Pertsaa ja Kilua etsitään ohjaaja Taavi Vartian elokuvaan

Kehitteillä oleva, Kotkaan sijoittuva toimintaseikkailu on tarkoitus kuvata vuonna 2019-2020. Jo kesän 2018 alussa kuvataan elokuvan traileri, jota käytetään tyylilajin luomiseen ja elokuvan promoamiseen.

Kuvauspaikkoja elokuvaan etsitään parhaillaan, ja käsikirjoitusta viimeistellään.

Kaikkein merkittävin askel on löytää nuoret näyttelijät Pertsan ja Kilun kuuluisiin rooleihin. Toivomme kaikkien innokkaiden näyttelijänalkujen laittavan esittelyn itsestään maaliskuun loppuun mennessä.

Kerro esittelyssä:
-Ikä (ensisijaisesti 10-12 vuotta)
- Harrastuksesi
- Kokemuksesi näyttelijänä (aiempi tausta ei ole välttämätöntä)
- Liitä mukaan valokuvasi - Jos sinulla on aiempia näytteitä esiintymisestä joissakin produktioissa, laita ne linkkinä mukaan.
- Tee myös max. 2 minuutin esittely itsestäsi kameralle (kännykkäkamera riittää). Kerro tässä esittelyssä myös, miksi olisit juuri oikea Pertsan tai Kilun rooliin. Voit halutessasi lyhyesti näytelläkin jonkin pienen kohtauksen tai tilanteen.

Roolitusta tehdään yhteistyössä Kaakon elokuvakomission / Cursorin kanssa. Elokuvan tuottaja on Mika Ritalahti / Silva Mysterium Oy.

Lähetä esittelysi maaliskuun loppuun mennessä sähköpostiin johanna.kunttu@cursor.fi

Otamme yhteyttä hakemusten perusteella jatkoon valittuihin huhtikuun alkupuolella. Hakemusvaiheessa ohjaaja ja tuottaja eivät vastaa tiedusteluihin, tämä hakuprosessin alkuvaihe hoidetaan Kaakon elokuvakomission / Cursorin kautta.

HUOM! Elokuvaan roolitetaan myöhemmin myös muita lapsinäyttelijöitä, niin tyttöjä kuin poikiakin. Siksi kannattaa laittaa esittely, vaikka et Pertsan ja Kilun rooliin hakisikaan. Näihin muihin rooleihin järjestetään myös myöhemmin erillinen haku samaan aikaan kun ammattinäyttelijöitä roolitetaan.

TAUSTAA

Taavi Vartia ohjaa parhaillaan huumepoliisin entisestä johtajasta Jari Aarniosta kertovaa rikossarjaa yhdessä JP Siilin kanssa ja valmistelee toista suurta tv-sarjaa. Viime vuosina hän on ohjannut mm.

Downshiftaajat -sarjaa, Syke-sarjan 3. tuotantokauden, Rölli ja kultainen avain -elokuvan, Lomasankarit -elokuvan, Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvan. Hänellä on laaja kokemus myös kymmenistä muista tv-sarjoista – viihteestä ja draamasta - niin kirjoittajana kuin ohjaajanakin. Vartialta on julkaistu myös useita romaaneja.

Kotkaan sijoittuva Pertsa ja Kilu –elokuva on ollut Taavi Vartialla mielessä pitkään, ja hänellä on jo entuudestaan vahva kosketuspinta kirjailija Väinö Riikkilän luomaan poikakaksikkoon. Vuosina 1999-2000 Vartia käsikirjoitti ja ohjasi YLE:lle 12-osaisen sarjan ”Pertsan ja Kilun uudet seikkailut”, joka sai erinomaiset arvostelut ja esitettiin uusintana useita kertoja. Sarja kuvattiin lähes kokonaan Kotkassa.

Vartia loi kyseisen tv-sarjan aikana läheiset suhteet kirjailija Väinö Riikkilän leskeen ja perikuntaan, ja elokuvakäsikirjoituksen hän kirjoitti jo vuonna 2006. Vartialla oli jopa huikea suunnitelma toteuttaa elokuva kansainvälisenä versiona, joka kuvattaisiin Kreikassa – Vartia työskenteli noihin aikoihin muutenkin Ateenassa paljon.

Tietyllä tavalla suunnitelma toteutuikin, joskin muoto muuttui matkan

varrella: Vuonna 2014 valmistunut elokuva The Island of Secrets (suomenkieliseltä nimeltään Lomasankarit) kuvattiin kokonaisuudessaan Kreikassa, ja Suomessa monet kriitikot ja katsojatkin luonnehtivat sitä vahvasti Pertsa ja Kilu –henkiseksi seikkailuelokuvaksi.

Vartian ohjaaman Pertsa ja Kilu tv-sarjan tarinat olivat pääosin uusia, Vartian vapaasti kirjoittamia jaksoja, muutamaa ensimmäistä jaksoa lukuun ottamatta. Syynä oli se, että Vartia ei halunnut toistaa ohjaaja Vili Auvisen 1970-luvulla tekemiä tv-elokuvia. "Auvisen tv-elokuvat olivat hienoja sen ajan teoksia, joita katselin pikkupoikana innokkaasti. Halusin tietyllä tavalla kunnioittaa niitä, enkä siis lähtenyt tekemään niitä uudestaan. Ja kieltämättä omaa sarjaani tehdessäni olin niin nuori ja innostunut, että annoin mielikuvituksen lentää aika vapaasti, ja sen tuotteena syntyikin sitten kokonaan uusia seikkailuja."

Nyt kehitteillä oleva elokuva perustuu tarkemmin alkuperäisiin kirjoihin, mutta myös Vartian omaa kädenjälkeä on jälleen käsikirjoituksessa. Uutta elokuvaa Vartia alkoi yhdessä tuottaja Mika Ritalahden kanssa viedä konkreettisesti eteenpäin vuonna 2014, ja sen kuvaamista kaavailtiin alun perin vuodelle 2015. Lähinnä muiden tuotantojen päällekkäisyydestä johtuen elokuvan kuvauksia siirrettiin useampaankin kertaan. "Elokuva on mitä vahvimmin ollut vireillä koko ajan, ja Taavi Vartia on käynyt etsimässä kuvauspaikkoja näiden vuosien aikana. Käsikirjoitustakin on hiottu, eli hanke on mennyt kohti maalia koko ajan," tuottaja Mika Ritalahti sanoo.

Uusi Pertsa ja Kilu –elokuva toteutetaan vauhdikkaana, nykyaikaisin keinoin toteutettuna seikkailuelokuvana, mutta temaattisesti pysytellään alkuperäisessä. "Ystävyys, rohkeus ja nokkeluus ovat niitä asioita, jotka ovat sisällöllisesti etusijalla tässä elokuvassa. Taavi Vartialla on mittava kokemus koko perheen seikkailutarinoista sekä ohjaajana että kirjailijana. Tämä elokuva tuo valkokankaille toisaalta nostalgiaa, toisaalta nykyaikaista seikkailuelokuvan lumoa," Mika Ritalahti luonnehtii.

Vartia kuvailee elokuvan aikakautta sanalla ”ajaton”. "Emme sijoita tällä kertaa Pertsaa ja Kilua 50-luvulle, mutta emme myöskään nykypäivään. Luomme ajattoman ajan – silloin käsittelytapa on vapaampaa, eikä realismia tarvitse pelätä kahlitsevana elementtinä. Jos ajatellaan vaikka suuria seikkailuklassikkoja, kuten Indiana Jones –leffat, niin huolimatta epookkiin sijoittuvasta kerronnasta ne ovat ajattomia ja voisivat sijoittua yhtä hyvin nykyaikaan. Mutta reaaliaikainen nykyaika on aina vaarallista tässä genressä, uskottavuus joutuu koetukselle, ja siksi ajattomuus on mielestäni juuri oikea ratkaisu."

Elokuvan sijoittaminen Kotkaan on Taavi Vartialle tärkeä lähtökohta.

"No, minullehan tämä on monin tavoin kotkalainen hanke. Alkuperäiset romaanit sijoittuvat nimenomaan Kotkaan. Ja omalta osaltani Pertsa ja Kilu -tv-sarjan pitkät kuvaukset Kotkassa 1999- 2000 ovat edelleen tärkeä ja upea elämänvaihe. Kun tämän uuden elokuvan kuvaukset alkavat, on kulunut tasan 20 vuotta siitä, kun viimeksi kamera laitettiin käyntiin saman aiheen äärellä. On nostalginen ajatus, että palaan niihin maisemiin tehdäkseni omasta työstäni uuden version. Olen Kotkassa jo monet kerrat tässä viime kuukausina ja kuluneina vuosinakin käynyt hakemassa tunnelmia!"

Tuottaja Mika Ritalahdelle Pertsa ja Kilu on hanke, josta hän on jo etukäteen ylpeä. "On etuoikeus saada tarttua tällaiseen kulttuurisesti merkittävään klassikkoon ja tuoda se valkokankaalle nykyajan osaamisella. Taavi on erittäin lahjakas, kokenut ja poikamainen ohjaaja, ja juuri hänen kanssaan on upeaa tehdä yhteistyötä tässä suuressa operaatiossa!"

Myös kirjailija Väinö Riikkilän poika Seppo Riikkilä on iloinen hankkeesta. Muutama vuosi sitten, kun suunnitelma elokuvasta julkistettiin ensimmäisen kerran, hän kommentoi: "Hienoa, että nyt poikakirjoista on tekeillä elokuva, josta asiasta isänikin olisi ollut varmaan mielissään." Taavi Vartian pitkä paneutuminen Pertsan ja Kilun maailmaan osoittaa osaltaan isäni alkuperäisteosten kestävyyden.

Toivottavasti elokuvan kautta myös kirjat saavat lisää nuoria lukijoita.

Elokuvan toteutuksessa on vahvasti mukana Kaakon elokuvakomissio/Cursor , ja sen tuottaa siis Silva Mysterium Oy . Mika Ritalahden luotsaama Silva Mysterium Oy on 1994 perustettu elokuvatuotantoyhtiö. Silva Mysteriumin viimeisin elokuva oli syyskuussa 2017 ensi-iltansa saanut ”Kaiken se kestää” (ohj. Visa Koiso-Kanttila), joka sai juuri viisi Jussi ehdokkuutta. Parhaillaan tuotannossa on ”MC Landebööna” (ohj. Maria K. Mononen). Muita tuotantoja ovat olleet mm. Thomas (ohj. Miikka Soini) 2008 ja Maata meren alla (ohj. Lenka Hellstedt) 2009. Lisäksi Silva Mysterium on tuottanut lyhytelokuvia, dokumentteja sekä radiokuunnelmia.

VALOKUVA: Ohjaaja Taavi Vartia on kuluneen syksyn ja talven aikana useita kertoja käynyt katselemassa kuvauspaikkoja. Oheinen kuva on Suulisniemestä. Ritsa on muisto Pertsa ja Kilu tv-sarjan kuvauksista 1999-2000.

 

Kaakon Elokuvakomissio johanna.kunttu@cursor.fi +358 40 190 2569

Mika Ritalahti mika.ritalahti@silvamysterium.fi +358 40 7074848

Taavi Vartia info@taavivartia.fi +358 44 3000239

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019