Sevenon valmistaa lasista taidetta

 

Haminalainen lasitaiteilija ja yrittäjä Anne Takanen arvioi olevansa Spede Pasasen tyylinen Pelle Peloton - ehkä vähän kummajainenkin.
- Ei ole totuttu, että yksi ihminen pystyy handlaamaan monta asiaa, Sevenon-yrityksen perustaja ja sielu kertoo
.

Haminalainen Anne Takanen perusti oman toiminimen 20 vuotta sitten. Virolahden yläasteella oli vakituinen virka kuvaamataidon ja tekstiilityön opettajana, mutta veri veti eteenpäin. 
- Vein hakupaperit yrityshautomoon myöhässä henkilölle, jonka piti olla jo joululomalla – ei ollutkaan, Anne kertoo. 

Yritys alkoi kotona lasitöiden tekemisellä lyijykiskotekniikalla. Pian kotipihalle rakennettiin uusi työhuone, koska  autotalli kävi ahtaaksi. 

Raatihuoneentorin laidan myymälässä vierähti kolme vuotta, kunnes nykyiset tilat Itäväylään avattiin vuonna 2013. Valoisat, avarat tilat mahdollistivat myös lasikurssien aloittamisen. Isot uunit sulattavat lasia yli 800 asteen kuumuudella.

Parinkymmenen vuoden aikana toiminimestä on kehittynyt yksilöllisiä, korkealaatuisia taidelasitöitä valmistava yritys. Tuotteiden skaala on yksittäisistä lasitöistä ja astioista suuriin, vaativiin tilaustöihin. Tekniikoita on vuosien mittaan tullut uusia lisää, ja kaikkia vielä käytetään. Uusinta on taidelasin ja karkaistun lasin laminointi yhteen.

 

Helsinkiin ja maailmalle

Vuosi sitten joulukuussa avattiin Sevenon Art Glass Studio Helsingin Eerikinkadulle. 
- Etsimme ensin eräälle ystävälleni liiketilaa Helsingistä. Hän sanoi, että myös Sevenonin tuotteiden pitäisi olla Helsingissä esillä. 
Moni ei ymmärrä, että matka Helsingistä Haminaan on vain 1,5 tuntia moottoritietä. 

Tilojen löytäminen vei aikansa, kun haluttiin sopuhintainen myyntipaikka keskustasta ja kadun varrelta.  Nyt Helsingin liike toimii myös netistä ostettujen tuotteiden hakupisteenä. Kaupan ovat löytäneet paikalliset sekä suurlähetystöjen henkilökunta kuin ulkomaiset turistitkin. Myös Sevenonin tuotteita myyvien  kultasepänliikkeiden väki pyörähtää Eerikinkadulla täydentämässä varastojaan. Omien tuotteiden lisäksi liikkeessä on myynnissä Kotkan-Haminan seudun sisustustuotteita.

Viime kesä vierähti suurien risteilijälaivojen ja niiden matkustajien parissa Helsingin Jätkäsaaressa. Sevenonilla oli nelisen kuukautta 36 neliön myyntitila keskellä risteilijävieraiden kuhinaa.
- Olemme shipanneet ja myyneet tuotteitamme ympäri maailmaa. 

Erityisesti niitä on mennyt Australiaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Iso-Britanniaan.
- Kesä opetti, että lasituotteistamme pidetään, oli kansallisuus mikä tahansa.

Ruusu-taidelasivati myydyin

Vuosien mittaan Sevenonin tuotteiden valikoima on laajentunut omien ideoiden ja kysynnän mukaan. Viimeisimpiä uusia tuotteita ovat Santa ja The Poro designlasit, joita myydään Lapissa mm. Rovaniemen lentokentällä. 

Kautta vuosien Sevenonin myydyin tuote on ollut Ruusu-taidelasivati eri väreissään.
- Sen skandinaavinen tyyli puree kaikkiin.

 

Hevosväelle tuttuja ovat hevoslasit. Moni on ostanut tai saanut lahjaksi taidelasilyhdyn tai -vadin. 

- Uudet asiakkaat kysyvät, missä maassa tuotteet on tehty. Kun kerromme niiden olevan Haminassa valmistettuja, niiden kotimaisuutta arvostetaan.
Yrityksellä on suomalaisesta työstä myönnetty Avainlipputunnus ja suunnittelusta Design from Finland merkki.

Uusi sukupolvi mukana

Parinkymmenen vuoden yrittäjyys ei ole ollut vain yhden naisen puurtamista, vaan kotijoukot ovat antaneet paljon apuaan. Papan venettä perheen miesväki kärräsi eri messuille tuotteiden alustaksi, kunnes mies veti sen sahalla puoliksi.

Perheen pienestä tytön tylleröstä Anniinasta on kehittynyt nuori nainen, joka yhdessä poikaystävänsä Janne Brusilan kanssa on oppisopimuksen kautta mukana yrityksessä. Nykyisin Anniina tekee kaikki yrityksen lasilyhdyt sekä suurimman osan lasivadeista. Jannen työsarkaa ovat lasin kaiverrus ja leikkaus sekä yrityksen logistiikka.  

Yrityksen jatko on luotettavissa käsissä samalla, kun mietitään mahdollisia kansainvälisiä kuvioita laajemminkin.

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen

 

Услуги

Регион Котка-Хамина

Cursor Oy

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA
телефон +35840 190 2500
info@cursor.fi
 

>>Подробные контактные данные

 

Агентство развития региона Котка-Хамина Cursor Oy содействует укреплению потенциала региона, его конкурентоспособности и привлекательности, развивая успешный бизнес. Мы оказываем услуги всем предпринимателям Южной Кюменлааксо, желающим начать предпринимательскую деятельность, а также примыкающим к региону предприятиям, в вопросах открытия и развития бизнеса. www.cursor.fi – это интернет-ресурс, поддерживаемый компанией Cursor Oy, который содержит информацию об услугах и деятельности компании Cursor, а также о регионе Котка-Хамина. Использование интернет-ресурса бесплатное и не требует регистрации. Пожелания о ресурсе можно выслать по адресу info@cursor.fi.

COOKIES-ФАЙЛЫ

Политика конфиденциальности

авторское право Cursor Oy 2019