Sydän sykkii yrittäjyydelle ja matkailulle

 

Matkatoimistoyrittäjä, toimitusjohtaja Satu Mäntyvaaran sydän sykkii matkailulle ja yrittäjyydelle.
- Yrittäjyys on minulle elämäntapa, ainut vaihtoehto. Olen 24/7 eli aina yrittäjä – siitä ei pääse yli eikä ympäri. Sydän on matkailussa, josta olen yhä innostunut ja jossa olen innovatiivinen, Mäntyvaara kertoo.

Satu Mäntyvaaran työhuoneen seinällä on tyttären maalaama taulu, jossa lukee: ”Elämä on satumainen seikkailu”. Satumaista yrittäjäntaivalta on ollut vuodesta 1994 lähtien Kotkan Karhulassa Karhulantie 32-34:ssä siirtyen vain vuosien varrella pienemmistä tiloista suurempiin.

Ennen yrittäjän taipaleelle lähtemistä Mäntyvaara työskenteli eri matkatoimistoissa runsaat 10 vuotta. Kun työnantaja lopetti matkatoimiston toiminnan, oli vaihtoehtoina etsiä töitä muualta tai perustaa oma yritys.
- Olin jo työntekijänä kehittänyt matkatoimistoa, joten oli luontaista jatkaa yrittäjänä, Mäntyvaara kertoo.

Yritystoiminta laajeni vuonna 2002 Pietarin ja 2006 Helsingin toimistolla. Pietarin toimistossa lähellä Nevskiä ja Suomi-taloa on yhä neljä työntekijää, mutta Helsingin toimistosta on luovuttu. Karhulassa työskentelee Sadun lisäksi viisi työntekijää. 

- Pietariin oli luonnollista laajentua, sillä meillä oli sinne paljon myyntiä. Nykyisinkin ympäri vuoden torstaisin ja perjantaisin Allegro vie matkailijoitamme Pietariin. Jos sähköinen viisumi tulee koskemaan myös junamatkoja, se helpottaa työtämme, kun passeja ei tarvitse lähetellä.

Häät kreikkalaisella saarella

Matkatoimistoalan murros sai 2000-luvun alkupuolella monen yrittäjän lopettamaan toimintansa. Isommat toimistot ostivat pienempiä, ja netti sai monen varaamaan itse matkansa.

- Oma tuotanto ja erikoistuminen olivat pelastus niille, jotka selvisivät murroksesta. Me erikoistuimme teemallisiin matkoihin. Toki yhä myymme lentolippuja ja hotellia, mutta se ei ole päätehtävämme, Mäntyvaara kertoo.

Kymenmatkojen vahvuuksia ovat kaukomatkat, joissa ohjelmallisia ryhmämatkan tyylisiä matkoja tehdään mm. Yhdysvaltoihin, Uuteen-Seelantiin ja Etelä-Amerikkaan.  Paikan päällä on joko suomen- tai englanninkielinen opas sen mukaan, miten paljon suomalaisia on matkassa mukana. Kysyttyjä ovat mm. Road 66 -matkat ja tähän vuoden aikaan joulutorimatkat mm. Krakovaan, Berliiniin ja Budapestiin.

Vihkipareja viedään häämatkalle Eurooppaan ja kaukomaille, kuten Barbadokselle tai Balille. Matkatoimiston kautta saa myös häät esimerkiksi Spetseksen saarelle Kreikkaan tai Mauritiukselle.
- Järjestämme kaiken häihin liittyvän, kuten vihkipapin, kampauksen, meikkauksen, valokuvauksen, juhlapaikan tarjoiluineen sekä juhlaväen lennot ja hotellit.

- Meillä on oma uskollinen asiakaskuntamme, joka ei kysele muualta, vaan ostaa suoraan meiltä. Se kertoo, että olemme onnistuneet palvelussamme.

Kotkan puistot tunnetaan hyvin

Yhdessä vaiheessa yksi Kymenmatkojen työntekijöistä työskenteli Kotkan kaupungintalolla kaupungin matkailussa. Kun Kotkan matkailu siirtyi Cursorin toiminnaksi, sopimus laajeni kattamaan koko Kotkan-Haminan seudun myymisen. Tällä hetkellä sopimusta ei ole, mutta tapauskohtaisesti on sovittu kustannusten jaosta myyntitapahtumissa.

- Muutenkin olen hyvin pitkään ja monipuolisesti ollut Cursorin kanssa tekemisissä eri yhteyksissä, kertoo Mäntyvaara.

Kymenmatkat myy Kotkan-Haminan seutua matkailun myyntitilaisuuksissa mm. pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa ja Kouvolassa. Aluetta on helppo myydä, kun sen tuntee kuin omat taskunsa. Ja alue on tunnettu muualla päin Suomea.

Kotkan puistot tunnetaan ympäri maata. Kotkasta tunnetaan myös Vellamo ja Maretarium. Haminassa matkailijoita kiinnostavat ympyräkaava, yhteys armeijaan, Tattoo, saaristo ja uutena lippumaailma. Saarikohteista eniten kysytään Pyhtään Kaunissaarta, jonka moni luulee sijaitsevan Kotkassa. Idemmässä kiinnostavat Salpalinjamuseo, Bunkkerimuseo ja Zsar Outlet Village. Kymenmatkat liikuttavat seudulle luokkamatkalaisia ja leirikoululaisia erityisesti toukokuussa, ja ryhmämatkalaisia keväällä ja kesällä. Näille välitetään seudun oppaiden opastuksia, jopa Kiinan kielellä.

- Olemme pieni ja tehokas toimija. Teemme työtämme intohimolla, mikä näkyy tuloksissa. Meillä on paljon osaamista, Mäntyvaara korostaa.

Silmät auki maailmalla

Myös vapaa-aikana tie vie maailmalle.
- Maailmalla kuljen silmät auki, mitä uutta voisimme tarjota asiakkaillemme. Jos näen jonkun ihanan paikan, haluan viedä muutkin sinne. Toisaalta nautin myös karusta hiljaisuudesta Suomen tai Norjan Lapissa.

Yksi on kuitenkin ylimpänä elämässä.
- Vapaa-aikana olen mieluiten perheen kanssa, se on aina tärkein asia maailmassa.

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen

Kuvassa Luci Soares, Satu Mäntyvaara, Anne Lankila, Piia Suomalainen, Riikka Lund-Leinonen ja Anu Pikkarainen.

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019