Maarit vie yrittäjyyskasvatusta oppilaitoksiin

Nuori yrittäjyys aluepäällikkö Maarit Koverola on työskennellyt Cursorilla yrittäjyyskasvatuksen parissa vuodesta 2008 asti. Tällä hetkellä Maaritin työ jakaantuu kahteen osaan: Nuori yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatukseen sekä erilaisiin yrittäjyyteen ja yrittäjyyskasvatukseen liittyviin projekteihin. Nuori yrittäjyys ry eli NY on yrittäjyyskasvatusjärjestö, joka tarjoaa lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja tukevia ohjelmia kouluille ja oppilaitoksille. Maaritin yksi keskeisimmistä työtehtävistä on viedä järjestön maksuttomia ohjelmia ja oppimateriaaleja eri oppiasteiden käyttöön Kymenlaaksossa ja Loviisassa, sekä toteuttaa toimintaa kehittäviä projekteja.

NY-toimintaa on yli sadassa maassa, mutta Suomen erikoisuutena on Suomessa rakennettu pedagoginen polku, joka kattaa yrittäjyyskasvatuksen eskarista maisteriksi asti. Jokaiselle oppiasteelle on rakennettu opetussuunnitelmien mukaisia yrittäjyyskasvatusohjelmia, joita koulut voivat omassa opetustoiminnassaan hyödyntää, Maarit kertoo.

NY-toiminnassa on erilaisia alueellisia painotuksia vuosittain. Pääkohderyhmänä ovat tänä vuonna perusopetuksen ja toisen asteen oppijat. Kymenlaaksossa oppimateriaaleista on hyödynnetty tasaisesti muun muassa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa ja innovaatioleirejä. Myös Oma talous- ja Oma työ -ohjelmat ovat opinto-ohjauksessa suosittuja. Toinen suosittu ohjelma on alakouluille suunnattu Pikkuyrittäjät, jossa 4.–6. luokkalaisten omille yritysideoille annetaan siivet. Lisäksi yrittäjyyskasvatusta on valinnaisena oppiaineena eri kouluissa.

Yrittäjyyskasvatuksen toteutuminen oppilaitoksissa on riippuvainen opettajista ja oppilaitosten johdosta. Jokaisella koululla on mahdollisuus saada maksuttomia yrittäjyyskasvatuksen oppimateriaaleja ja osallistua ohjelma- koulutuksiin ja Nuori Yrittäjyys -toimintaan, Maarit muistuttaa.

Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa yläkoululaiset, toisen asteen ja korkea-asteen opiskelijat voivat perustaa harjoitusyrityksen eli NY-yrityksen, joka mukailee osakeyhtiötä. NY-yritystä pyöritetään kuten oikeaa; muodostetaan hallitus, tehdään perustamisasiakirjat, hoidetaan kirjanpito sekä suunnitellaan ja toteutetaan markkinointia. Helmikuussa Kotkassa järjestettävässä Uskalla yrittää -tapahtumassa NY-yritykset voivat kisailla mm. parhaan liikeidean, parhaan myyjän, parhaan pitchauksen ja parhaan standin palkinnoista. Aluetapahtumasta parhaat yritykset jatkavat Uskalla yrittää -finaaliin Helsinkiin. Lukiolaisille ja korkea-asteen opiskelijoille järjestettävillä innovaatioleireillä puolestaan ratkotaan oikeiden yritysten ja organisaatioiden antamia haasteita esim. palvelumuotoilun avulla. Myös kansainvälinen yhteistyö on Nuori Yrittäjyys -toiminnassa mahdollista; esimerkiksi Uskalla yrittää -finaalissa menestyneet yritykset osallistuvat vuosittaiseen EM-tapahtumaan.

Maaritin mukaan yksi yrittäjyyskasvatuksen keskeisimmistä asioista on lasten ja nuorten minä-pystyvyyden lisääminen ja rohkeuden kasvattaminen. Tärkeä rooli on myös oikeilla yrityksillä: innovaatioleireille tarvitaan oikeiden yrityksien kehittämishaasteita ja Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan oikeita kummiyrityksiä, jotka tukevat ja kannustavat nuoria. Nuori yrittäjyys -verkostolla on myös alumnitoimintaa. Alumnit ovat osallistuneet Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa aiemmin. Valtakunnallisesta alumnijoukosta valitaan NY-lähettiläitä, jotka kiertävät kouluissa kertomassa omista yrittäjyyskokemuksistaan ja NY-toiminnasta yleensä. Kouluissa kiertäville NY-lähettiläille maksetaan palkkio.

NY-alumnien hallituksen puheenjohtajaksi valittiin vastikään kotkalainen Marikki Virtanen, joka on toiminut mm. innovaatioleireillä leiriläisenä ja tutorina, pyörittänyt kaksi kertaa NY-yritystä, ja on tällä hetkellä myös valokuvausalan toiminimiyrittäjä. Marikki toimii myös parhaillaan NY-lähettiläänä, Maarit kertoo.

Työn merkityksellisyys on Maaritin voimavara. Kansallinen Nuori yrittäjyys -verkosto on inspiroiva ja energiaa antava. Verkoston kesken on helppo sparrailla ja levittää hyvää energiaa myös maakuntaan. Seuraavaksi Maarit odottaa rahoituspäätöstä omistajanvaihdokseen liittyvästä projektista. Siinä lisättäisiin mm. tietoa omistajanvaihdoksesta nuorten yrittäjänalkujen ja lopettavien yritysten välillä.

Saako sanoa, että tämä työ on kivaa? Työ on positiivishenkistä ja luo uskoa tulevaisuuteen! Nuoret ovat todella inspiroivia, Maarit kehuu.

Tutustu kotkalaisen Marikin yrittäjyystarinaan täällä

Teksti ja kuva: Sini Immonen