työskenteli ainoastaan yksi kokki. Aika pienestä on aloitettu. Nykyään meillä on viisi ulkopuolista töissä, yhä itsekin työvuorolistoilla oleva Riitta kertoo.

Kaikkien näiden vuosikymmenten ajan meillä on aina ollut hyvä porukka palvelemassa ravintolamme asiakkaita.

Hän muistuttaa myös, että Wanhassa Fiskarissa on koko sen olemassaolo ajan suhteuduttu kunnioittavasti kalaan.

A´la carte-listastamme annoksista 80 prosenttia on kalaruokia. Sesongin mukaan tarjoamme paikallista ahventa, kuhaa, siikaa ja tietenkin silakkaa. Savukalaa varten meillä on oma savustamomme.

Wanhassa Fiskarissa on koettu lukemattomia kertoja ravintola-alalle tyypilliset suhdannevaihtelut.

Pienenä yrityksenä pystymme joustamaan ja luovimaan tilanteiden mukaan, mutta on meillä sisuakin: periksi ei anneta!

Yksilökohtaista palvelua

Wanha Fiskari toimii myös yksityis- ja yritystilaisuuksien ja erilaisten tapahtumien pitopaikkana. Riitta Horto kertoo, että yritystoiminta vaatii asiakkuuksien syventämistä.

Se tarkoittaa sitä, että asiakkaita pystytään tilaisuuden luonteesta riippumatta palvelemaan yksilökohtaisesti.

Ravintola Wanha Fiskari sai Rôtisseurs-kilpiravintola statuksen vuonna 2012 ja samana vuonna ravintolalle myönnettiin Kotkan Yrittäjät ry:n yrittäjäpalkinto. Wanha Fiskari sijaitsee merellisessä ympäristössä Kotkan Sapokassa, missä Riitan mukaan riittää kesäisin matkailijoita. Wanhan Fiskarin lisäksi Hortojen yritystoimintaa kuuluu myös kalastusmatkailijoiden tukikohtana toimiva Karhusaari.

Wanhan Fiskarin tarina on syntynyt merestä, paikallisesta merihistoriasta ja meren antimista.

Kusti ovimikkona

Wanhan Fiskarin asiakkaat ottaa vastaan ruotsalainen meriupseeri Kusti

Vuosikymmenten ajan kalastaneella Matti Hortolla riittää tarinoita ulapoilta. Hänellä on jopa kokemusta kalastamisesta Neuvostoliitolta vuokratuilta kalastusalueilta jo 1970-luvulta. Kalastusta valvoi neuvostoliittolainen sota-alus tykki keulapiikissään, Matti muistelee.

Wanhaan Fiskariin sisälle astuttaessa vastaan tulee ensimmäiseksi vuonna 1790 käydyn Ruotsinsalmen taistelujen ruotsalainen meriupseerinukke, jonka Matti on ristinyt Kustiksi. Viirit kulkevat katossa, seiniä koristivat meriaiheiset taulut ja verkot. Omalla paikallaan on myös Matti Horton Karhusaaren edustalta yli kaksi vuosikymmentä sitten pyytämän 5,9 kilon meritaimenen trofee muistona ravintoloisijan kalastajanvuosista.

Wanha Fiskari kertoo tarinaansa. Ja se tarina jatkuu.

Ravintola Wanha Fiskari: https://www.wanhafiskari.fi/fi/kala-pihviravintola/

Teksti ja kuvat: Ville Vanhala