Puhelinparkeilla ja ekologisuudella finaaliin Helsinkiin

Ryhmäkuva NY semifinaali

 

Vuosittain Kotkan-Haminan seudulla kisataan NY (Nuori yrittäjyys) -yritysten kesken, mitkä opiskelijoiden lukuvuoden kestävistä yrityksistä etenevät Helsinkiin valtakunnalliseen finaaliin. Tänä vuonna toukokuussa seutua edustavat  EME NY Vehkalahden koulusta, Lepäämö NY Karhulan lukiosta ja Sit-Malum NY Ekamin Haminan kampukselta. 

 

Vehkalahden koulun EME NY eteni finaaliin koirien vaatteilla sekä koirien ja kissojen leluilla. 9-luokkalaisten Esra Ibolarin, Ellinoora Nordströmin ja Matleena Parkon yritys on ekologinen: vaatteet ja lelut tehdään kierrätysmateriaaleista eli käytetyistä kankaista. Ostaja saa itse valita koiransa takkiin mieleisensä kankaan. 
- Idea syntyi, kun tarvitsin omalle koiralle takin, mutta en halunnut maksaa siitä paljon. Koiran kasvattajien ja somen kautta myynti on ollut hyvää, kertoo Esra Ibolar.

Puhelimet parkkiin

Karhulan lukion  Lepäämö NY:n liikeidea syntyi, kun yhdellä sen jäsenen sisaruksella oli haasteita puhelimen käytön kanssa. Puiseen, lukolliseen laatikkoon laitetaan puhelin yöksi lepäämään, ja avain annetaan vanhemmille. Laatikossa on kaksi reikää; toinen puhelimen latauspiuhalle, toisesta voi sammuttaa puhelimen herätyksen.  Lepäämö-laatikkoa tehdään eri väreissä. Myös koululle yritys on tehnyt isompia, lukottomia puhelinparkkeja, jonne puhelin laitetaan tunnin ajaksi. 
Yritystä pyörittävät lukion 2-luokkalaiset toimitusjohtaja Juho Leppilampi, markkinointipäällikkö Miska Taimisto, kehittämispäällikkö Aleksi Niemelä ja talouspäällikkö Juuso Nokka. 

Tyylikkäitä huppareita ja t-paitoja

Ekamista Haminan kampukselta Helsinkiin lähtee Sit-Malum NY. Verneri Taulamon, Nuur Khalilin, Mici Puumalaisen ja Toni Kivirannan yritys tuottaa tyylikkäitä huppareita ja t-paitoja monessa eri värissä. Toistaiseksi vaatteet tulevat haminalaisen liikelahjayrityksen kautta, mutta mielessä on, jos oman oppilaitoksen artesaanipuoli voisi niitä ommella. 
Logon suunnittelu on omaa työtä.


- Olemme suunnitelleet logomme porukassa, mutta lopullisen päätöksenteon teki Verneri. Tämänhetkinen logo syntyi helposti, mutta itse työn alla oleva päälogo tulee vaatimaan pitkäjänteistä ja luovaa ajattelua. Ei kuitenkaan haluta kiirehtiä logon kanssa vaan synnyttää tarina logon ympärille, nuoret yrittäjät kertovat.

Koruja kivistä

Kotkassa 7.2. pidetyssä semifinaalissa kisasi noin 40 NY-yritystä ja lähes 100 nuorta. Mukana oli mm. Ekamin Kotkan kampuksen Lumokivi NY, joka tekee koruja. Yritystä pyörittävät Mingning Zhang, Isa Lähdesmäki ja Solveig Ruonala, jonka harrastuksen kauttaliikeidea syntyi. Korukivinä yritys käyttää mm. opaalia, ruusukvartsia, ametistia ja tiikerinsilmää.  

 

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen


Nuori Yrittäjyys ry (NY) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tavoittaa vuosittain n. 60 000 lasta ja nuorta toiminnallaan. Se tukee yrittäjyyskasvatusta, jossa tavoitteena on saada nuoret tunnistamaan ja hyödyntämään omat kykynsä – tekemällä oppien. Tarjolla on 7–29-vuotiaiden nuorten yrittäjyysasennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa tukevia ohjelmia, jotka toteutetaan kouluissa osana opetusta.

 

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019