Seppälän lammastila

Osoite: 
Peltotie 30, Miehikkälä
Seppälän tilalla pääosassa ovat eläimet. Eläinten hoito on aina ollut lähellä aiemmin lähes 20 vuotta maatalouslomittajan töitä tehneen Anun sydäntä. Eläinten hyvä pito on se tärkein asia. Vuodet maatalouslomittajana opettivat eläinten hoidon ja ymmärryksen eri tuotantovaiheista. Tilalla panostetaan vahvasti eläinten hyvinvointiin. 
Harri ja Anu Turu

Seppälän lammastilaa kehitetään eläimet edellä

Cursorin reportterit piipahtivat syyskuussa Miehikkälässä Seppälän lammastilalla, jota isännöivät Anu ja Harri Turu. Tilan päätuotteena on lampaanliha eri muodoissaan. Lisäksi oman tilan lampaiden villasta valmistettavat käsityöt kuten shaalit, sukat ja lapaset sekä villalanka ovat nousseet vahvasti lihan rinnalle. 

Heppatytöstä lampuriksi

Seppälän tilalla pääosassa ovat eläimet. Eläinten hoito on aina ollut lähellä aiemmin lähes 20 vuotta maatalouslomittajan töitä tehneen Anun sydäntä. ”Eläinten hyvä pito on se tärkein asia. Vuodet maatalouslomittajana opettivat eläinten hoidon ja ymmärryksen eri tuotantovaiheista”, kertoo Anu. Tilalla panostetaan vahvasti eläinten hyvinvointiin. ”On hienoa että ihmiset nykyään ovat kiinnostuneita ruuan alkuperästä – miten ja missä oloissa eläimet ovat kasvaneet ja eläneet”, pohtii Anu.

Alun perin hevoset toivat Kotkassa varttuneen Anu ja Helsingissä asuneen Harrin Miehikkälään vuonna 2005 kun Harrin enon omistama tila oli jäänyt tyhjilleen. Turut hankkivat tilan ratsuhevosia ajatellen mutta pian tuli ajankohtaiseksi etsiä uusia tuulia. ”Vakavasti pohdittiin että myydäänkö tila vai keksitäänkö jotain uutta”, Anu ja Harri kertovat. ”Yhtenä päivänä lenkillä sitten tuli idea lampaista”, jatkaa Anu. Syksyllä 2011 Seppälän tilalle tulivat ensimmäiset maisemanhoitolampaat. Nyt uudessa lampolassa on 100 uuhta karitsoineen. ”Parasta maalla on eläimet – ilman eläimiä ei voi olla. Se että on tilaa hengittää, on myös tärkeää”, toteavat Turut.

Ravintolapäivänä nyhtökaritsaa

Tilan lihatuotteita ja Anun sekä Anun äidin tekemiä lampaanvillaisia käsitöitä voi ostaa suoraan tilalta. Lisäksi Turut kiertävät seudun maalaismarkkinoilla ja monissa matkailun kulttuuritapahtumissa myymässä. Sulan maan aikana voi tilata myös rosvopaistia. Parhaillaan vanhaan tallirakennukseen työstetään elintarvikehuonetta ja kokous/myyntitilaa. ”Marraskuun Ravintolapäivänä (21.11.) on tarkoitus laittaa nyhtökaritsaa tarjolle”, kertoo Anu. 

Turut kiittelevät Miehikkälän kuntaa ja terveystarkastajaa. ”Olemme saaneet terveystarkastajalta aina todella hyvät neuvot ja yhteistyö sujuu hyvin”, kertovat Turut. ”On hyvä että kunnassa arvostetaan lähiruokaa ja maaseutumatkailun kehittämistä”, kehuvat Anu ja Harri. ”Yrittämiseen liittyvissä asioissa netti on myös hyvä tietolähde”, kertoo Anu. ”Neuvoa kysyvä ei tieltä eksy”.

Oman haasteensa yrittämiseen tekee Suomessa säädösten suuri määrä. ”Yrittäjyyttä pitäisi tukea enemmän ja byrokratiaan tarvittaisiin helpotusta”, toteaa Anu.

Tuotteiden kautta Turut tutustuivat Cursorissa maaseutumatkailua kehittävään Taini Rajalaan. ”Ensitapaaminen taisi olla Pikkukylien pikkumarkkinoilla Miehikkälässä 2013”, sanoo Anu. Tainin kautta Turut innostuivat lähtemään mukaan Kymenlaakson osastolle ELMA-maaseutumessuille syksyllä 2014. ”ELMA-messut olivat positiivinen ja mielenkiintoinen kokemus”, kertoo Anu. Seudun yhteisestä Kaakko135-markkinoinnista Anu kertoo kivan esimerkin: ”Venäläinen pariskunta tuli ostamaan lihaa ja näyttivät matkailuesitettä, josta he olivat löytäneet tilan tiedot”.

Seppälän lammastilan tuotteita löytyy mm. seuraavista tapahtumista syksyn 2015 aikana:

  • 17.10 klo 9-14 Miehikkälän syysmarkkinat torilla
  • 20.10 klo 8-15 Taavetin syysmarkkinat
  • 12.11 klo 9-15 Koksin ala-aula
  • 5.-20.12 Lappeenrannan joulukatu

Seppälän lammastila on myös Facebookissa

Teksti ja kuva: Hanna Nieminen

 

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy

Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA

Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA

Vaihde 040 190 2500

info@cursor.fi>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Rekisteriseloste

Evästeet

Copyright 2017