Kymenlaakson Innovaatioverkoston jäsenet esittäytyvät toisilleen

Kolmentoista jäsenorganisaation muodostama Kymenlaakson Innovaatioverkosto on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa maakunnallinen toimija, joka on yhdistänyt voimansa oman alueensa elinvoiman kehittämiseksi. Mukana ovat kaikki Kymenlaakson keskeiset elinkeino- ja koulutusorganisaatiot. Tällä hetkellä verkosto on käynnistänyt jo toisen kerran järjestettävän IdeaKymi- kilpailun markkinointitoimenpiteet. Niillä vauhditetaan 15.10 – 15.11 välisenä aikana toteuttavaa ideakilpailua viidessä eri sarjassa. Verkoston sisäistä yhteistyön dynamiikkaa on ryhdytty kehittämään tutustumalla paikanpäällä jäsenorganisaatioiden käytännön toimintaan. Syyskuun 19. päivänä verkoston jäsenten edustajat vierailivat kokouksensa yhteydessä kehitys-yhtiö Cursorin Starttisatamassa Karhulan teollisuuspuistossa. Edellisessä kokouksessaan keväällä kokoonnuttiin Kouvolassa tutustumalla yritystalo Kohoaan.

Starttisataman yhteisömanageri Johanna Kunttu kuvasi starttisataman toimintaideaa yhteisölliseksi start up-yrityksille tarkoitetuksi yrityskiihdyttämöksi. Villa Maisema -rakennuksen toisessa kerroksessa on 12 työpistettä, joista puolet on tällä hetkellä käytössä. Lisäksi löytyy yhteiset neuvottelu- ja sosiaalitilat sekä moderni tietotekninen varustus. Yhteistyötä talossa olevien firmojen kesken kehitetään yhteisillä tapahtumilla, kuten esimerkiksi Friday Get Together –tilaisuudella kerran kuukaudessa. Toiminnan taustalla ja käytettävissä ovat myös kehitysyhtiö Cursorin monipuoliset yrityspalvelut.
Kriteereinä Starttisatamaan pääsemiseksi ovat:

  • Yrityksen tulee hakea toiminnalleen kasvua
  • Yritys on jo perustettu ja se on alkuvaiheessa
  • Yrityksen kotipaikan tulee olla Loviisassa, Pyhtällä, Kotkassa, Haminassa, Virolahdella tai Miehikkälässä.
  • Yrityksessä tulee olla mielellään kokoainainen yrittäjä toiminnan johdossa

Startupit voivat työskennellä Starttisatamassa kaksi vuotta. Se ei ole kuitenkaan niille täysin ilmaista. Ensimmäiset kuusi kuukautta ne joutuvat maksamaan 50 euroa kuukaudessa paikanpäällä työskentelevästä henkilöstä. Kuuden kuukauden jälkeen maksu nousee 100 euroon.

Kaksi Sataman start upia esittäytyivät

Starttisataman yhteisömanageri Johanna Kunttu seuraa viritystä sivusta ja taustalla startup-yrittäjä Tuomas Javanainen odottelee omaa esittelyvuoroaan. Kuva: Markku Saari

Kuvassa Kymi-Solar Oy:n startup-yrittäjä Ville Terävä virittelemässä esitystään kansainvälisille markkinoille tähtäävästä yrityksestään. Yhtiö on kehittänyt ainutlaatuisen Hec Flow lämpöpumppusovelluksen, joka hyödyntää muista lämpöpumppujärjestelmistä poiketen kaukolämmön paluuvirtausta. Paluuvirtauslämpö on edullista, sillä sen jäähdyttäminen pienentää kaukolämmön siirtohäviöitä ja parantaa lämmöntuotannon hyötysuhdetta. HEC flow on lisäksi ainoa kiinteistökohtainen lämpöpumppusovellus, joka lisää sähköntuotantoa. Yrityksen lämpöpumppu maksaa itsensä takaisin tuottamillaan säästöillä. Sen investointi- sekä käyttökulut ovat pienemmät kuin maalämmöllä.

Toisen Startup-yrityksen vetäjä Tuomas Javanainen kertoi, että heidän perheyrityksessään Healfi Oy:ssä rakennetaan verkkovirtuaalista terveysklinikkaa (lääketieteellistä laitetta), joka kääntää tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän MENA-alueella (Lähi-itä, Pohjois-Afrikka) turvallisesti teknologian avulla. Alusta perustuu tieteelliseen tutkimukseen, biokemiaan, terveyskäyttäytymisen muutokseen ja elämäntapojen ohjaukseen. Alusta pystyy keräämään valtavan määrän terveystietoja käytettäväksi MENA-alueilla. Tavoitteemme on mullistaa diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän hoito ilman lääkitystä tai leikkausta. Menetelmän tehokkuus ja tieteellinen näyttö tukevat meitä saavuttamaan terveyttä jopa miljoonille ihmisille. Yrityksen perustajia ovat biokemisti Tuomas Javanainen ja hänen vaimonsa farmaseutti Maiju Javanainen.

Teksti ja kuva Markku Saari