KTT Tekniikka Oy - Maltillisen kasvun tiellä

”Ihmiset tekevät yrityksen”, sanoo KTT Tekniikka Oy:n toimitusjohtaja Mikko Karhu.

”Jos meillä ei olisi osaavaa henkilökuntaa, meillä ei olisi mitään”, sanoo KTT Tekniikka Oy:n toimitusjohtaja Mikko Karhu. KTT Tekniikka Oy on teollisuuden kunnossapitoon ja huoltoon keskittynyt yritys, jolla on toimipisteet sekä Kotkassa että Lappeenrannassa. Kaikkiaan yritys työllistää noin 50 henkilöä. Mikko Karhusta tuli KTT Tekniikan toimitusjohtaja vuonna 2020, vuosi sen jälkeen, kun yritys liitettiin osaksi ruotsalaista Beijer Tech-konsernia.

KTT Tekniikan toiminta on viimeisten vuosien aikana kasvanut merkittävästi. Yrityksen viimeisin hankinta on Kotkan Sepänkadun toimipisteensä naapurikiinteistö. Karhun mukaan uuden kiinteistön laajennussuunnitelman ja laajennuksen kustannusarvion on määrä valmistua vielä tämän vuoden aikana.

”Yritystä kehitetään kuitenkin maltilla ja kapasiteettia lisätään sitä mukaa, kun lisäresursseille ilmenee tarvetta.”

Oman talon väkeä

Yli kaksi vuosikymmentä sitten perustettu teollisuuden komponenttien myyntiin erikoistunut Kotkan Teollisuustarvike Oy ja neljä vuotta myöhemmin perustettu teollisuuden kenttähuolto- ja asennuspalveluihin keskittynyt KTT Service Oy yhdistyivät vuonna 2012 KTT Tekniikka Oy:ksi.

Mikko Karhu kertoo, että yritys on viime vuosien vähitellen levittänyt toimintaansa kaikkiin teollisuuden haaroihin. ”Prosessilaitehuollosta ja komponenteista tulee kummastakin noin kolmannes yrityksen liikevaihdosta ja loput teollisuuden kunnossapidosta ja uusista prosessilaitteita.”

KTT Tekniikka Oy valmistaa myös itse prosessilaitteita asiakkaille, asentaa ne tarvittaessa ja vastaa jatkossa huollosta sekä kunnossapidosta.

”Käytämme ulkopuolisia työntekijöitä vain satunnaisesti ja materiaaliostoissa suosimme mahdollisuuksiemme mukaan paikallisia yrityksiä alihankkijoinamme.”

Toiminnan kasvaessa myös työvoiman tarve on lisääntynyt. Karhun mukaan ammattitaitoisia ja motivoituneita työntekijöitä on saatu sekä Kotkan että Lappeenrannan seudulta.

”Yhteistyö Ekamin kanssa on toiminut siten, että olemme järjestäneet opiskelijoille harjoituspaikkoja. Harjoittelijoista olemme sitten saaneet myöhemmin vakituisia työntekijöitä.”

Vaihdehuoltoasentaja Jonne Salminen ja toimitusjohtaja Mikko Karhu työn touhussa KTT Tekniikka Oy:n Kotkan toimipisteen hallissa.

Tulevaisuuden haasteet

KTT Tekniikka Oy:n toimialueena on koko Suomi ja yrityksellä on ajoittain yksittäisiä toimeksiantoja myös ulkomailta. Teollisuuden rakennemuutoksen myötä perinteisen prosessiteollisuuden rinnalle on esimerkiksi Kotkan seudulle mahdollisesti syntymässä akkuteollisuutta.

”Meillä ei ole varaa tuudittautua siihen, mitä olemme saaneet aikaan, vaan osaamista on kehitettävä jatkuvasti muuttuvien tarpeiden mukaan”, Mikko Karhu toteaa.

Teknisen osaamisen lisäksi tulevaisuuden haasteisiin tulee hänen mukaansa vastata omalla aktiivisuudella ja ideoinnilla. ”Meidän tulee olla myös mukana niillä foorumeilla, joissa kartoitetaan ehkä jo lähitulevaisuuden teollisuuden muotoja, että pystymme jatkossa soveltamaan toimintaamme uusien haasteiden edessä.”

Oppia ja verkostoitumista

Mikko Karhun mukaan KTT Tekniikka Oy on saanut tarvitsemaansa näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, erityisesti Linkedinissä ja alan eri messuilla, joihin osallistumisessa yritys on saanut konsultaatiota ja asiantuntevaa tukea kehittämisyhtiö Cursor Oy:stä. Karhu on tyytyväinen myös kehittämisyhtiön järjestämiin koulutus- ja verkostoitumistilaisuudet, joissa uuden tiedon omaksumisen lisäksi on mahdollista tavata muita alueen yritysten edustajia.

”Cursor Oy on ollut luotettava kumppani, jonka yritysneuvojat osaavat asiansa ja ovat tarpeen ilmetessä myös helposti tavoitettavissa.” Karhu kuitenkin korostaa sitä, miten tärkeitä ovat KTT Tekniikka Oy:n työntekijät, työnjohto ja hallinto. ”Ihmiset tekevät yrityksen ja yritys toimii niin kuin ihmiset toimivat.”

Lisätietoja KTT Tekniikka Oy:stä: https://ktt.fi/

Teksti ja kuvat: Ville Vanhala