Yritysten perustaminen edelleen hyvässä kasvussa Kotkan-Haminan seudulla

Onnea uudet yritykset

Yritysten perustaminen edelleen hyvässä kasvussa Kotkan-Haminan seudulla

Yrittäjäksi ryhtyminen kiinnostaa taas yhä useampaa Kotkan-Haminan seudulla ja uusia yrityksiä syntyy vilkkaasti. Seudulle perustettiin kuluvan vuoden tammi-syyskuussa 22 % enemmän yrityksiä kuin vastaavana aikana viime vuonna. Perustamismäärässä ollaan palattu vuoden 2014 tasolle.

Cursor toimii uusyrityskeskuksena Kotkan-Haminan seudulla ja toteuttaa aloittavan yrittäjän neuvontaa uusyrityskeskusmallin mukaisesti.  Cursorin aloittavan yrittäjän neuvonnassa perustanta kasvoi 14 %.

Perustetuissa yrityksissä on mm. rakennustoiminnan, tieliikenteen tavarankuljetuksen, huolinnan ja rahtauksen, kiinteistönhoidon, koulutuksen ja taiteen yrityksiä sekä runsaasti kauneuden-, terveyden- ja muun hyvinvoinnin sekä erilaisia liike-elämän asiantuntijapalveluita tarjoavia yrityksiä. 

Perustaminen on kasvanut seudun kaikissa kunnissa ja ollut edelliseen vuoteen verrattuna vilkkainta Kotkassa, jonne oli syyskuun loppuun mennessä syntynyt 177 uutta yritystä. Viime vuoden vastaava luku oli 148. Myös Haminaan perustettiin 14 yritystä edellisvuotta enemmän. 

Vaikka tammi-syyskuussa yritystoimintansa lopetti seitsemän prosenttia edellisvuotta enemmän, kasvoi nettoperustanta jopa 54 % vuoden takaisesta.

Konkurssien määrä (elokuu 2017) Kotkan-Haminan seudulla on laskenut, samoin niiden henkilöstövaikutukset. Kotkan-Haminan seudun konkurssitilanne on samalla tasolla vertailuseuduista (Kouvolan, Salon, Porin ja Vaasan) Vaasan seutukunnan kanssa. 

Tiedot perustuvat kehittämisyhtiö Cursor Oy:n keräämiin tietoihin. 

Uusia yrityksiä perustettiin bruttomääräisesti 265 kpl. Kun toimintansa lopettaneita oli 160, muodostui nettolisäykseksi 105 kpl.   

Lukumääräisesti eniten perustettiin ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminnan (ml. liike-elämää palveleva toiminta) yrityksiä (38 kpl), taiteiden, viihteen ja virkistyksen sekä muun palvelutoiminnan yrityksiä (38 kpl) ja terveys- ja sosiaalipalvelujen yrityksiä (35 kpl).

Toimialoista voimakkaimmin ovat vuoden takaisesta kasvaneet kuljetus- ja varastointi, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä maa-, metsä- ja kalatalous.

Kunnittain tarkasteltuna uudet perustetut yritykset jakautuivat seuraavasti (osuus prosenteissa): 
Hamina 51 (19 %), Kotka 177 (67 %), Miehikkälä 5 (2 %), Pyhtää 25 (9 %) ja Virolahti 7 (3 %). 

Uusista yrityksistä venäläisomisteisia on 10 kpl eli n. 4 %.

Lisätietoja: Kristiina Kuparinen, Cursor Oy, p. 040 1902 516

Liitteenä tilastot:

  • Uusien yritysten vertailut 1.1.–30.9.2017 ja 2016 (graafisesti)
  • Uudet yritykset kunnittain Kotkan-Haminan seudulla 1.7.–30.9.2017 
  • Uusien yritysten vertailu kunnittain Kotkan-Haminan seudulla 1.1.–30.9.2017 ja 2016 
  • Uusien yritysten vertailut toimialoittain Kotkan-Haminan seudulla 1.1.–30.9.2017 ja 2016
  • Uudet yritykset 1.1.- 30.9.2017 Suomen uusyrityskeskukset

P.S. Onnittelukuvassa Kotkan Keskuskadulla nyt syksyllä avatun Kahvila Hyggen leivonnaisia!

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2018