Ryhmäperhepäiväkoti Untuvikot

Paras paikka heti kodin jälkeen

Ryhmäperhepäiväkoti Untuvikkojen yrittäjäsiskokset Erika Hartonen ja Suvi Palonen avasivat huhtikuun alussa uuden yksikön Pyhtään Sammalkallioon. Idea uudesta päiväkodista syntyi kysynnän kautta. ”Painetta hoitopaikkojen suhteen on ollut kunnassa jo silloin, kun ryhdyimme yrittäjiksi. Lähdimme aktiivisesti etsimään tiloja uudelle ryhmäperhepäiväkotiyksikölle vuoden 2015 alussa. Valmiiden tilojen löytäminen olemassa olevasta rakennuskannasta päiväkodille ei kuitenkaan ole helppoa, esimerkiksi erilaisten tiloille asetettujen määräysten suhteen. Kun sopivia tiloja ei löytynyt, lähdimme selvittämään vapaita tontteja sekä hintoja talopakettien suhteen”, kertovat Erika ja Suvi. 

Uusien tilojen upeat Taikametsän satumaailmaan pohjautuvat taidesisustusmaalaukset ja sisustustekstiilit on toteuttanut pyhtääläinen satutaiteilija ja Tinttu.comin perustaja Petronella Grahn. ”Hän on toiminut myös mentorinamme ja antanut meille kokeneena yrittäjänä todella arvokasta tukea ja neuvoja matkan varrella”, kiittävät Erika ja Suvi. ”Uuden yksikön avaaminen tuntuu kaiken tämän jälkeen todella hienolta ja näiden seinien katseluun emme kyllä kyllästy koskaan. Tunnemme todella suurta ylpeyttä itsestämme ja siitä, että olemme saaneet tämän kaiken aikaiseksi”. 

Se toiseksi paras paikka

Into yrittäjyyteen lähti joitakin vuosia sitten, kun Erika oli itse päiväkodissa töissä ja sisko Suvi opiskeli parhaillaan lähihoitajaksi. Molemmat kokivat ajatuksen pienryhmätoiminnasta ja omien arvojen mukaisesta päivähoidosta yrittäjänä houkuttelevana vaihtoehtona. ”Erään puhelinkeskustelun yhteydessä päätettiin sitten omat haaveet ryhmäperhepäiväkodista tehdä todeksi. Hyvänä kimmokkeena oli myös ns. palveluseteli, jonka piiriin yksityiset ryhmäperhepäiväkodit ja perhepäivähoitajat olivat Pyhtäällä juuri siirtyneet”, toteavat Erika ja Suvi. Alkuvuodesta 2013 siskokset ottivat yhteyttä Pyhtään kuntaan ja lokakuussa jo avattiin Ryhmäperhepäiväkoti Untuvikot Pyhtään Huutjärvelle. 

”Me lähdemme siitä, että koti on lapsen paras paikka ja me haluamme olla se toiseksi paras paikka.  Lapsi- ja perhelähtöisyys on yksi hoidon kulmakivistä ja haluamme toimia vanhempien kasvatuskumppaneina ja tukea perheitä heidän arjessaan päivähoidon kautta. Uudet päiväkodit lähiseuduilla ovat jopa yli 100 lapsen yksiköitä, joten koemme, että kodinomaiselle pienryhmätoiminnalle löytyy kyllä kysyntää. Pienryhmässä on helppo huomioida yksilöllisesti lapsia, mutta toki kasvattaa heitä myös yhteisöllisyyteen. Pyhtäällä riittää luontoa ja metsää, siksi luonto- ja liikuntapainotteisuus on myös osa jokapäiväistä toimintaamme”. 

Vapaus toteuttaa omia ideoita

Yrittäjyydessä Erikan ja Suvin mukaan parasta on se, että saa tehdä juuri sitä työtä mistä eniten pitää ja voi vapaasti toteuttaa omia ideoitaan. ”Kun saa tehdä työtä itselleen, se tuntuu paljon arvokkaammalle kuin toisen palveluksessa toimiessa. Työntekijöiltämme odotamme myös yrittäjämäistä ja aktiivista asennetta työhön ja haluamme antaa heillekin mahdollisuuden kehittyä koko ajan työssään”.  

Toki yrittäminen tuo mukanaan myös haasteita. ”Haasteellisinta on työ- ja vapaa-ajan erottaminen ja ajoittain tuntuu, että olemme töissä koko ajan. Erityisesti isojen projektien aikana töistä on vaikea irtautua. Stressinsietokyky on toki kasvanut huimasti yrittäjätaipaleen aikana, mutta kehittymistavoitteenamme onkin jatkossa oman työn selkeämpi aikatauluttaminen, jotta vapaa-aika ei menisi työntekoon”. 

Ison projektin toteuttamisessa on haasteita osunut matkan varrelle monessakin kohtaa. ”Sopivan tontin ja talopaketin löytymiseen ja erilaisiin neuvotteluihin meni aikaa puolisen vuotta, joissakin pankeissa ei uskottu liikeideamme kannattavuuteen ja koemme, että naisina törmäsimme myös tietyissä yhteyksissä vähättelyyn jota miehille vastaavassa tilanteessa tuskin olisi tapahtunut. Periksiantamattomuutta on kyllä joutunut harjoittamaan ja tämän projektin myötä olemmekin oppineet todella paljon. Kaikesta huolimatta olemme saaneet todella arvokasta tukea monilta paikallisilta toimijoilta kuten Kymenlaakson Osuuspankilta, Cursorilta sekä omalta paikalliselta kirjanpitäjältä. Eikä sovi unohtaa molempien perheiden antamaa varauksetonta tukea ja apua”, sanovat yrittäjät. 

Yrittäjiä jututti ja kuvasi Cursorin Heidi Sjögren.

Ryhmäperhepäiväkoti Untuvikot

Palvelusetelin kautta päiväkotiin voidaan ottaa lapsia hoitoon yli kuntarajojen. Vapaita paikkoja voi tiedustella Pyhtään kunnan kautta tai suoraan Taikametsästä Suvilta tai Erikalta 040 773 0553.

Untuvikot Facebookissa

Erika Hartonen ja Suvi Palonen

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019