Positiivisen kautta yrittäjäksi

Pitkän linjan ravintola-alan ammattilaiset Nora Heikkilä ja Taija Sivers päättivät ruveta tekemään töitä itselleen ja alkoivat ravintoloitsijoiksi Loviisassa. ”Asiakkaan kohtaaminen on aina onnistumisen hetki”, Nora Heikkilä sanoo.

Loviisan keilahallin Kahvila-ravintola Keilattaressa tuoksuu pian tomaattimozzarellapiirakka.

Yrittäjä Nora Heikkilä on tullut työpaikalleen jo reilun tunnin ennen keilahallin avautumista. Pelti kolahtaa ja uuninluukku lonksahtaa kiinni. Päivän ensimmäisille asiakkaille on lämpimäiset paistumassa.

Kotkasta hiljattain Loviisaan muuttanut 40-vuotias Heikkilä ja hänen saman ikäinen kotkalainen yhtiökumppaninsa Taija Sivers avasivat uusitun Keilattaren vasta elokuun lopulla. Perinteisen loviisalaisen Hotelli-ravintola Ziltonin yrittäjiä he ovat olleet toimineet perustamansa FeRva Oy:n välityksellä jo vuoden 2017 kesäkuusta lähtien.

Heikkilä sanoo, että hänellä on nyt ”täysi boosti” päällä.

– Eikö se jo näy naamasta, että työ tuntuu minusta tällä hetkellä äärettömän hyvältä, hän kysyy.

Noran vapaa-aikakin sujuu vauhdikkaasti (kuva: Jukka Koskinen)

Työtä itselle

Heikkilä ja Sivers ovat pitkän linjan ravintola-alan ammattilaisia, joille alan yrittäjäksi ryhtyminen kävi luonnostaan. Ziltonin ostamisesta kaksikko päätti käytyään katsastamassa myytäväksi tietämänsä hotelli-ravintolan.

– Olemme aina tehneet töitä muille. Ziltonin ja Keilattaren myötä olemme päässeet tekemään töitä itsellemme, Heikkilä kertoo.

Heikkilä ja Sivers teettivät Ziltonissa aikanaan mittavan remontin, jolloin legendaarinen ”Humppahelvettikin” muuttui moderniksi yökerhoksi. Myös Keilatar on saanut uusien yrittäjien toimesta uuden ilmeen.

– Meidät on otettu hyvin Loviisassa vastaan, Heikkilä sanoo

– Korona-arki on haitannut toimintaa, mutta uuteen normaalin päästyämme meillä on taas viisi vakituista työntekijää.

Onnistumisen hetkiä

Kun Heikkilä sanoo ottavansa asiat ”posin” eli positiivisen kautta, niin häntä ei voi olla uskomatta.

Heikkilällä on nauru herkässä ja se myös tarttuu. Aamupäivällä, vielä ennen avaamisaikaa Keilattaressa on hauskaa! Heikkilä sanoo, ettei hänellä ole tapana jäädä vatvomaan ikäviäkään asioita, vaan mieluummin hän tarttuu heti toimeen.

Työssä menestyminen on hänelle tärkeää, mutta onnistumisen hetkiä hän kokee erityisesti kohdatessaan asiakkaitaan.

– Kun tuttu asiakas astuu ovesta sisään ja sanoo, että onpa kiva taas nähdä, niin se on hieno palkinto tästä työstä, Heikkilä sanoo.

Yksilöllistä ohjausta

Kun Heikkilä ja Sivers valmistelivat FerVa Oy:n perustamista Hotelli-ravintola Ziltonin ostamista, heillä oli tukenaan liiketoimintasuunnitelmia ja laskelmia laatimisessa Kotkan – Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n asiantuntijat.

Heikkilän mukaan Cursor Oy:n yksilöllisessä ohjauksessa huomioitiin sekä yrittäjien että yrityksen potentiaali.

– Cursor Oy:n ansiosta saatiin selville sellaisia yritystoimintaan liittyviä asioita, joita emme itse olisi ymmärtäneet selvittää.

Kun yritystoiminta saatiin käyntiin, kehittämisyhtiö on pitänyt Heikkilään ja Siversiin yhteyttä. Myös erilaisia koulutusmahdollisuuksia on Cursor Oy:n toimesta ollut tarjolla, mutta niihin eivät kiireiset ravintolayrittäjät ole vielä toistaiseksi ehtineet osallistua.

– Jos tarvitsemme liiketaloudellista neuvontaa tai apua, niin voimme aina kääntyä Cursor Oy:n puoleen.

TEKSTI: Ville Vanhala
KUVAT: Jukka Koskinen