Yrittämistä luovalla hulluudella

 

Kotkalainen, Karhulassa syntynyt, Ismo Räty on eräänlainen yrittäjyyden renessanssiruhtinas: monenlaista yritystä on ollut, on parhaillaan ja mielessä on suuria suunnitelma. Yrittäjyys on elämäntapa ja osa luonnetta.
- Pienenä vaihdoin leikkiautoja. Myöhemmin korjasin, myin ja vaihdoin mopoja. Se on ollut tapa elää jo pienestä pitäen, Räty arvioi.

Moni kotkalainen muistaa törmänneensä Ismo Rätyyn ensimmäisen kerran Kotkan torilla, jossa hän myi Reittisen leipiä 17 vuotta. Oma liiketoiminta lähti liikkeelle vuonna 1993 perustetusta Sechouse Oy:stä, joka myy turvallisuustarvikkeita. Pari vuotta myöhemmin siitä erotettiin omaksi yritykseksi Vartio Ykköset Oy.

Tänä päivänä hyppysissä n. 120 työntekijää ja kolme liiketoiminta-alaa: mara eli matkailu- ja ravitsemisala, kiinteistöhuolto ja autotalo. Matkailuun liiketoiminta laajeni 2000-luvun alkupuolella.

Tarvetta matkailubisnekselle

- Sain vinkin, että seudulla olisi tarvetta matkailubisnekselle ja tukea voisi saada investointeihin. Ostin Ollinkarit-saaren, jonne vedettiin vedet ja sähköt sekä rakennettiin mökkejä.  Cursorissa Lehtisen Jussin kanssa kirjoitettiin tukihakemuksia muun muassa aallonmurtajaan.

Sittemmin saarien omistus on laajentunut puolustusvoimilta tyhjentyneisiin Rankkiin ja Kirkonmaahan. Hehtaareja kolmessa saaressa on kaikkiaan 100.  Ravitsemuspuolta ovat Kotkan Sapokassa sijaitseva kahvila-ravintola Tulikukko, Kartanohotelli Karhulan Hovi ja Haminan Seurahuone sekä sen kellaripub Kompassi. Rankissa on ravintola Rankin Sotku ja Kirkonmaassa Kahvila Knaapi. Räty on myös Vaalimaalla sijaitsevan Teboil Rajahovin omistajia.

78-paikkainen Jaana-alus kulkee säännöllisesti Sapokasta Kukouriin, Lehmään, Kirkonmaahan ja Rankkiin. Ensi vuodelle etsitään uutta laivaa, joka tekisi tilausristeilyjä sekä liikennöisi Kaunissaareen ja Haapasaareen.

Elokuvatähtiä Rankkiin

Rankkiin on kaavoitettu 50 mökkitonttia, joista ensimmäisten ostajissa on tunnettuja elokuva-alan nimiä: Jasper Pääkkönen, Krista Kosonen ja Tommi Korpela, muun muassa. Rankista ei ole odotettavissa pikavoittoja.
- Tämä on kymmenen vuoden projekti.

Rädyllä ja muutamalla muulla yrittäjällä on hotellisuunnitelmia Kotkan Kantasatamaan, mutta toistaiseksi ajatukset eivät ole saaneet tuulta alleen Kotkan kaupungin puolelta. Myös Karhulan Liikkeenharjoittajien puheenjohtajan roolissa moottoritien kanjonin kattamiseen haetaan sijoittajia.
- Karhulalle on pakko tehdä jotain, muuten se hiljenee entisestään.

Fuusio kova rutistus

Kiinteistöhuoltoon Rädyn yritystoiminta laajeni ostamalla Suullisniemen Huollon ja Pärren Talohuollon. 
Molemmat olivat vanhoja, pitkään alalla toimineita yrityksiä, joiden omistajat halusivat siirtyä eläkkeelle. Nykyisin kiinteistönhuolto työllistää n. 40 henkilöä.

Kotkan Autotalosta löytyvät mm. varaosa- ja korjaamopalvelut, autonpesu ja -teippaus, tuulilasi- ja pienkonekorjaus, katsastus, paketti- ja henkilöautojen vuokraus sekä rengasmyynti.  Työntekijöitä on kymmenisen.

Vuoden alussa oli kova rutistus, kun Kotkan Saaret Oy:n alle fuusioituivat mm. Kartanohotelli Karhulan Hovi, Tulikukko Cafe, Sechouse, Vartio Ykköset, Jylpyn Kiinteistöt ja Suullisniemen Huolto. Yhden yrityksen alla on helpompi muun muassa hakea lupia eri kohteisiin.

Asenne on tärkein

Vaikka yritystoimintaa on keskimääräistä enemmän, ympärivuorokautisia päiviä tai viikonloppuja ei tarvitse tehdä.
- Minulla on hyvät päälliköt ja henkilökunta. Viikonloppuna tulen kahville Tulikukkoon, mutta en hyppää tiskin taakse.

Hyviä työntekijöitä on ollut tarjolla seudulla.
- Kun ostin Tulikukon, työpaikkoihin tuli 250 hakemusta. Ja meille haetaan, vaikka ei olisi avoimia työpaikkoja.

Työntekijöissä tärkeitä ovat kolme A:ta: ammattitaito, aktiivisuus ja asenne.
- Asenne on kaikista tärkein. Vaikka olisit kuinka hyvä, mutta asenne on perseestä, ei toimi.

Sataprosenttisesti paikallinen yritys

Miten yritystoiminta eroaa muista yrityksistä?
- Olemme 100-prosenttisesti paikallinen yritys: ostamme kaiken paikallisista liikkeistä ja pidämme rahat omalla talousalueella. Vaikka joku himmeli saataisiin halvemmalla Helsingistä, emme lähde sitä hakemaan. Käytämme niitä yrityksiä, jotka käyttävät meitä.

Rädyn perheessä yrittäminen ei ole vain isännän puuhaa. Vaimo Päivi on yrityksissä jokapaikan höylä, joka tarvittaessa ompelee uudet tekstiilit kahvilan terassille tai siivoaa.

Kaikki kolme poikaa ovat tulossa osakkaiksi yrityksiin. Nuorin Olli pyöritti kesän jäätelökioskia Sapokassa ja keräsi samalla työssäoppimisen tunteja merkonomin opintoihin. Parhaillaan armeijassa oleva Mikko on kiinnostunut mara-puolesta. Vanhin Jussi on tullut isäänsä autojen ja veneiden korjaajana ja ajajana.

Suosittelisitko yrittäjyyttä?
- Tottakai! Se on ainoa järkevä tapa elää. Välillä vaatii luovaa hulluutta toimia yrittäjänä.

 

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019