Sirkkoja laadulla ja käsityöllä

Kotkan Ristinkalliolla käy pienimuotoinen kuhina. Kotisirkkoja (Acheta domesticus) lisääntyy ja kasvaa lämpöisessä,  kosteassa kasvatuskontissa.
- Kasvatamme laadukkaita, maukkaita kotisirkkoja eettisesti ja käsityönä, kertoo toimitusjohtaja Tommi Nuolioja

KultaSirkka Oy käynnistyi alkukesästä 2018 ostamalla Porvoosta kasvatuskontti ja ensimmäiset sirkat. Tällä hetkellä yritys maksimissaan tuottaa 10 kiloja kuukaudessa. Tuotanto viisinkertaistuu, kun tilatut kaksi uutta konttia saadaan käyttöön. Yhtiön käsittely-, varasto- ja toimistotilat ovat yhteiset Parttia Oy:n kanssa.

Sirkkoja ruokitaan kerran päivässä. Alkuun sirkat saavat kuivaruokaa, mutta viimeiset kaksi viikkoa ”sirkkapilttiä”. Sen resepti on itsekehitetty ja salaisuus, mutta aineksina ovat yrtit, kasviöljy ja hedelmät. Sirkkojen kehitys munasta täysimittaiseksi yksilöksi kestää 1,5 kuukautta. 
Täysikokoiset sirkat pakastetaan, jolloin sirkat vaipuvat ensin horrokseen ja siitä edelleen ikiuneen. Kuivatuksen jälkeen sirkat myydään sellaisenaan, maustettuna tai sirkkasuklaana. Tuotteita voi ostaa sähköpostilla ja Facebookin kautta sekä toritapahtumissa.

- Torimyynnissä menekki on niin suurta, että ne useimmiten loppuvat kesken ja teemme niitä seuraavaksi päiväksi lisää myyntiin. Olen myös käynyt esittelemässä martoille ja soroptimisteille sekä pitänyt sirkkaruokakursseja, Nuolioja kertoo.

- Tuotteemme ovat laadukkaita ja maistuvia, jos niitä vertaa moneen muuhun tuotteeseen. Käsityön jälki näkyy maussa. Nämä ovat terveellistä syötävää sellaisenaan vaikkapa snackseinä tai salaatissa.
Sirkat ovat hyvin proteiinipitoisia ja gluteenittomia, sillä ruokinnassa ei käytetä viljaa. Erityisesti Aasiassa hyönteiset ovat arkiruokaa, mutta eurooppalaisille ne ovat vielä eksoottista murkinaa. Sirkoissa on samoja proteiineja kuin äyriäisissä, joten katkaravuille allerginen saattaa saada niistä allergisen reaktion.

Buumin jälkeen tasaista kasvua

Suuri sirkkabuumi käynnistyi vuonna 2017,  kun Suomessa sallittiin niiden käyttö elintarvikkeina. Sitä ennen sirkkoja oli myyty ”keittiösomisteina”. Käynnistettiin useita sirkkakasvattamoja, joista ensimmäiset ovat jo lopettaneet toimintansa.

 

- Buumin jälkeen tulee aina lasku, mutta siitä lähtee tasainen nousu. Sirkat ovat erikoistuote, joiden hinta ei vielä ole lohen tasolla -  saati sitten lihan. Uskon, että ihmiset ovat valmiita maksamaan laadusta, Nuolioja arvioi.  
Sirkkabisneksen suunnittelussa ja mm. kannattavuuden arvioinnissa on apuna ollut Cursorin ja Proagrian yritysneuvonta. Cursorin yritysneuvoja Kalle Kallionpään opastuksella on mm. tehty kannattavuuslaskentaa, tutkittu EU-lainsäädäntöä ja haettu starttirahaa.

- Sirkat ovat uusi liiketoiminnan ala. Cursorille ja Proagrialle tämä on tarkoittanut uuteen alaan tutustumista ja tiedonhakua. Samalla myös Tommin kanssa käydyt keskustelut ovat olleet hyvin mielenkiintoisia, toteaa Cursorin yritysneuvoja Kalle Kallionpää.

Parhaillaan on menossa ns. siirtymäaika, jolloin saa myydä elintarvikkeina sellaisia hyönteisiä, jotka ovat olleet Suomessa tai muualla EU:ssa elintarvikkeina markkinoilla ennen 1.1.2018 ja joista on jätetty uuselintarvikehakemus 1.1.2019 mennessä. Tällaisia ovat kotisirkan lisäksi mm. idänkulkusirkka ja jauhopukin toukka. Siirtymäkauden aikana EU lopullisesti päättää, sallitaanko näitä hyönteisiä markkinoida elintarvikkeina.

 

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen

Услуги

Регион Котка-Хамина

Cursor Oy

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA
телефон +35840 190 2500
info@cursor.fi
 

>>Подробные контактные данные

 

Агентство развития региона Котка-Хамина Cursor Oy содействует укреплению потенциала региона, его конкурентоспособности и привлекательности, развивая успешный бизнес. Мы оказываем услуги всем предпринимателям Южной Кюменлааксо, желающим начать предпринимательскую деятельность, а также примыкающим к региону предприятиям, в вопросах открытия и развития бизнеса. www.cursor.fi – это интернет-ресурс, поддерживаемый компанией Cursor Oy, который содержит информацию об услугах и деятельности компании Cursor, а также о регионе Котка-Хамина. Использование интернет-ресурса бесплатное и не требует регистрации. Пожелания о ресурсе можно выслать по адресу info@cursor.fi.

COOKIES-ФАЙЛЫ

Политика конфиденциальности

авторское право Cursor Oy 2019