Kotipitäjän monitaituri

Miehikkäläläisen Minna Karhun Palvelus on hiustenhoito, pitopalvelu ja tilattu ompelutyö

Miehikkäläläisen Minna Karhun kalenterissa pikkujouluja seuraavat toiset pikkujoulut, sitten tarjoillaan joulukahveja ja -aterioita. Minna sanoo hieman hymähtäen, että tulee syöneeksi muutaman kerran jouluruokaa jo ennen joulua.
Pitopalvelu on yksi Toiminimi Minna Karhun Palveluksen toimialoista. Lisäksi ompelija-artesaanin koulutuksen saanut Minna tekee yrityksensä kautta ompelutöitä aina vetoketjunvaihdoista, kodin tekstiileihin ja morsiuspukuihin.

Yritystoiminta perustuu kuitenkin parturi-kampaamoon”, Minna Kertoo. ”Pitopalvelun on jaksoittaista ja ompelutöitä teen aina, kun aikaa sille liikenee”.

”Sekatyöläinen” kotikonnuilla

Ompelija-artesaanin lisäksi Minna Karhulla on myös oppisopimuksella hankittu parturi-kampaajan ammattipätevyys. Minna työskenteli pitkään parturi-kampaajana ennen kuin hän perusti oman yrityksensä reilut kahdeksan vuotta sitten.

Kolmen eri toimialan yrittäjänä toimiminen on ”sekatyöläiseksi” itseään luonnehtivan Minnan mukaan hänen yritykselleen elinehto. ”Pelkästään yhdellä alalla toiminen olisi tuskin yritystoiminnan kannalta kannattavaa”.
Miehikkälästä kotoisin olevan Minnan mielestä hänen synnyin pitäjänsä on hänelle sopivin paikka toimia yrittäjänä. ”Arki on helpompaa, kun kodin ja työpaikan väliä on vain kolmisen kilometriä. Tosin yritystoimintaan liittyvää paperin pyörittelyä joutuu toisinaan jatkamaan myös kotona”.

Minna Karhu somisti parturi-kampaamonsa näyteikkunaan joulun tunnelmia. Kuva: Ville Vanhala

Voimia ja onnistumisia

Perusta Minna Karhun pitopalvelulle luotiin jo hänen lapsuudessaan, sillä Minna on saanut ruoanlaitto- ja leivontataidot kotinsa perintönä. Pitopalvelu toimii asiakkaan varaamissa vuokratiloissa. Tilauksia Minna Karhun Palvelus saa aina pienistä perhejuhlista parin sadan vieraan mittaviin häihin. Minnalle juhlien rakentaminen on mieluisaa, mutta fyysisesti ja toisinaan myös henkisesti raskaampaa kuin parturi-kampaajan työ.

Iloisten juhlien lisäksi myös hautajaiset ovat tärkeitä, koska ne ovat viimeisiä palveluja ihmisille”, Minna kertoo. ”Kun työskentelee kotikunnassaan, niin asiakaskunta on hyvin pitkälti tuttua”. Minna myöntää, että eri alojen yrittäjänä jaksaminen voi toisinaan olla koetuksella. Toisaalta itse työ ja vuorovaikutus ihmisten kanssa antaa voimia ja onnistumisen kokemuksia.

Ammattilaisten neuvoja

Minna Karhu katsoo, että hänen nykyinen yrityksensä riittää ainakin tällä hetkellä hänelle työsaraksi eikä hänellä ole suunnitelmissa laajentaa toimintaansa. Minnan mukaan yksin- ja pienyrittäjien arkea voisi helpottaa esimerkiksi verotuskäytäntöä uudistamalla.

Veroista yli jäävät yritystoiminnan tulot menevät suurimmaksi osaksi kiertoon ja kulutukseen, mistä syntyy taloudellista hyötyä laajemminkin”. Minna kiittelee erityisesti vaikeina pandemia-aikoina kehittämisyhtiö Cursor Oy:ltä saamaansa tukea ja neuvontaa. ”Yritysneuvonnan ammattilaisten puoleen on helppo kääntyä, jos tarvetta ilmenee myös jatkossa”.

Vaikka Minna kävi aikanaan katsomassa yritykselleen toimitiloja myös Haminasta, niin hän on tyytyväinen, että päätti lopulta jäädä Miehikkälään. Vapaa-ajallaan Minna vaihtaa yritystoiminnan ajoittain yhdistystoimintaan. ”Pyöritän Salo-Miehikkälän urheiluseuran Salon Poikien puheenjohtajana Salo-Miehikkälän seuratalon toimintaa”.

Teksti ja kuvat: Ville Vanhala