EK:n Kuntaranking osoittaa, että Kotkan-Haminan yrittäjät ja yritysjohtajat pitävät seudun yritysilmapiiriä entistä positiivisempana

Kotkan-Haminan alueen sijoitus juuri julkaistun Elinkeinoelämän keskusliiton kuntaranking kyselytutkimuksessa on vielä vaatimaton, mutta tulokset osoittavat, että suunta on ylöspäin. Tänä vuonna alueen sijoitus on 24, kun se kahdessa edellisessä kyselyssä (2021 ja 2019) oli 25. eli viimeinen.

Samalla on tärkeää huomata, että EK:n kuntaranking tutkimuksessa hyödynnetään kahdentyyppistä aineistoa: aluekohtaisia kuntatalous- ja yrittäjyystilastoja (muodostavat 2/3 tuloksista) sekä yritysjohtajille suunnattua kyselyä (muodostaa 1/3 tuloksista). Erilaiset tilastot vetävät EK:n kuntarankingin kokonaistulosta ja -sijoitusta alaspäin.

Aluekohtaiset tilastot muodostuvat suoraan tilastotiedoista, eikä ne liity ilmapiiriin, mielipisteisiin tms. Alueemme kuntien talousluvut vetävät kokonaisuutta vahvasti alaspäin. Yritysten arvioissa näkyy selkeämpi muutos parempaan. Vuonna 2021 sijoitus näissä oli 21. kun se nyt on 18. Myös EK pitää tätä selvänä positiivisena käänteenä ja muutoksena Kotkan-Haminan alueella.

Alueen kunnat, yritysjärjestöt ja kehittämisyhtiö Cursor tekevät määrätietoista työtä lisätäkseen vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikkien alueen toimijoiden välillä. Seudun yrittäjät ja yritysjohtajat ovat avoimesti kertoneet yritysilmapiirin muutoksesta merkittävästi parempaan. Alue koetaan erittäin hyvänä paikkana niin suurteollisuudelle, kuin pienemmillekin yrityksille.

”Viime kevään Suomen Yrittäjien kuntabarometrin tulos osoitti selvästi, että suunta on muuttunut Kotkan-Haminan seudulla ja Loviisassa. Kotkan kaupunki sijoittui kuntabarometrissa sijalle 3 ja kaikki alueemme kunnat paransivat tuloksiaan. Tämä oli signaali siitä, että Kotkan-Haminan seudusta on kasvamassa hyvä maaperä yrittäjyydelle ja yrityksille”, kertoo Cursor Oy:n yrityspalvelujohtaja Elina Reijasalo.

Cursorin yrityspalveluiden perustekeminen on huipputasolla määrän ja laadun osalta. Cursor palvelee entistä suuremman määrän yrityksiä ja asiakastyytyväisyys on huipussaan (3,8 / 4). Tapaamme säännöllisesti yrittäjäjärjestöjen edustajia yhteisessä iskuryhmässämme. Olemme luoneet malleja, joilla pyrimme varmistamaan, että paikalliset yritykset pääsevät mukaan isoihin investointihankkeisiin. Kaavoituksesta sekä Hamina, että Kotka ovat saaneet yrityksiltä paljon hyvää palautetta. Julkisten hankintojen osalta tunnistamme haasteen.

Kaiken kaikkiaan suunta on ollut jo jonkin aikaa yhä positiivisempaan ja yrittäjien kommenttien mukaan alueen yritysilmapiiri on mainettaan parempi. Tavoitteenamme tuoda esille yritystarinoita eri kokoisista yrityksistä eripuolelta aluettamme. Jos sinulla on tiedossa joku tarina, joka meidän kannattaisi kertoa muillekin tai joku yrittäjä, joka tarvitsee tukea yrittäjyyden eri vaiheissa, vinkkaa siitä meille. Meitä ei ole ilman alueemme yrittäjiä, ja me yhdessä teemme alueemme yritysmyönteiseksi. Tilastot tulevat aina jonkin verran jäljessä.

Strategisesti on tärkeää, että asenteet yrittäjyyteen ovat muuttuneet positiivisemmaksi. Tämä tukee paitsi seudun yrityksiä myös investointien houkuttelua ja matkailun kehittämistä. Kiitos tästä kaikille osapuolille! Työ jatkuu positiivisin mielin”, kertoo toimitusjohtaja David Lindström Cursorilta.

EK:n julkaisu tuloksista

Tulokset infografiikan muodossa