Monen taidon Putkimiäs

Kotkalainen yhden miehen LVI-urakoinfirma on kasvanut kymmenkunta henkeä työllistäväksi monialayritykseksi

Kotkalainen Marko Liimatainen perusti aikanaan yrityksen saadakseen töitä itselleen. Tänä päivänä hänen Putkimiäs Oy:ssä on kymmenkunta vakituista työntekijää. Yrityksensä nimen mukaisesti Liimatainen aloitti yrittäjäntaipaleensa reilu vuosikymmen sitten LVI-urakoitsijana. Sitä mukaa, kun yritys on kasvanut, sen toimenkuva on kuitenkin laajentunut. Toiminimi Putkimiähestä tuli Putkimiäs Oy loppuvuodesta 2018

Liimatainen kuvailee Putkimiäs Oy:n LVI-urakointien kattavavan kaiken aina kadulta katolle saakka. Lisäksi yritys tekee esimerkiksi teollisuusalueiden huoltotöitä, kaivaus- ja salaojaurakointia, timantti- ja betonileikkauksia ja piha- ja purkutöitä.

Toiminnan laajentumisessa on ollut myös haasteensa ja se on vaatinut investointeja, Liimatainen kertoo. Lähtökohtana on kuitenkin ollut se, että jos töihin kysytään, niin töihin myös lähdetään.

Paikallisia alihankkijoita

Putkimiäs Oy:llä on ollut oma toimisto ja varikko Kotkan Jylpyn teollisuusalueella vajaan vuoden ajan.
Yrityksen toiminta keskittyy pääosin eteläiseen Kymenlaaksoon, Kotkan, Pyhtään ja Haminan seuduille, mutta Putkimiäs Oy:llä on ollut yksittäisiä kohteita myös Kouvolassa ja pääkaupunkiseudulla.

Asiakaskunta koostuu lähinnä teollisuusyrityksistä ja yksityisistä ihmisistä, Marko Liimatainen kertoo.

Esimerkiksi soran ja koneiden siirtoihin käytämme alihankkijoina ainakin tällä hetkellä pelkästään paikallisia yrityksiä. Putkimiäs Oy:n varsin nopean kasvun Liimatainen sanoo perustuvan työn hyvää laatua ja asiakaskunnasta huolehtimista. Varsinaisen työn lisäksi on tärkeää pitää myös yhteyttä asiakkaisiin. Palautteen perusteella toimintaa voidaan kehittää, mikäli kehittämisen tarvetta ilmenee.

Toimitusjohtaja Marko Liimatainen surraa Jylpyn varikolta työmaalle lähtevän Putkimiäs Oy:n kaivurin kiinni kuljetuslauttaan.

Ajan tasalla

Marko Liimatainen kertoo, että Putkimies Oy:n työt vaihtelevat kysynnän mukaan. Esimerkiksi uusiotyömaita ei ole vähään aikaan juurikaan ole aloitettu, mutta sen sijaan huoltotöiden puolella pitää kiirettä. Vaihtelua on myös vuodenaikojen mukaan. Kesällä Putkimies Oy:tä työllistävät remontit ja korjaustyöt ja talvella lämmitysjärjestelmien korjaukset ja puhtaushuollot.

Putkimiäs Oy:llä on vuoden ympäri toimiva 24/7 päivystys, josta saa apua, mikäli vesijohdot jäätyvät tai viemärit tukkeutuvat. Hitsarina alun perin uransa aloittaneen Liimataisen mukaan kaikki Putkimiäs Oy:n tekemät työt muuttuvat jatkuvasti. Kun materiaalit ja tarvikkeet muuttuvat, niin työtapojakin on muutettava, hän toteaa. Kaikkiaan tekeminen on helpottunut, mutta ajan tasalla pysyminen vaatii toiminnan jatkuvaa kehittämistä.

Missä putkimiäs?

Marko Liimatainen ei enää nykyään ehdi itse juurikaan paikan päälle työmaille, sillä hänen vastuullaan ovat asiakkaisiin yhteydenpidon lisäksi urakoiden laskeminen ja isompien työkohteiden materiaali- ja tarviketilausten tekeminen. Hän myös opiskelee paraikaa sekä kylmälaiteasentajaksi että LVI-teknikoksi.
Putkimiäs Oy:n laskutuksesta vastaa Liimataisen avopuoliso Monika Hynninen.

Siihen mistä, yritys on saanut nimensä, liittyy tarina vuosien takaa. Kun Liimatainen oli työmaalla tekemässä LVI-asennuksia, työnjohtaja tuli hänen viereensä ja huusi leveällä murteella, että ”Missä on se putkimiäs?” Nykyään kun Putkimiäs lukee haalarin selässä, niin kenenkään ei tarvitse enää huudella, Liimatainen naurahtaa.

Lisätietoja: https://www.putkimias.fi/

Teksti ja kuva: Ville Vanhala