Kasvanut yrittäjäksi

Haminalainen Jani Löppönen perusti oman rakennusalan yrityksensä jo 24-vuotiaana. ”Uskon tekeväni koko työurani yrittäjänä.”

Kolmekymppinen haminalainen Jani Löppönen on ollut jo kuuden vuoden ajan yrittäjä. Siinä ajassa hänen toimintansa on kasvanut toiminimestä sekä Löppösen omaksi että hänen puoliksi omistamaansa osakeyhtiöksi. Uudisrakentamiseen ja korjausrakentamiseen erikoistunut Rakennus Löppönen Oy toimii enimmäkseen kaakkoisessa Suomessa, kun taas Löppösen yhdessä haminalaislähtöisen Antti Kilpeläisen kanssa omistama Nykytalot Oy:n toiminta keskittyy tällä hetkellä erityisesti Porvoon seudulle.
Löppönen kertoo, että Nykytalot Oy on keskittynyt pelkästään uudisrakentamiseen ja talopakettien kasaamiseen.

Hyvin harva tekee tai teettää enää taloa ”pitkästä tavarasta.” Talopaketteihin voidaan sitten tehdä tilaajan toivomia muutoksia.

Työstä elämäntavaksi

Talonrakentajaksi kouluttautunut Jani Löppönen työskenteli viitisen vuotta vieraan palveluksessa ennen yrittäjäksi ryhtymistään. Löppönen myöntää hieman jännittäneensä oman yrityksen perustamista.

Sain kuitenkin entisten työnantajieni välityksellä töitä. Alussa asennettiin suihkuseiniä ja tehtiin keittiöremontteja.

Löppösen nykyiset yritykset ovat työllistäneet enimmillään viisi ulkopuolista työntekijää, mutta viimeisen vuoden aikana volyymia on laskettu kahteen työntekijään.

Tällä hetkellä työvoiman määrä vastaa työn määrää. Toisaalta ammattitaitoista työvoimaa ei ole alalle kovin hyvin saatavilla. Mieluiten rekrytoisin paikallisia alan ammattilaisia.

Yrittäjyyden Löppönen sanoo saaneensa ”veren perintönä”, sillä hänen isänsä ja isoisänsäkin ovat toimineet kuljetusalan yrittäjinä.

Ehkä pääsisin helpommalle olemalla vieraan palkkalistoilla, mutta yrittäjänä minulla on tietynlainen vapaus ja vähitellen yrittäjyydestä on muodostunut minulle melkeinpä elämäntapa.

Jani Löppönen on paitsi yrittäjä, niin monitaitoinen rakentaja. Hänen käsissään allas asentuu paikalleen hetkessä.

Rakennusbuumia Pyhtäällä

Jani Löppösen mukaan eteläisessä Kymenlaaksossa sekä saneeraus- että uudisrakentamisessa kilpailu on ajoittain kireää, mutta Löppösen yrityksille tilauksia on riittänyt.

Hyvän tiimin ja osaavien ja luotettavien yhteistyökumppaniemme ansiosta pystymme urakoimaan laajasti aina perustusten valamisesta viimeisen seinälistan kiinnitykseen.

Porvoossa toimiva Nykytalot Oy on keskittämässä toimintaansa talojen rakentamisen lisäksi myös niiden myyntiin. Löppönen kertoo, että oman yrityksen nimiin rakennettavan talon myynti lisää toiminnan kannattavuutta.

Porvoossa rakennetaan paljon ja eteläisessä Kymenlaaksossa uudisrakentaminen on ollut vilkkainta meidän osaltamme Pyhtään uusialla asuinalueilla.

Koko ajan kentällä

Jani Löppönen ahertaa itse koko ajan ”kentällä”, joten yrityksen vaatimien kirjallisten ja laskennallisten tehtävien tekeminen jää häneltä usein iltaisin tehtäviksi puhdetöiksi. Löppönen kertoo, että yrittäjäperheen lapsena hän on saanut neuvontaa esimerkiksi yrittäjyyteen vanhemmiltaan.

Kehittämisyhtiö Cursor Oy:n yritysneuvonnasta ja -koulutuksesta olisi varmaan hyötyä jatkossa. Yrityksen pyörittämiseen liittyvä lisätiedosta olisi varmasti selkeää hyötyä.

Löppönen uskoo, että hän tekee koko työuransa yrittäjänä. Hän myöntää, että rakennusalakin kärsii tällä hetkellä materiaalien hintojen ja korkojen noususta.

Ala on aaltoliikettä, missä hiljaisempia aikoja seuraa kiireisemmät sesongit. Se on se todellisuus, mihin rakennusalan yrittäjänä on sopeuduttava.

Teksti ja kuvat: Ville Vanhala