Pyhtää Kymenlaakson paras kuntabarometrissä

Pyhtäänlinna


Suomen Yrittäjien teettämässä Yrittäjien kuntabarometrissä parhaimmat pisteet Kymenlaakson kunnista sai Pyhtää eli 3,25. Seuraavat olivat Iitti 2,85, Kotka 2,71, Hamina 2,69 ja Kouvola 2,59. Virolahdessa ja Miehikkälässä ei yrittäjiltä tullut riittävästi vastauksia, joten niitä ei ole tilastoitu.

–Elinkeinopolitiikan asema kunnissa on parhaimmillaan Pyhtäällä ja Iitissä. Koronaviruksen aikana kunnissa on herätty havaitsemaan yrittäjyyden merkitys, arvioi Kymen yrittäjien puheenjohtaja Hannu Lehtinen.

Kuntabarometrissä yrittäjät antavat kahden vuoden välein palautetta omille kunnilleen. Kuntiin tulos on suoraa palautetta yrittäjiltä niiden toiminnasta, kuten hankintojen merkityksestä ja elinvoimapolitiikasta. Kyselyyn vastasi koko maassa 10 400 yrittäjää, joista 288 oli Kymenlaaksosta.

Elinkeinopolitiikan hoitamisessa Kymenlaakso viimeinen

Elinkeinopolitiikan hoitamisesta Kymenlaakso jäi hännille koko Suomessa 2,69 pisteellä. Maan keskiarvo oli 2,97 ja kärjessä Etelä-Pohjanmaa 3,20 pisteellä.

Maakunnan sisällä Kotka sai elinkeinopolitiikastaan kolmanneksi parhaat pisteet. Yrittäjät nostivat päätöksenteon yrityslähtöisyydessä, hankintapolitiikassa, yrityspalveluissa ja elinkeinopolitiikan asemassa kunnassa Kotkan Haminan edelle. Koulutuksen ja osaamisen edistämisessä Kotkassa oltiin niin ikään edellä.

Hamina pärjäsi yleisen infrastruktuurin kehittämisessä, joka ei kohdistu erityisesti yrittäjiin, vaan kaikkiin kuntalaisiin. Yrittäjien mielestä kunnat hoitavat yleensä infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot) ja toiseksi parhaiten yrityspalvelut. Kolmanneksi parhaalla tolalla on elinkeinopolitiikan asema kunnassa.

Tärkeitä aloittavan yrityksen palvelut, verkostoituminen ja investointineuvonta

Yrityspalveluista tarkemmin kysyttiin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, verkostoituminen ja investointineuvonta. Sen sijaan kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan.  
–Kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita tarjoavat muutkin, joten vaikuttaisi siltä, ettei omaa kuntaa niinkään kaivata niihin toimijaksi. Palveluina ne ovat tärkeitä ja edistävät kasvua, Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala arvioi.

Yrityspalveluissa tiedotus toimii parhaiten, yrittäjät kokevat tietävänsä niistä hyvin. Kunnilla parantamisen varaa yhteydenpidossa.  
–Valmisteluvaiheen avoimuus, läpinäkyvyys ja vuorovaikutteisuus parantaisivat kunnan ja yritysten välistä yhteyttä. Paikoin yhteys toimii erinomaisesti ja nyt koronakriisin aikana tästä nähtiin hyviä esimerkkejä. Koronakriisin opit ja tiiviimpi yhteistyö kannattaa nyt ottaa arkipäiväiseen käyttöön, Kujala sanoo.  

Pyhtää sai parhaat arvosanat (3,25) kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydessä. Kotka kipusi (2,85) kolmanneksi heti Iitin jälkeen (2,85). Hamina jäi hiuksen hienosti alle keskiarvon (2,59).

Yrityspalveluissa koko maakunnan alueella annettiin paremmat arvosanat kuin päätöksenteon yrityslähtöisyydessä. Silti vain Iitti ja Pyhtää ylsivät yli maan keskiarvon.
–Koko maan tuloksissa yrityspalveluissa oli hienoista paranemista, mutta meillä yrityspalvelut ei ole tavoittanut yrityksiä niiden toiminnan kehittämisessä, Lehtinen arvioi tuloksia.

Hankintapolitiikassa kehittämisen varaa

Kymenlaaksossa yrittäjät painottivat kunnan hankintapolitiikan merkitystä koko maata enemmän. Kunnan hankintapolitiikan onnistuminen sai kuitenkin maan keskiarvoa (2,71) heikomman arvosanan. Pienet kunnat Iitti (2,91) ja Pyhtää (2,81) menestyivät jälleen siinä parhaiten. Kotka (2,53) ja Hamina (2,52) jäivät perän pitäjiksi hankintapolitiikan onnistumisessa.

–Hankintapolitiikan kehittämiseksi on tehty paljon töitä maakunnassamme, mutta vielä on osaamisessa petrattavaa. Meillä ei edelleenkään hankintoja pilkota, että pienemmillä yrityksillä olisi mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin. Hankintapolitiikka on koko maassa kehittynyt negatiiviseen suuntaan, meillä Kymenlaaksossa vielä hieman voimakkaammin, totesi Hannu Lehtinen.

Kuntabarometrikysely tehtiin ajalla 16.2.–13.5. 

Koko maan tulokset.

Tutkimuksen kysymykset.

Lähde: Kymen Yrittäjien tiedote

Kuva Mervi Liimatainen

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019