Taidetta sydämellä ja intuitiolla

 

Kotkalainen Sari Heikkinen lähti 30 vuotta sitten yrittäjäkurssille yritysideanaan taiteen markkinointi. Tie on ollut kumpuileva, mielenkiintoinen ja antava.
- En tee näyttelyjä kalenterin mukaan, vaan tekeminen lähtee intuitiosta: mitä pitää tuoda ihmisille? Välillä se on taiteilijan uusi sarja, välillä näyttely rakentuu teemalle, kertoo työtään suurella sydämellä tekevä Savarte Artin galleristi Sari Heikkinen.

Heikkisen astuminen yrittäjän polulle pohjautuu kahteen vanhaan kotkalaiseen puurakennukseen. Ahlqvistin talosta tuli perheen koti, Vanhasta paloasemasta gallerian koti.
- Ahlqvistin talo ja sen remontointi antoi minulle itsetuntoa jättää matkatyö suurkeittiömarkkinoijana. Asiakkaat olivat ihania, mutta joka aamu piti lähteä vähintään 100 kilometrin päähän.  Taidenäyttelyssä Lontoossa katselin Picasson taulua ja koin herätyksen, mitä taide on ja mitä se haluaa sanoa. Jo perheessä taide oli lähellä: isoäiti maalasi ja äiti oli taiteellisesti hyvin lahjakas, Heikkinen kertoo.

Samaan aikaan Kotkassa mm. Kotkan Kirjakahvilayhdistys ja Kotkan Ympäristöseura taistelivat Vanhan paloaseman pelastamiseksi. Taistelu tuotti tulosta, ja nykyisin talo on Kotkan opiston kuvataidekeskus, jossa talvikaudella on  toimintaa seitsemän päivää viikossa.

- Aluksi pidin kirjakahvilaa, jonka yhteydessä oli taidenäyttelyjä. Pekkas-akatemian ja sen johtajan Matti Mäkelän kanssa oli yhteisprojekteja. Tunnetut kirjailija-taiteilijat kuten Rosa Liksom,  Kristiina Louhi ja Maikki Harjanne vierailivat kahvilassa ja täällä oli heidän näyttelynsä. Vähitellen kahvila jäi pois, ja galleriatoiminnasta tuli pääasia.

Sari Heikkinen Savarte Art sisäkuva

Kotimaisia huippugraafikoita

Galleria Savarte Artin näyttelyjen perusta on ollut suomalaisissa huippugraafikoissa, erityisesti Pentti Kaskipurossa ja hänen oppilaissaan, kuten Outi Heiskanen, Marjatta Nuoreva, Inari Krohn, Esa Riippa, Marjatta Hanhijoki ja Elina Luukanen. Näyttelyitä vanhalla paloasemalla on vuosittain 7-10. 

- Suunnittelen näyttelyitä niin, että se olisi elävä ja mielenkiintoinen – antaisi jotakin yleisölle.
- Kun on nähnyt taidetta eri puolilla maailmaa, voi sanoa, että suomalainen grafiikka on melkeinpä maailman parasta, Heikkinen arvioi.

Näyttelyissä maalauksien määrä on ollut kasvussa kysynnän myötä. Uusimpia nimiä ovat mm .Kristian Krokfors, Kaisu Sirviö, Camilla Mikhelsoo ja Ari Pelkonen.

Alusta alkaen on ollut uskollinen asiakaskunta, mutta uusia asiakkaita tuovat mm. somemarkkinointi ja nettikauppa. Näyttelyissä käy väkeä Kotkasta, lähikunnista ja pääkaupunkiseudulta. Mutta nettikaupassa myydään koko maahan ja mm. Ruotsiin ja Lontooseen – taiteella ei ole rajoja.

 

Yritysten taidekokoelmien hoitaja

Näkymättömämpää työsarkaa on työ yritysten kanssa. Savarte Art hoitaa ja arvioi yritysten taidekokoelmia. Yritysten muuttaessa Heikkinen apureineen pakkaa, muuttaa ja ripustaa teokset uusiin toimitiloihin ja suunnittelee uusia taidekokonaisuuksia . Moni yritys ja organisaatio myös kääntyy galleristin puoleen, kun halutaan arvokas, arvostettu taidelahja merkkipäiväksi tai eläkkeelle lähtöön.

- Kun olen aikaisemmin työskennellyt suurissa konserneissa, tunnen niiden lainalaisuudet ja toimiminen on helppoa. Yritysasiakkaat ovat tärkeä osa toimintaamme.

Cursor tukitolppa taustalla

Vuosien varrella Cursor on ollut Sari Heikkisen yrittäjän taipaleessa mukana.
- Olen saanut apua kotisivujen kehittämisessä ja uudistamisessa, käynyt erilaisia keskusteluja ja ollut mukana isoimmissa tapahtumissa, Heikkinen kertoo.

- Tämä työ on ollut aika yksinäistä. Nyt kun mies on eläkkeellä, teemme paljon kaksistaan. Suurin merkitys Cursorista on henkisesti: taustalla on tukeva tukitolppa, johon tarvittaessa voi tukeutua, Heikkinen arvioi.

Galleristin loma on tammikuussa, jolloin hän on valtameren äärellä. Seuraava näyttely on  helmi-maaliskuun vaihteessa   2019, joka juhlistaa taiteilija Christer Åbergin ja Savarte Artin 30-vuotista yhteistyötä .

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen

 

 

 

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019