Tehtaan varjosta tehtaan varjoon

Vihreää teknologiaa edustavan vedenkäsittelylaitteen keksiminen teki Raimo K. Lapista yrittäjän.

Kotkalaisen Sednove Oy:n toimitusjohtaja Raimo K. Lappi sanoo päätyneensä tehtaan varjosta tehtaan varjoon. Haapakosken ruukin masuunin katveessa syntynyt 65-vuotias Lappi asuu ja työskentelee omassa yrityksessään nyt Kotkan tehtaiden varjossa, Karhulan teollisuuspuistossa.

Sednove Oy valmistaa fysikaalisen kemian sovellutuksia ja komponentteja. Lappi mainitsee yrityksensä tuotteista esimerkkinä AkvaSolina vedenkäsittelylaitteen, mikä poistaa vedestä radonin ja rikkivedyn.

– Kehitin vesi-ilmaejektorin jo parikymmentä vuotta sitten ja laitteen ensimmäistä sovellusta käytettiin kalanviljelylaitoksessa, Lappi kertoo.

– Nykymuodossaan AkvaSolina soveltuu sekä omakoti- että vapaa-ajan asuntoihin ja teollisuuden käyttöön.

Toisen uran alussa

Alkusyksystä Loviisasta yrittäjävaimonsa perässä Kotkaan muuttanut Raimo K. Lappi on työskennellyt pitkään tuotekehityspäällikkönä ja hän on myös suunnitellut Loviisan ydinvoimalan ydinpolttoaineiden siirtoihin liittyviä valvontaratkaisuja.

Lappi sanoo tekevänsä yrittäjänä toista työuraansa.

– Oman yrityksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi ejektorikennon kehittämisen myötä, Lappi kertoo.

Sednove Oy:stä Lappi on tehnyt itsensä näköisen yrityksen, jonka henkiset ja taloudelliset resurssit ovat yksin hänen varassaan. Sednove Oy:ssä kehitetään ja suunnitellaan tuotteita, joiden valmistuksen kuten myös laskelmien laatimisen ja analysoinnin Lappi on kokonaan ulkoistanut.

– Mallikappaleiden osalta 3 D-tulostus on soittautunut aivan verrattomaksi työkaluksi, Lappi mainitsee.

Kohti laajempia markkinoita

Raimo K. Lapin tavoitteena on saada yrityksessään kehittämiä Green Tech -tuotteita valtakunnallisille ja tulevaisuudessa mahdollisesti myös kansainvälisille markkinoille.

Hän myöntää, että uuden yrityksen kautta kokonaan uusien tuotteiden lanseeraamiseksi on tehtävä hartiavoimin töitä.

– Se tarkoittaa markkinoiden kartoittamista ja verkostoitumista mahdollisten yhteistyökumppanien kanssa.

Lappi on osallistunut Cursor Oy:n markkinointikurssien luennoille ja aikoo jatkossakin kartuttaa markkinointiosaamistaan kehitysyhtiön järjestämissä koulutuksissa.

Myös toimitilojen hankkimisessa Karhulan Teollisuuspuistosta Lappi sai neuvontaa ja tukea Cursor Oy:stä.

– Koronan kurittaessa yritystä Cursor Oy:n konsultoinnista oli Sednove Oy:lle selkeää taloudellista hyötyä.

Kiiltoa kivien uummenissa

Raimo K. Lappi kertoo työskentelevänsä yhden hengen yrityksessään ”ylänappi auki.” Hän tuntee olevansa Karhulan Teollisuuspuiston historiallisessa miljöössä kuin peltojensa keskellä asuva pienviljelijä.

– Nautin työstäni, mutta osaan nauttia myös elämästäni.

Suomen Jalokiviharrastajain yhdistykseenkin kuuluva Lappi kerää vapaa-aikanaan harvinaisia kiviä, joista hän toisinaan hioo esimerkiksi kalvosinnappeja ja koriste-esineitä.

– Se on aina yhtä jännittävää odottaa kiveä työstäessä, minkälainen upea loisto sen sisälle kätkeytyykään. Pidän kivien keräämistä ja niiden tunnistamista myös arkeologisena tutkimuksena.

Teksti: Ville Vanhala
Kuvat: Jukka Koskinen