Kuukauden yritystarina: Suotuisissa tuulissa, saaren sylissä

Yrittäjä ja Kaunissaaren Majan isäntä Pasi Kinnunen viettää jo 40. kesäänsä saaressa. Kun kesä tulee, lähdetään Kaunissaaren Majalle kalakeitolle. Siitä on tullut ainakin Kotkan ja Pyhtään seudulla jo rituaali.

Vuodesta 2000 lähtien Pyhtään Kaunissaaren Majan toiminnasta vastannut yrittäjä Pasi Kinnunen kertoo, että Kaunissaareen saapuvat matkailijat ja veneilijät jättävät kiireensä mantereelle ja tulevat nauttimaan saarimaiseman harmoniasta.

Kaunissaaressa on vallalla stressitön lomatunnelma. Matkailijoille ja veneilijöille saareen lähteminen on selkeästi irtiotto arjesta.

Kaunissaaren Majan lisäksi Kinnunen omistaa yhdessä yhtiökumppaninsa Ville Laakson kanssa puoliksi heidän yhtiönsä Mereta Oy:n kautta myös Kaunissaaren kaupan ja Merituuli-kahvilan.

Ville Laakso on tuttu henkilö sekä Kaunissaaressa, että ravintola Laakongissa. Kuva: Jukka Koskinen

Kaunissaaren Maja avataan toukokuun loppupuolella ja juhannuksesta käynnistyvä varsinainen sesonki jatkuu koulujen alkamiseen saakka.

Yhteinen etu

Kaunissaaren Majalla on tätä nykyä yli 300 asiakaspaikkaa, joista satakunta on terassipaikkoja. Ravintolan lisäksi Kaunissaaren Majalla on viisi eri majoitustilaa ja elämyssauna. Lohikeittoa Majalla on tarjottu Pasi Kinnusen mukaan jo vuodesta 1955 lähtien. Hän kertoo, että kotimaan matkailun lisääntyminen koronapandemian aikana näkyi myös Kaunissaaren suosion kasvuna matkailukohteena.

Kävijämäärä on jatkanut maltillista kasvua myös viime kesien aikana. Pandemian jälkeen ja Ukrainan sodan sytyttyä saareen saapuu käytännössä pelkästään kotimaisia matkailijoita.

Kinnusen omistaman Kaunissaaren Majan ja puoliksi omistaman Kaunissaaren kaupan ja Merituuli- kahvilan lisäksi saaressa toimii muun muassa kalasavustamo ja useita majoitustoimintaa tarjoavia yrityksiä. Saaren itärannalla Cafe Mustikan ja Kaunissaaren Lomamökkien toimesta Kaunissaaressa järjestetään tulevana kesänä järjestyksessään toinen Blueberry day-musiikkifestivaali. Kinnunen ei miellä saaren kasvaneen palvelutarjonnan lisänneen kilpailua saaressa toimivien yritysten kesken.

Mitä enemmän saareen saadaan palveluja, sitä houkuttelevammaksi saari muuttuu. Matkailijamäärien kasvu on kaikkien saaren yrittäjien yhteinen etu ja tavoite.

Kansainvälisiä influenssereita

Viime vuosien aikana uusitussa Kaunissaaren vierasvenesatamassa on nykyään vajaat 90 vierasvenepaikkaa. Pasi Kinnunen tähdentää, että toimivan sataman lisäksi satamaan tarvitaan myös palveluja.

Pasi Kinnunen katselee jo kohti kesää. Kuva: Jukka Koskinen

Kaunissaareen kaivataan vielä veneilijöille tarkoitettuja peseytymistiloja ja -saunaa.

Kinnunen näkee Kaunissaaren vetovoimaisena kohteena, jonka yrityksille myös mökkeilijät tuovat kesäisin oman merkittävän lisänsä. Kaunissaaren toimintojaan laajentaessaan Kinnunen on saanut Kehittämisyhtiö Cursor Oy:ltä sekä yritystoimintaan että markkinointiin liittyvää neuvontaa. Erityisen tyytyväinen Kinnunen on siihen, että Cursor Oy:n toimesta Kaunissaareen on tuotu tutustumaan kansainvälisiä matkailualan median ja sosiaalisen median edustajia.

Kohteena Kaunissaari kestää kansainvälisen vertailun ja onhan itäisen Suomenlahden meriluonto aivan ainutlaatuinen.

Saaressa kuin laivassa

Myös Kaunissaareen risteilleen m/s Vireen varustajana toiminut Pasi Kinnunen ehti työskennellä Kaunissaaren Majan ravintolassa palkollisen 16 vuoden ajan ennen kuin hän hankki Kaunissaaren Majan omistukseensa.

Nyt minulla käynnistyy 40 kesä saaressa. Kesän aikana käyn vain kaksi tai kolme kertaa mantereella, Kinnunen kertoo.

Ravintola-alan työntekijöiden saaminen saareen on osoittautunut viime vuosina hieman haasteelliseksi.

Saaressa työskenteleminen vaatii sitä, että sopeutuu olemaan pitkiäkin aikoja tavallaan suljetussa yhteisössä ulapan takana. Vaikka olemme saaressa, niin olosuhteet ovat aika lailla samanlaiset kuin laivassa.

Lisätietoja Kaunissaaresta ja saaren palveluista: https://kaunissaari.fi/

Teksti: Ville Vanhala
Kuvat: Jukka Koskinen ja Kaunissaaren Maja