Kuukauden yritystarina: Vakiasiakkaat osana työyhteisöä
Karhulan torin laidalla sijaitsevaan Kat’s Cafeen saapuu asiakas, joka suuntaa heti yrittäjien Kati Broforsin ja Kati Alastalon luokse. Asiakkaan toiveissa on tilata perinteinen vanhan ajan mokkakakku. ”Me tehdään ihan mitä vaan asiakas pyytää – ainakin melkein."

Vakiasiakkaat osana työyhteisöä
Ennen Kat’s Cafen perustamista Katit tunsivat toisensa sisustustuotteiden esittelyfirman kautta. Hyvien myyntitulosten myötä naiset kävivät yhdessä palkintomatkoilla, joilla syntyi unelma yhteisestä yrityksestä.
”Palkintoreissuilla ollaan suunniteltu firman logoa ja muita yrityskuvioita.”
Yrittäjät eivät olleet tavanneet kovinkaan montaa kertaa, kun yhteinen yritys pistettiin pystyyn. Tupa oli täynnä jo heti avajaisissa, vaikka monet olivat varoitelleet, että Karhula ei olisi paras paikka ravintolan perustamiselle. Karhulan torin laidalla ei ollut toista lounaspaikkaa, joten Kat’s Cafe otettiin heti hyvin vastaan. Ensimmäisenä ajatuksena oli perustaa kahden naisen pieni yritys.
”Todellisuudessa emme ole olleet päivääkään kahdestaan,” Katit kertovat.
Alusta asti kahvilalla on ollut vakiasiakkaita. Osasta vakiasiakkaista on tullut jo melkein osa työyhteisöä.
”Vakiasiakkaamme ovat aivan mahtavia. He ovat heti aamusta oven takana, kantavat terassikalusteita paikalleen ja auttavat catering-tavaroiden kantamisessa.
Asiakkaiden ehdoton suosikki on lounaalla runsas salaattipöytä. Oli arki tai juhla, salaattipöytä koristellaan näyttävästi. Kat’s Cafessa järjestetään erilaisia teemabrunsseja, viini-iltoja ja muita tapahtumia. Asiakkaat osaavat jo odottaa perinteisiä tapahtumia, kuten äitienpäivälounasta ja vappubrunssia.
”Paikat täyttyvät tosi nopeasti. Heti kun postaamme someen tulevista tapahtumista, ensimmäiset paikat varataan saman tien.”

Kahden naisen pienestä yrityksestä merkittäväksi työllistäjäksi
Syksyllä 2024 Kat’s Cafe sai Cursorin yrittäjägaalassa Vuoden yrittäjänaisen -palkinnon. Palkinnon myöntäjänä toimi Kymenlaakson Yrittäjänaiset ry. Yksi palkinnon saamisen edellytyksistä oli se, että yritys toimii merkittävänä työnantajana alueella. Tällä hetkellä kokoaikatyössä on 12 työntekijää, ja kiireisimpinä sesonkiaikoina työntekijöitä parhaillaan yli 20.
Kahvilapuolelle työntekijöitä löytyy helpommin, mutta ammattitaitoisten kokkien ja leipurien löytäminen on ajoittain hankalaa. Koronan myötä ammattitaitoinen työvoima on vähentynyt ravintola-alalla.

Lisää tilaa ja catering-palveluita
Vuosien myötä yrityksen toiminta on kehittynyt huomattavasti. Tilat ovat laajentuneet, ja koronan jälkeen mukaan on tullut vahvasti myös catering-toiminta. Catering-palveluita tarjotaan juhlatilaisuuksiin sekä yrityksille. Viime kesänä häitä oli tuplasti enemmän kuin sitä edeltävänä kesänä.
”Kun sana kiirii, että catering-palveluistamme on pidetty, niin niiden määrät ovat huomattavasti lisääntyneet.”
Kat’s Cafe tekee yhteistyötä paljon muiden paikallisten yrittäjien kanssa esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa.
”Panostamme siihen, että pöytä on aina kauniisti laitettu. Olemme saaneetkin esimerkiksi yrittäjiltä positiivista palautetta siitä, että kun tarjoilut tulevat meidän kauttamme, on pöytä aina kaunis.”

Eläkepaikka jo olemassa
Tulevaisuudesta kysyttäessä Katit toivovat, että tulevaisuus näyttäisi samalta kuin nykytilanne. Haaveita toki on, mutta yrittäjät eivät vielä hiisku niistä sen enempää.
”Kyllä toiveissa on se, että tämä on oma eläkepaikka,”
Tulevaisuudessakin tekemisessä arvostetaan perinteitä; esimerkiksi jouluruoka tarjotaan suomalaisille tuttuun perinteiseen tyyliin. Yrityksen asiakaskunta arvostaa perinteitä, mutta yrittäjät haluavat pysyä myös trendeissä mukana. Liikaa ei kuitenkaan haluta uudistaa ja muuttaa, mutta esimerkiksi ruokiin tuodaan myös tätä päivää mukaan.
”Tunnemme asiakaskuntamme ja tiedämme, että tuotteemme eivät voi olla liian hienoja tai muuttua liikaa.”

Cursorilta apua aina tarvittaessa
Yrittäjät kertovat, että jo yritystä perustaessa he olivat yhteydessä Cursorin yritysasiantuntijoihin. Vuosien varrella yrittäjät kertovat sparrailleensa yritysasiantuntija Sami Moision kanssa useampaankin kertaan esimerkiksi silloin, kun yritystoimintaa on laajennettu.
”Nykyisissä tiloissa voimme laajentaa toimintaa, mutta emme halua toista tilaa toistaiseksi minnekään. Olemme ihan täysin työllistettyjä nykyiselläkin toimintamallilla,” Katit nauravat.
Cursorilta yrittäjät ovat saaneet apua aina, kun sitä on tarvittu. Yrittäjät ovat itsenäisiä ja tottuneet yrittämään yksin.
”Ehkä tulevaisuudessa voisimme vielä rohkeammin kysyä apua!”

Kuvat: Kat’s Cafe
Teksti: Aurora Korjus