Yritystarina - Kohti terveempää elämää

Virolahtelaisen Vaste Oy:n valmennukset auttavat metabolisesta oireyhtymää ja tyypin 2. diabetesta sairastavia elämäntapamuutokseen.

Vielä viisi vuotta sitten virolahtelainen Tuomas Javanainen oli raskaasti ylipainoinen ja häneltä diagnosoitiin rasvamaksa. Hänellä oli metabolinen eli aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä, jossa esiintyy yleensä keskivartalolihavuuden aiheuttamana useita terveyttä uhkaavia häiriöitä samaan aikaan.

Vaalimaan tullissa työskennellyt Tuomas päätti muuttaa elämäntapansa. Hän perehtyi aiheeseen ja hakeutui opiskelemaan solubiologiaa ja biokemiaa Turun yliopistoon.

Tuomas kertoo, että hoidettuaan oman terveytensä kuntoon, hän oli hankkinut valmiudet auttaa myös muita.

Metabolisen oireyhtymän ja Tyypin 2 diabetekseen hoitoon keskittynyt Vaste Oy perustettiin nelisen vuotta sitten Turussa, mutta tänä päivänä yritys toimii Tuomaksen ja hänen vaimonsa farmaseutti Maiju Javanaisen voimin Virolahdella.

”Elämäntapasairautta ei voi parantaa lääkityksellä, vaan parantuminen vaatii elämäntapojen muutosta”, Tuomas toteaa.

Glukoosit alas

Tuomas Javanainen

 44-vuotiaanTuomas Javanaisen mukaan metabolisen oireyhtymän ja siitä mahdollisesti seuraavan 2. tyypin diabeteksen aiheuttaa elimistön liiallinen insuliinihormoni.

Insuliinin määrä on vähennettävissä vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. ”Valmennusjaksolla tähdätään siihen, että asiakkaan glukoositaso pidetään mahdollisimman matalana”, Tuomas kertoo.

”Jokainen meistä on yksilö, joten valmennuksen on oltava kokonaisvaltaista, mutta myös yksilöllistä.”

Metabolisen oireyhtymän intensiivinen valmennusjakso kestää 12 ja tyypin 2. diabeteksen 24 viikkoa. Kummankin, etäyhteyksin toteutettavan valmennuksen tavoitteena on, että asiakas oppii uuden elämäntavan koko loppuelämänsä ajaksi.

Maiju Javanainen kertoo, että asiakas on yhteydessä valmentajiinsa päivittäin koko valmennusjakson ajan.

”Tarpeen vaatiessa valmennusjaksoa seuraavan intensiivisen jatkoseurannan vähimmäiskesto on 12 kuukautta, joten asiakas saa elämäntapamuutokseensa pitkäaikaista tukea.”

Tieteellistä valmennusta

Maiju Javanainen

Vaste Oy:n valmennuksen hiilihydraattirajoitteinen ruokavalio perustuu Yhdysvaltain Diabetesliiton suosituksiin.

”Yhdysvalloissa vähähiilihydraattinen ruokavalio on jo yksi koululääketiedettä tukevista hoitomuodoista”, Tuomas Javanainen kertoo.

Vaste Oy:n valmennukseen hakeutuvalla tulee olla hoidosta vastaava lääkäri, sillä valmennuksessa ei käytetä lääkintää.

Maiju Javanainen kertoo, että jokainen tekee itse päätöksen mahdollisesta hakeutumisesta intensiiviseen, tieteeseen pohjautuvaan valmennukseen.

”Mitä vaikeampi tilanne ihmisellä on, sitä suurempi motivaatio hänellä on muuttaa elintapojaan terveellisemmiksi. Se on myös yksi mahdollinen tapa päästä kokonaan eroon lääkkeistä, mikä koetaan useimmiten helpottavaksi ja vapauttavaksi.”

Toinen mahdollisuus

Maiju Javanaisen mukaan kehittämisyhtiö Cursor Oy on ollut Vaste Oy:lle tarpeellinen ja hyödyllinen tuki esimerkiksi yritysneuvonnassa ja rahoituslähteiden selvittämisessä.

”Yritystä ei voi perustaa pelkän intohimon varaan ja kannattavan konseptin luomisessa korostuu yritysneuvojen ammattitaito.”

Vaste Oy:n valmentajana Tuomas Javanainen kertoo kokevansa onnistumisia silloin, kun huomaa valmennukseen tulleen ihmisen päässeen eroon sairauksistaan.

”Se on onnea omasta työstä, kun asiakas kertoo onnistuneen valmennusjakson jälkeen saaneensa elämäänsä toisen mahdollisuuden.”

Lisätietoja Vaste Oy: https://vastehealth.fi/ ja https://vastehealth.fi/blogi/

Teksti: Ville Vanhala
Kuvat: Jukka Koskinen