Rohkeasti mukaan julkisiin hankintoihin

Antti Horto

 

Julkiset hankintapyynnöt ovat monelle yritykselle iso mörkö, joihin ei ole osaamista tai rohkeutta lähteä mukaan. Kymenlaakson Taksi Oy:lle hankintapyyntöjen seuraaminen on rutiinia. Tarjouskilpailuja on sekä voitettu että hävitty.  

Kymenlaakson Taksi Oy on noin 180 taksiyrittäjän omistama yritys, jonka tilausvälityksessä on 250 autoa. Maantieteellisesti se kattaa Pyhtäältä Vaalimaalle ja Kotkasta Kouvolaan. 

Menestyksellisesti päättyneiden tarjouskilpailujen myötä yritys hoitaa ns. sote-kyydit eli VPL- ja SHL-kuljetukset muualla Kymenlaaksossa paitsi Iitissä.  Sähköisen suorakorvauksen piirissä olevat Kela-kyydit välitetään koko Kymenlaakson alueella eli myös Iitissä. Lisäksi joissakin kunnissa Kymenlaakson Taksi Oy hoitaa myös koulukuljetuksia.

- Meillä on käytössä hankintavahteja, jotka asettamiemme hakusanojen myötä etsivät alan kilpailutuksia, kertoo myyntipäällikkö Antti Horto.
Yrityksessä kuljetustarjouksia tekee pari työntekijää. Kaikkiaan Kotkan Keltakalliolla sijaitsevassa välityskeskuksessa työskentelee 22 henkilöä, joista 17 kyytien välittäjiä. Kuljettajia välitettävissä autoissa on n. 300.

Kaikki lähtee tarjouspyynnöstä

Kaiken A ja O on tarjouspyynnön tarkka lukeminen.
- On katsottava resurssit: onko edellytyksiä toteuttaa tarjouspyynnön edellyttämä palvelu. Mitä isompi yritys on, sen helpompi siihen on vastata. Tarjoukseen vaadittavat liitteet saa helposti mm. Suomen Asiakastieto Oy:stä ja tilaajavastuulaki.fi-osoitteesta, Horto kertoo.

Aina iso välityskeskus ei ole tarjousten voittaja.
- Pienellä alueella yksittäinen yritys pärjää paremmin. Ja toisinpäin: mitä isompi alue, sitä paremmin meillä on asettaa autoja tarjolle.

Tarjouskilpailuissa muotoseikat oat tärkeitä. 
- Julkisissa kilpailutuksissa maalaisjärjelle ei valitettavasti ole sijaa. Ne ovat käytännön yrittäjän näkökulmasta byrokraattisia, mutta laki sitoo hankintayksiköitä noudattamaan muotoseikkoja, kertoo Cursorin yritys- ja hankintaneuvoja Marianne Ahvenranta.

Opastusta hankintoihin

- Kunnat, sairaanhoitopiirit ja muut julkiset toimijat ostavat jatkuvasti valtavilla summilla palveluita yrityksiltä, mutta vain muutamat yritykset keräävät potin. Pk-yrityksen tie julkisiin tarjouskilpailuihin on usein mutkainen ja lisäksi hyvinä aikoina keikkaa saa muualta helpommalla. Huonoina aikoina taas ei ole aikaa eikä energiaa keskittyä työläisiin tarjouskilpailuihin, arvioi Ahvenranta.

- Kaupunkien julkiset kilpailutukset ja pienemmätkin hankinnat löytyvät jo kohtuullisen hyvin netistä. Viralliset hankintailmoitukset ja tarjouspyynnöt julkaistaan Hilma-sivustolla.

Markkinoilla on hankintavahtipalveluja, joilla muutaman parin kympin kuukausimaksulla yrittäjä saa ajantasaisen tiedon itseään kiinnostavista kilpailutuksista ympäri Suomen. Cursorissa järjestetään hankintavahtipalvelusta ilmainen koulutus 13.5.  

Teksti: Mervi Liimatainen
Kuvat: Mervi Liimatainen ja Vesa Hovi
 

Lisätietoja:

Marianne Ahvenranta, Cursor, p.  040 190 2568,  marianne.ahvenranta@cursor.fi

Ajanvaraus palveluihin: www.cursor.fi/fi/ajanvaraus

Hankintavahtikoulutus 13.5.: www.cursor.fi/fi/heittaydy-julkisiin-hankintoihin-mercell-hankintavahti-1352019

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019