Isä perusti ja poika vei maailmalle

Kotkalainen Powdea Technologies Oy on kasvanut maltilla kansainväliseksi yritykseksi

Powdea Technologies Oy on kotkalainen automatisoituja ja digitalisoituja annosteluratkaisuja valmistava perheyritys. Powdean konelinjoja, joilla automatisoidaan jauhomaisten raaka-aineiden annosteluprosesseja, toimitetaan tätä nykyään Suomen lisäksi erityisesti Ruotsiin ja Norjaan, mutta myös Baltian maihin.

Powdean laitteisto soveltuu kemian teollisuuteen, voimalaitoksiin ja muovintuotantoon, mutta kansallisen ja kansainvälisen läpimurtonsa Powdea on tehnyt leipomoiden annostelulaitteilla.

Toimitusjohtaja Tuomo Kousan mukaan suurimmalla osalla Suomen keskisuurista leipomoista on käytössään Powdean laitteistot.

Kotimaassa hyvin hiottu konsepti oli maahantuojan löytymisen myötä verrattain vaivatonta viedä Ruotsiin ja Norjaan, Kousa kertoo.

Varsinaisen koneiston lisäksi ensiarvoisia myyntityössä ovat automatisoidut ja digitalisoidut ratkaisut ja ohjelmistoihin liittyvä tekninen tuki.

Vienti ohitti kotimaankaupan

Powdea Technologies Oy:llä on takanaan jo kolmen vuosikymmenen historia. Tuomo Kousan isä Jukka Kousa oli jo tehnyt yhden ”yrittäjän exitin” luopuessaan osuudestaan säkityskoneita ja -järjestelmiä valmistavasta Erkomat Oy:stä.

Jauhetekniikka Oy aloitti yhden miehen yrityksenä, jonka kokoonpanoverstaan ympärille kerättiin yhteistyökumppaneiksi paikallisia aliurakoitsijoita.

Jukka Kousa ei edes haaveillut yritystoiminnan laajentamisesta, mutta vielä diplomi-insinööriksi opiskelleen Tuomo Kousan tultua tekemään lopputyötään isänsä yritykseen Jauhetekniikka Oy:lle laadittiin Tuomon toimesta vienninaloitussuunnitelma.

Määrätietoisempaa kasvua yritys alkoi hakea vuosina 2015-2016 ja yrityksen nimi muuttui ulkomaille suuntautuvan kaupan myötä Powdea Technologies Oy:ksi.

Vuonna 2020 ulkomaankaupan osuus ohitti liikevaihdossamme kotimaan kaupan, Tuomo Kousa kertoo.

Haasteena rekrytointi

Toimitusjohtaja Tuomo Kousa sanoo, että erikoistumalla pienemmätkin yritykset voivat ponnistaa kansainvälisille markkinoille.

Tuomo Kousa sanoo, että Powdea Technologies Oy:n kasvun taustalla ovat oman ydinosaamisen kasvattaminen, työn hajauttaminen ja investoinnit tuotantotiloihin.

Viime vuosina olemme esimerkiksi kolminkertaistaneet kokoonpano- ja testaustilamme Kotkan Petäjäsuolla. Lisäksi meillä on erittäin taitavia tekijöitä automaation puolella. Yhdeksi kasvun haasteeksi Kousa nimeää rekrytoinnin. Hänen mielestään eteläisessä Kymenlaaksossa tulisi lisätä yritysten ja oppilaitosyen välistä yhteistyötä ammattitaitoisten työntekijöiden saamiseksi eri yrityksiin.

Harjoittelupaikkojen myötä osaaminen voitaisiin suunnata kunkin yrityksen tarpeen mukaiseksi.
Powdealla on nykyään jälleenmyyjiä peräti 19 eri maassa. Kansainvälisillä markkinoilla korostuvat Kousan mukaan myyjäkumppanien osaaminen ja kontaktiverkostot, joiden kautta avautuu väylät tarjouskilpailuihin.

Haemme kasvua maltilla. Kun projekti tehdään hyvin, niin seuraavan kaupan synty on helpompaa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Tulossa tekoälysovellutus

Kun Powdea Technologies Oy:ssä kehitetään toimintoja, niin tavoitteena on aina yrityksen toiminnan tehostamisen lisäksi myös asiakkaiden hyödyn kasvattaminen.

Meidän tekoälysovellutuksemme lanseerataan vielä tämän vuoden aikana, Tuomo Kousa kertoo.
Hän katsoo, että kehittämisyhtiö Cursor Oy:n koulutuksista ja kursseista on ollut merkittävää hyötyä Powdealle.

Otimme oman ”digiloikkamme” vuonna 2020 ja Cursor Oy:n digitalisaatioon liittyvistä tietoiskuille on ollut käyttöä myös sen jälkeen. Kousa tähdentää, että yrityksen kasvaessa osaaminen vaatii päivitystä esimerkiksi esimiestyössä ja johtamisessa.

Kolmen tunnin tiivistetty täsmäkoulutus on aina vaivansa väärtti. Cursor Oy myös viestittää matalan kynnyksen koulutuksistaan aktiivisesti.

Powdea Technologies Oy:n kotisivut

Teksti ja kuvat: Ville Vanhala