On-line Kotka-päivä kiinnosti ja sai kiitosta

Yhdeksättä kertaa pidetty Kotka-päivä Pietarissa -tilaisuus järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti online-muodossa webinaarina. Koronavirus ei vähentänyt pietarilaisten kiinnostusta yhteistyöstä Kotkan kanssa: tilaisuus keräsi yli 250 osallistujaa (103 ZOOM, 147 Facebook), mikä on jopa enemmän kuin edellisinä vuosina.

Webinaarin ensimmäisessä osiossa pääaiheeksi nousi Itäinen rantarata. Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö nosti esille Pietari-yhteistyön ja sen mahdollisuudet ratahankkeen edistämiseksi. Suomen Pietarin pääkonsuli Anne Lammila vakuutti, että Suomi-Venäjä yhteistyö pysyy vilkkaana koronavirusepidemiasta huolimatta ja jotkut suomalaiset yritykset ovat jopa investoineet Venäjälle viime aikoina. Tuoreen tutkimuksen mukaisesti yli 95 % pietarilaisista suhtautuu Suomeen myönteisesti.

Liikemies Peter Vesterbackan mukaan nopeat ratayhteydet ovat mielenkiintoisia, mutta tärkeintä on se mitä ne mahdollistavat: kansainvälistä liikkuvuutta, osaamisen vaihtoa, uutta kasvua ja uusia työpaikkoja. Vesterbacka muistutti, että tämä koskee nopeita yhteyksiä Helsinki-Tallinna ja Helsinki-Kotka-Hamina-Pietari.

Kotkan kehitysjohtaja Terhi Lindholm kertoi puheenvuorossaan, että Väyläviraston selvityksen mukaan Itäinen rantarata on nopein mahdollinen yhteys Helsingistä Pietariin ja se palvelisi tavaraliikennettä parhaiten. Uudella radalla olisi merkittävät kasvuvaikutukset molemmin puolin rajaa. Esitykset herättivät kiinnostusta mm. Pietarin kaupungin viranomaisissa sekä rataliikenteen ja logistiikan toimijoissa.

Keskustelu jatkoi vilkkaasti työryhmissä, joiden aiheina olivat koulutus, yrittäjyys ja matkailu. Erityisesti yhteiset rajat ylittävä Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC -yhteistyöohjelma luo hyvät edellytykset yhteisten hankkeiden toteuttamiselle. Käynnissä olevat Twin Campus, 30 Miles, Russian-Finnish Life Science Park, Startup Connect, Vip&Ko -hankkeet ovat konkreettisia työkaluja uusien avausten toteuttamiselle.

Tilaisuuden uutuutena oli tietovisa, jossa pietarilaiset testasivat tietonsa Kotkasta ja Kotka-Haminan seudulta. Kolme voittajaa saivat Kotkaan matkalahjakortit, jotka he voivat lunastaa matkustusrajoitusten päätettyä. Kotka-päivä 2020 nosti Itäinen rantaradan ja muiden Kotka-vetoisten hankkeiden näkyvyyttä Pietarissa. Osallistujilta saatiin jo erittäin positiivista palautetta ja toive, että Kotka-päivä Pietarissa toteutetaan myös jatkossa.

Lisätietoja: Kehitysjohtaja Terhi Lindholm, Kotkan kaupunki, p. 040 670 8222, terhi.lindholm@kotka.fi