Kotkan ja Haminan akkutehdasinvestoinnit kääntäisivät koko Suomen suuntaa

Suomen Malmijalostus Oy kertoo juuri julkaisemassaan tiedotteessa Kymenlaakson tehdashankkeiden tuovan Kotkan-Haminan seudulle ja koko Suomelle huomattavat talousvaikutukset. Tehtaiden rakentamisinvestoinneilla on yli 9 100 henkilötyövuoden työvoiman tarve.

Toteutuessaan Kotkan ja Haminan akkutehdashankkeiden kasvu- ja työllisyysvaikutusten olevan niin merkittäviä, että ne piristäisivät koko Suomen investointimielialaa, sanoo Cursorin toimitusjohtaja David Lindström.

Kaiken epävarmuuden keskellä, Suomi tarvitsee nyt hyviä talousuutisia ja on hienoa, että Kotkan-Haminan seutu pystyy tähän vaikuttamaan. Yksin akkutehtaiden investointien arvo olisi miljardi euroa, Lindström kertoo.

Kotkan ja Haminan miljardin euron akkutehdasinvestoinnit työllistäisivät rakennusaikana peräti 9100 henkilötyövuoden verran. Toimiessaan tehtaat työllistäisivät vuosittain 630 henkilöä ja kasvattaisivat Suomen kansantuotetta lähes puolella miljardilla eurolla. Suomen Malminjalostus Oy julkaisi arviot Haminan ja Kotkan akkutehdashankkeiden työllisyys-, kasvu- ja verovaikutuksista.

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor on luomassa yhdessä kumppanien kanssa maailmanluokan akkuklusteria.  

Kotkan-Haminan seutu on timanttisessa asemassa ja uskomme vahvasti tehdashankkeiden toteutumiseen. Akkujen kysyntä on globaalisti kasvanut noin 30 prosentilla vuodessa viime ajat. Suomen etu on, että voimme toteuttaa tulevaisuudessa toteuttaa kaikki akkumateriaalien arvoketjun vaiheet kaivoksilta kehitystyön kautta aina akkujen tuotantoon ja kierrätykseen saakka, Cursorin akkuklusterin kehittämisestä vastaava Harri Eela sanoo.   

David Lindströmin mukaan Kymenlaaksossa on aina osattu suhtautua teollisiin investointihankkeisiin arvostavasti ja laitettu vipinää valmisteluun investointien kotiuttamiseksi.

Tontinostoja ja kaavoitusta on edistetty kaupungeissa määrätietoisesti , siirretty voimajohtoja rakennuspaikan tieltä ja valmistaudutaan veden tuotantoon niin merivedestä kuin Kymijoesta. Laajalla yhteistyöllä tehty akkutiekartta ohjaa kehitystyötä ja listalla on mm. palveluiden, koulutuksen ja kestävän kehityksen edistämistä.

Kotkan ja Haminan tehtaat tuottaisivat toteutuessaan vähähiilisempiä materiaaleja sähköautojen akkuihin pääosin Euroopan markkinoille. Liikenteen sähköistyminen on keskeinen ratkaisukeino globaalin ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Lisätietoja:
Harri Eela, Senior Advisor
Puh. 040 190 2508
harri.eela@cursor.fi

Suomen Malmijalostuksen tiedote aiheesta