Hymy huulilla uuteen kotiin

Anu Kauppinen ja Milla Hannikainen toteuttivat unelmansa perustamalla oman kiinteistönvälitysyrityksen

Ensimmäiset syntymäpäivät on nyt vietetty ja työ jatkuu. Kiinteistönvälitys Aitoa LKV tuli helmikuun alussa toimineeksi Kotkassa vuoden. Kotkan lisäksi Aitoa LKV:n toiminta-alueeseen kuuluvat Pyhtää ja Hamina ja toimeksiantoja on tullut myös Miehikkälästä ja Kouvolasta. 43-vuotias kiinteistönvälittäjä LKV ja kaupanvahvistaja Anu Kauppinen ja 47-vuotias laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä LKV Milla Hannikainen ovat Kotkan Kapteeninkadun konttorissa maanantaiaamunakin täynnä energiaa ja hersyvää naurua.

Tässä työssä olisi turha esittää muuta kuin itse on. Asuntojen välittäminen on rehellistä tekemistä, Anu toteaa. Hän sanoo myös olevansa tekemässä asiakkaidensa, mutta myös omasta unelmastaan totta. Asuntojen välittäminen on unelmatyötäni, jota teen eläkepäiviini saakka.

Anu Kauppiselle (oikealla) ja Milla Hannikaiselle oman kiinteistönvälitysyrityksen perustaminen merkitsi pitkäaikaisen unelman toteutumista. Kuva: Ville Vanhala

Äly ja välähdys

Anu ja Milla luonnehtivat toisiaan leikkimielisesti älyksi ja välähdykseksi. Milla sanoo Anun olevan spontaani ideoita pursuava yhtiökumppani, välähdys, jonka pitää päästä toteuttamaan ideansa heti. Tai jos ei pääse heti, niin viikon kuluttua idea on jalostunut vielä paremmaksi, Anu lisää. Anu luonnehtii yhtiökumppaniaan älyksi, joka on hieman hieman häntä itseään seesteisempi ja harkitsevampi. Olemme kuitenkin sillä lailla samanhenkisiä, että yhteistyö natsaa meillä hyvin. Ennen yhteisen yrityksen perustamista Anu ehti toimia kiinteistövälittäjänä vieraan palveluksessa parikymmentä ja Millakin kuutisen vuotta. Kulunut vuosi yrittäjinä on vastannut odotuksiamme. Töitä on tehty paljon, mutta olemme saaneet aikaan myös tulosta.

Vauhtia ja tuottoprosentteja

Anu ja Milla kuvailevat ensimmäistä vuottaan yrittäjinä vauhdikkaaksi, mutta vuodenvaihteen jälkeen ja yleisen kustannustason nousun myötä asuntojen kysyntä on hieman rauhoittunut. Ostajien lainanottokyky on ehkä laskenut, mutta perinteisesti asuntokauppa kiihtyy taas kevään myötä, Milla sanoo. Kotka, Hamina ja Pyhtää ovat hänen mukaansa maassamme keskimääristä edullisempia alueita hankkia asunto. Toisaalta taas esimerkiksi Kotkassa sijoitusasunnoilla on hyvä tuottoprosentti. Pääkaupunkiseudulla esiintyy muuttohalukkuutta Kotkaan, Haminaan ja Pyhtäälle. Ostajat hakevat kakkoskoteja tai vapaa-ajan asuntoja, joihin he eläköidyttyään asettuvat mahdollisesti asumaan vakituisesti.

Kättä päälle

Anun ja Millan lisäksi Kotkan Kapteeninkadun toimipisteessä työskentelevät vuokranvälityksestä vastaava assistentti Natalia Mattila ja asuntomyynnistä ja stailauksesta vastaava Marja Nikkinen. Markkinoinnissa emme tingi laadusta, vaan ammattivalokuvaaja käy kuvaamassa kaikki kohteemme, Anu kertoo. Aitoa LKV:n markkinointikanavia ovat yrityksen omien kotisivujen lisäksi Etuovi- ja Oikotie-verkkopalvelut, sosiaalinen media ja perinteinen ilmoittelu paikkakunnan eri medioissa. Myytävän asunnon hintaan vaikuttavat Anun ja Millan mukaan asunnon kunnon ja iän lisäksi esimerkiksi alueen hintataso, taloyhtiön tilanne ja tehdyt ja mahdolliset tulevat remontit.

Kun kohteesta on tehty toimeksiantosopimus, kohteelle määritellään markkinahintaan perustuva hintapyyntö, Milla kertoo.
Anu korostaa, että välittäjän täytyy tuntea myytävä asunto niin hyvin, että hän voi esitellä sitä kuin omaansa. Rehellisyys takaa sen, että myyjän ja ostajan lyödessä kättä päälle saadaan aikaan molempien osapuolin näkökulmasta hyvät kaupat. Toisinaan ostopäätös syntyy äkkiä, toisinaan siihen voi kulua jopa kuukausia.

Sujuvaa kanssakäymistä

Anu kertoo suunnitelleensa pitkään oman yrityksen perustamista. Kun hän sitten löysi Millasta sopivan kumppanin ja tulevan yrityksen kannattavuuslaskelmia ja liiketoimintasuunnitelma laadittiin yhdessä kehitysyhtiö Cursor Oy:n asiantuntijoiden kanssa, syntyi Aitoa LKV.

Yrityksen perustamisen jälkeen olemme saaneet Cursorista tarvitsemaamme neuvontaa ja tukea esimerkiksi verotukseen liittyvissä käytännöissä, Milla kertoo. Cursorin yritysneuvojat ovat helposti tavoitettavissa ja kanssakäyminen heidän kanssaan sujuu hyvin. Anu sanoo, että kiinteistönvälittäjänä hän pääsee elämään mukana niin asiakkaidensa iloissa kuin suruissakin.

Se tunne, kun ostaja hymy huulillaan omakotitalon pihalla ymmärtäessään, että siitä tulee hänen uusi kotinsa. Sitä tunnetta ei voita mikään!

Aitoa LKV:n kotisivut: https://aitoalkv.fi/

Teksti ja kuvat: Ville Vanhala