Kasvua ja kauneutta kotipuutarhoihin

Haminalainen Kodin Kukat Oy on alansa verkkokaupan pioneeri

Haminalaisen Kodin Kukat Oy:n kasvihuoneessa on meneillään vihannesten testausvaihe. Puutarhuri ja yrittäjä Juha Toikka on selvittämässä löytyisikö peräti 19 chililajikkeesta uusia tuotteita välitettäväksi kotipuutarhoihin.

Kukkien myynnillä vuonna 1995 aloittaneen Kodin Kukat Oy:n tuotevalikoimassa on tätä nykyä kukkien ja vihannesten lisäksi siemeniä, taimia, monivuotisia kasveja ja marjakasveja.

Toikan mukaan valikoimat sisältävät miltei kaiken, mitä kotipuutarhoissa voidaan ja on järkevä kasvattaa.

Lähtökohtana on se, että toimitamme ammattilaatua koti- ja harrastepuutarhoihin, Toikka kertoo.

Se tarkoittaa taudinkestäviä, satoisia ja maukkaita satokasveja ja näyttäviä kestäviä ja Suomen ilmastoon sopeutuvia koristekasveja ja kukkia.

Verkkokaupan sesonki

Tänä päivänä Kodin Kukat Oy:n myynti puutarhan myynti perustuu lähes yksinomaan jo vuonna 1998 perustettuun yrityksen verkkokauppaan ja tuotteita päätyy postitse kotipuutarhoihin kautta koko maan.  

Kasvien ja kukkien sesonki ajoittuu maalis-toukokuuhun, kun tuotteita toimitetaan asiakkaille. Oman tuotannon lisäksi Kodin Kukat Oy tilaa vihanneksia, kukkia, taimia, sipuleita ja siemeniä kotimaisten puutarhojen lisäksi muun muassa Hollannista, Saksasta, Tanskasta ja Belgiasta.

Toikka kertoo, että varsinaisten kotipuutarhojen lisäksi kukkia ja hyötykasveja kasvatetaan tätä nykyä yhä enemmän rajatuilla kasvualustoilla kuten laatikoissa ja ruukuissa.

Kerros- tai rivitalon lasitettu parvekehan on jo valmis kasvihuone. Eri lajikkeiden testauksella pystytään kehittämään juuri kotitarvepuutarhoihin soveltuvia tuotteita.

Puutarhurin Perjantaiposti

Juha Toikka on pitänyt jo hyvän aikaa Puutarhurin Perjantaiposti-nimistä sähköpostikerhoa. 50 perjantaina vuodessa hän julkaisee kerhon jäsenille ajankohtaisia puutarhatoimea käsitteleviä kirjoituksiaan.

Puutarhurin Perjantaiposti noudattaa samaa vuodenkiertoa, mitä omassa puutarhassani eletään. Kirjoituksissa oma arkeni yhdistyy alan uutisiin ja uutuuksien esittelyyn, tarpeen ilmetessä kritiikkiäkään unohtamatta, Toikka kertoo.

Hänen mukaansa tätä nykyä yhä enemmän päätteiden äärellä työskentelevät ihmiset kaipaavat kosketusta luontoon.

Puutarhaharrastuksen myötä pääsee erilaiseen maailmaan ja oppii koko ajan uutta puutarhanhoidosta ja sitä kautta elämästä.

Kenties merkittävämmäksi opetukseksi puutarhan parissa Toikka nimeää onnistumisen kokemukset ja epäonnistumisen sietämisen.

Jos kasvi kuolee, sitä ei ole syytä liikaa surra. Se on loppujen lopuksi vain kasvi ja sen tilalle voi aina istuttaa uuden, entistä ehomman kasvin.

Puutarhuri Juha Toikka etsii useista chililajikkeita uusia tuotteita Kodin Kukat Oy:n valikoimiin. Kuva: Ville Vanhala

Kotitilan isäntä

Kodin Kukat Oy on perustettu Juha Toikan kotitilalle, jonka pellot ovat tätä nykyä luonnonhoito eli ”pörriäispeltoina.” Sekä navetta ja talli on remontoitu puutarhatoimen käyttöön ja toiminnan kasvun myötä tilalle on rakennettu uudisrakennuksina pakkaamo ja kylmätilat.

Toikka kertoo, että kolme vakituista ja noin parikymmentä sesonkityöntekijää työllistävä Kodin Kukat Oy on saanut arvokasta koulutusta, tukea ja neuvontaa kehitysyhtiö Cursor Oy:ltä.

Markkinoinnissa, taloushallinnossa ja myös tuotelanseerauksessa Cursor Oy:n tarjoamista palveluista on ollut merkittävää apua ja hyötyä.

Alun perin Kodin Kukat-yritystä perustaessaan Toikalla oli yhtenä vaihtoehtona sijoittaa yrityksensä Viroon. Haminan Kannusjärvi jäi kuitenkin Kodin Kukat Oy:n kotipaikaksi.

Täällä on hyvä olla ja meillä on hyviä paikallisia ihmisiä töissä. Mitä varten olisin siis lähtenyt pois kotoani?

Kodin Kukat Oy:n kotisivut: www.puutarha.com

Teksti ja kuvat: Ville Vanhala