Elämäntapayrittämistä kolme vuosikymmentä

 

Lähialueelta pyydetty kala ja tasokas ruokaravintola ovat yhdistelmä, jota kotkalainen yrittäjäpariskunta Riitta ja Matti Horto ovat vaalineet jo kolme vuosikymmentä. Yhtälö on vaatinut paljon työtä, mutta palkintona on pitkään jatkuneet asiakassuhteet jo kolmannessa sukupolvessa.

Kaikki alkoi kalastuksesta, kun Matti vuonna 1988 sai valmiiksi rakentamansa 12-metrisen kalastusaluksen. Sami-nimisellä aluksella pyyntimatkat suuntautuivat Suomenlahdelle ja Neuvostoliitolta vuokratuille kalastusalueille.

Yrittäjänä jo vuodesta 1974 toiminut Riitta ehdotti pian, että myös asiakkaita vietäisiin kalastamaan ja tutustumaan saaristoon. Palveluun kuuluivat myös merellä nautittavat ateriat, jotka tehtiin pariskunnan kotona.  Heräsi ajatus, että pitäisi saada paikka, jossa itsepyydettyä kalaa voisimme hyödyntää laajemmin.

Sapokkaan ruokaravintola

Ajatus oman ravintolan perustamisesta johdatti Riitan ja Matin syksyllä 1990 Kotkan Sapokkaan, jossa oli myynnissä ravintola Wanhaan Fiskari.  Sijainti ja nimi tuntuivat sopivilta, joten pariskunta päätyi sen ostoon.  Ravintolatilat rakennettiin täysin uusiksi talven aikana ja avajaiset pidettiin vappuna 1991.

”Päivä on jäänyt elävästi mieleemme, jopa ensimmäinen asiakas! Tallessa ovat ruokalista ja monet kirjoitukset vieraskirjassa. Kirjoja on kertynyt vuosien mittaa jo kuusi kappaletta, kohta aloitetaan seitsemäs”, Riitta kertoo.

Asiakasmäärän kasvaessa tilat jäivät pieniksi, jolloin samasta kiinteistöstä vuokrattiin lisätilaa. Vuonna 1995 avattiin Wanhan Fiskarin nykyiset tilat.

Ravintolasali on tyylikäs ja merihenkinen, sisustuksen katseenvangitsijana toimii valtava akvaario, joka hienosti sitoo interiöörin ravintolan liikeideaan ja ruokalistaan. Paikassa on myös hyvät kokoustilat ja kesällä kaunis viherpergola.

Suosittu Matin savulohi

Yksi suosituimmista ruoka-annoksista on Matin kehittämä savulohi. Lohi savustetaan ravintolan omassa savustamossa. Ruokalistassa annos kulkee nimellä ”Fiskarin isännän savulohi”. Kotkalaisten perinneruoaksi on puolestaan muodostunut  ”Kalastajan paistetut hailit”.  Yleiseen tietoisuuteen annoksen nosti aikoinaan Aatos Erkko Helsingin Sanomien ruokatorstaissa.

Wanha Fiskari on huomioitu myös kansainvälisesti. Se on yksi Suomen noin 70:stä Chaine des Rôtisseurs -järjestön kilpiravintoloista.

Ohoi, Karhusaari näkyvissä!

Ravintolan logossa on horisonttiin katsova parrakas, syydvestipäinen kalastaja. Tämä kuvaa myös Riittaa ja Mattia: horisontissa siintää tinkimättömyys, pitkäjänteisyys, yrittäjyys ja usko aitoon tekemiseen nyt ja tulevaisuudessa.

Yrittäjäpariskunta hankki Kotkan Karhusaaresta noin kolmen hehtaarin tilan vuonna 1996 kalastusmatkailun tukikohdaksi. Kahden vuoden tiiviin rakennusrupeaman jälkeen otettiin vastaan ensimmäiset asiakasryhmät. Tähän mennessä saaressa on vieraillut noin 20 000 asiakasta, joista suurin osa on ulkomaalaisia ympäri maailmaa.

”Tarjoamme yhdelle ryhmälle kerrallaan hotellitason majoituksen, monipuoliset ruokailut, kokous- ja saunamaailmapalvelut niin yritystapaamisille kuin perhejuhlille”, Riitta kertoo.

Saunan lauteilta ja panoraamaterassilta avautuva laskevan auringon värjäämä horisontti rentouttaa kehon ja mielen. Saunamaailma kokonaisuutena on Karhusaaren yksi suosituimpia kohteita. Ehkä halutuinta on kuitenkin Riitan valmistama hyvä ruoka,  jossa näkyy karjalaisena verenperintönä rakkaus ruokaan ja sen jakaminen muiden kanssa.

Hauki Yamahan pääkonttoriin

Karhusaaressa käytössä on täydelliset kalastusvälineet, alukset ja kalastusluvat. Vuosien varrelta on kertynyt monenlaisia ja uskomattomia kalastuskokemuksia.

”Japanilainen asiakas halusi pyytämänsä hauen konservoituna Yamahan pääkonttorin seinälle.  Niin hauki toimitettiin hänelle muistolaatan kera.”
Myös yritysvieraiden marraskuussa pyytämät kiiltäväkylkiset taimenet säilyvät aina heidän muistoissaan.

Suomen Yrittäjät ry on arvostanut Riittaa myöntämällä hänelle timanttiristin yli 40 vuoden yrittäjyydestä. Kotkan Yrittäjien yrittäjäpalkinto myönnettiin Wanhalle Fiskarille vuonna 2012.
”Tämän kaiken on mahdollistanut sitoutunut ja sydämellään mukana oleva henkilökuntamme, joista olemme ylpeitä ja kiitollisia. Vuosittain olemme työllistäneet 10–12 henkilöä.”

Laadukas perheyritys etsii jatkajaa.

 

Teksti: Riitta Horto
Tekstin toimitus: Mervi Liimatainen
Kuvat: Mervi Liimatainen ja Marianne Mokkala-Räty

Услуги

Регион Котка-Хамина

Cursor Oy

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA
телефон +35840 190 2500
info@cursor.fi
 

>>Подробные контактные данные

 

Агентство развития региона Котка-Хамина Cursor Oy содействует укреплению потенциала региона, его конкурентоспособности и привлекательности, развивая успешный бизнес. Мы оказываем услуги всем предпринимателям Южной Кюменлааксо, желающим начать предпринимательскую деятельность, а также примыкающим к региону предприятиям, в вопросах открытия и развития бизнеса. www.cursor.fi – это интернет-ресурс, поддерживаемый компанией Cursor Oy, который содержит информацию об услугах и деятельности компании Cursor, а также о регионе Котка-Хамина. Использование интернет-ресурса бесплатное и не требует регистрации. Пожелания о ресурсе можно выслать по адресу info@cursor.fi.

COOKIES-ФАЙЛЫ

Политика конфиденциальности

авторское право Cursor Oy 2019