Elintarvikekehittäjien miljoonaprojekti meneillään Kotkan Jylpyllä

Kymen Innovaatioyhdistys on jatkanut yritysvierailuitaan. Viimeksi yhdistys piti sääntö-määräisen kevätkokouksensa 21.3. Kotkassa Jylpyn teollisuusalueella sijaitsevassa Superground Oy-nimisessä elintarvikealan tuotekehitysyrityksessä. Kouvolassa muutama vuosi sitten hyön-teisruuan parissa kansainvälisesti operoinut kouvolalainen keksijä-yrittäjä Santtu Vekkeli esitteli kolme vuotta sitten perustettua uusinta startuppiaan: https://www.superground.com/

Santtu valmistui Helsingin yliopistosta elintarviketieteiden maisteriksi pää-aineena mikrobiologia. Opinnot painottuivat elintarviketurvallisuuteen. Mies lähti maailmalle töihin elintarvike-laboratorioihin Yhdysvaltoihin, sitten Singaporeen ja lopulta Ruotsiin Karoliiniseen Instituuttiin Tukholmassa. Tällä kiertomatkalla nykyisin 36-vuotiaalle omien latujensa kulkijalle selvisi, että paras tapa toteuttaa itseään on ryhtyä yrittäjäksi. Sitä ennen väliin mahtui myös lyhyt työrupeama elintarvikealan kehittämiskonsulttina.

Hyönteisiä ihmisten ja eläinten ruuaksi

Monien vaiheiden jälkeen Santtu Vekkeli löysin itsensä elintarvikehyönteisiin keskittyvänä kehittäjä-yrittäjänä Kouvolan Inkeroisista, jossa hän edelleen asuu perheensä kanssa. Paljon julkisuutta osakseen saaneen Pohjolan Hyönteistalous Oy:n kehityskaari Santun hoivissa jatkui viisi vuotta ulottuen parhaimmillaan eri puolelle maailmaa, erityisesti Kaakkois-Aasiaan. Alan ammattilaiset työstivät muutaman miljoonan budjetilla hyönteiskehitystä, mitä ei koskaan eikä missään ollut aiemmin tehty. Työn tulokset myytiin lopulta Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Santun mukaan kehittämistyö siellä jatkuu edelleen keskittyen pääasiassa hyönteisproteiinin hyödyntämiseen kotieläinruuissa. Euroopassa ja Suomessa pyrkimykset saada ihmiset syömään monien mielestä hyvänmakuisia hyönteisnaksuja tai käyttämään hyönteisjauheita ruuanvalmistuksessa eivät onnistuneet. Eurooppalaiset eivät kerta kaikkiaan halunneet syödä hyönteisiä.

Uusi idea syntyi jälleen tuntemattomaan

Santtu Vekkeli kuvaa itseään keksijänä, joka haluaa aloittaa uuden projektin aina mahdottomasta ja tuntemattomasta. Prosessilla on nimikin, Spektri-kokeet. Se tarkoittaa, että alkuperäistä hämärää ideaa ryhdytään työstämään vaiheittain tilanteesta, missä mitään ei ole valmiina. Hän painottaa keksintökehityksessä tarvittavaa ammattilaisuutta ja kärsivällisyyttä.

Työprosessissa on mukana nyt 12 alan ammattilaista

Santun kehittämisprosesseissa kehittäjien työhön liittyy tiukka kuri salassapitovelvollisuudesta. Se merkitsee myös sitä, ettei työprosessin missään vaiheessa olla tekemisissä viranomaisten eikä koulutusorganisaatioiden kanssa. Santtu itse arvelee, että hän lienee omalla alallaan ainoa tällä tavoin toimiva ammattikeksijä.

Helsingissä perustettu Superground Oy tuli julkisuuteen viime vuoden keväänä, kun Cision News uutisportaali julkaisi yrityksestä skuuppiuutisen, mistä pari otetta:

SuperGround ratkaisi ensimmäisenä, miten elintarviketeollisuus voi tuottaa maukkaita siipikarjatuotteita hyödyntämällä kanan luut tuotteiden tuotannossa turvallisesti ja lopputuotteessa huomaamattomalla tavalla. Innovaatio ei vaadi elintarviketeollisuudelta merkittäviä investointeja ja on heti saatavilla.”

Jopa 30 prosenttia enemmän siipikarjatuotteita yhdestä broilerista – innovaatio auttaa helpottamaan globaalia ruokakriisiä ja edistää elintarviketeollisuuden vastuullisuutta.”

Yhtiön broilerikehityksen lisäksi toiseksi kehitysmateriaaliksi on otettu nyt myös kaikki kalamateriaalit, joissa on vastaava tuotannollinen kehittämispotentiaali.

Ihmisten ruokatottumuksien ei tarvitse muuttua

Santtu Vekkelin kantavana visiona auttaa maailmanlaajuisesti elintarviketeollisuutta siten, että uudet teknologiset ja materiaaliset ratkaisut eivät edellytä kuluttajien makutottumuksiin muutoksia. Esimerkiksi uudella tavalla valmistetut kananuggetit maistuvat täysin samalta kuin ennenkin, vaikka niiden valmistustapa ja käytetty raaka-aine on erilaista ja ekologisempaa.

Saatiin maistiaisia. Kananluista valmistetut nuggetit olivat hyviä, kirjoittajan mielestä parempia. Majoneesin kanssa erityisesti.

Superground Oy:n liikeideana ei ole harjoittaa teollista elintarviketuotantoa, vaan myydä yhtiön kehittämää teknologiaa ja siihen liittyvää osaamista. Yhtiön kehittämän uusi teknologia tarjoaa skaalautuvia ratkaisuja aiemmin ratkaisemattomiin ruoantuotannon haasteisiin.

Suomesta puuttuvat vielä isot keksintöyritykset

Santun mielestä kyky innovoida on turha ominaisuus, jos keksijällä ei ole käytettävissään ammattimaista ohjausta. Jos osoittautuu, että keksijästä löytyy kyvykkyyttä toteuttaa ideansa, sen jälkeen kuvaan astuvat vaatimukset keksinnön suojauksesta, työprosessin rahoituksesta ja markkinoimisesta. Yhdysvalloissa syntyy koko ajan eniten keksintöjä, joista kehittyy maailman-luokan yrityksiä. Syynä näihin menestyksiin ovat suuret keksintöpalveluita tarjoavat yritykset, joiden huostaan keksijät työntävät omia ideoitaan. Ne kehittävät niitä eteenpäin ja kuljettavat lopputuotteet markkinoille asti. Suomesta tällaiset yritykset puuttuvat toistaiseksi kokonaan.

Teksti ja kuvat: Markku Saari