Lohilaanin Markku Enqvist osallistuu Ideakymi-kilpailuun ja suosittelee osallistumista myös muille

Markku Enqvist on aina ollut kiinnostunut energiasta ja jo edellisen yrityksensä Polttix Oy:n aikaan hän kehitti aurinkoenergiaan perustuvan ratkaisun halkojen kuivaukseen. Sitä käytiin katsomassa ympäri Suomea. Nyt hänellä on uusi idea.

Mistä idea sai alkunsa?
– No sitähän sitä aina ajattelee, että miten vois parantaa yhtä ja toista kuin tarkkailee toimintaa. Kun saan jonkun idean mieleeni, niin sitten vaan rupean sitä toteuttamaan. Aluksi mietin varhaisina aamuina pyörittelemällä asiaa mielessäni.

Miten ajattelit toteuttaa idean?
– No kyllä se tässä ympäristössä on tarkoitus toteuttaa yhteistyökumppanien kanssa.

Mistä kuulit Ideakymistä?
– Osallistuin Hyvinvointimessuille ja kävin siellä Kymen Innovaatioyhdistyksen standilla.

Aiotko osallistua Ideakymi-kilpailuun?
– Kyllä osallistumiskaavakkeen täyttäminen on työn alla.

Kuten tiedetään, melkein jokaisella suomalaisella on joku idea mielessään. Miksi osallistuminen ideakilpailuun on kuitenkin aika monelle niin vaikeaa?
– Keksiminen pelkän kilpailun vuoksi ei onnistu. Kyllä idea pitää olla jollain lailla jo mietittynä. Osallistumiskaavakkeen täyttö ei ole mielestäni vaikeaa. Se vähän häiritsi, ett sovellus ei tallentanut keskeneräisenä. Se on iloinen asia kun saa laskun kirjoitettua mutta muuten en pahemmin näistä kirjallisista töistä välitä.

Markku Enqvist ja luhtiaitta Kymijoen perinnemaisemassa.

Suositteletko muillekin osallistumista Ideakymiin?
– Suosittelen ilman muuta. Meidän kaikkien kymenlaaksolaisten pitää miettiä uusia ideoita, jotta saamme korvattua menetettyjä työpaikkoja. En osallistu minkään palkinnon vuoksi. Osallistumisen kautta saadaan kuitenkin yhteys Innovaatioverkostoon, josta voi saada apua toteutuksessa. Palkintohan tulee viime kädessä sitten, jos saa ideansa toteutettua onnistuneesti.

Myytyään Polttix-nimisen puutavarayhtiön Sutelassa Markku Enqvist perusti 2020 Lohilaani kalastusmatkailuyrityksen Kymijoen rannalle Pihkooseen. Siellä voi jokikalastaa rannalta tai veneestä. Lohilaanilla on lisäksi allaskalastusta, joka sopii myös perheen pienimmille. Alueella on lisäksi aittamajoitusta ja kahvila. Lohilaanilla on myös kesäisin järjestetty erilaisia ohjelmallisia tapahtumia.

Teksti & kuvat: Markku Merovuo