Olut palasi historialliselle Höyrypanimolle

 

Runsaan vuoden ajan Kotkan historiallisella Höyrypanimolla on pantu olutta – pitkän tauon jälkeen.
- Tuotteet ovat saaneet hyvän vastaanoton ammattilaisilta ja myös tavallisilta asiakkailta. Yrityksen brändi on saanut paljon positiivista ja jopa hellyttävän ylistäviä kehuja, kertovat yrittäjät Kari-Jukka Koivistoinen ja Matias Puranen Kotka Steam Brewery -panimon alkutaipaleesta.

Molemmat miehet olivat tahoillaan miettineet panimon perustamista. Kari-Jukka Koivistoinen valmistui 1996 pienpanimomestariksi Mustialan maatalousoppilaitoksesta. Matias Purasella puolestaan on tausta kotiolutharrastajana sekä pienpanimokurssi Englannista.

- Kesällä 2016 kohtasimme Cursorin avustuksella ja siitä suunnitelmat saivat vauhtia aina maaliin tai voisiko sanoa tynnyriin ja aina ravintoloiden hanoihin asti, miehet kertovat yrityksen alkutaipaleesta.

Valmistuslupa oluelle saatiin 27.4.2018 ja ensimmäiset erät tulivat myyntiin jo toukokuussa 2018.

Koivistoinen oli ennen Kotka Steam Breweryä toiminut seitsemän vuotta yrittäjänä henkilöstöravintolassa, catering palvelujen tuottajana ja tapahtumatuottajana. Ravintolataustaa on maissa ja merellä. Logistiikkainsinööri Puraselle panimo on ensimmäinen yritys, työkokemusta on huolinta- ja logistiikka-aloilta.

Olutta ja tapahtumia

Kotka Steam Brewery toimii historiallisella Kotkan höyrypanimolla. jossa toimitiloina ovat tehtaan entiset pullottamon tilat. Kotkan höyrypanimo - silloiselta nimeltään Kotka Ångbryggeri AB - perustettiin 1894. Viimeiset oluet myytiin panimolta vappuna 1967.  Toiminta loppui panimolla Lahtelaisen Mallasjuoman ostettua sen toiminnan. Rakennus oli pahoin rapistunut ennen kuin se suojeltiin kaavalla ja remontointiin. Rakennuksen omistaa Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy.

Höyrypanimolla valmistetaan ale- ja lager-oluita.  Tuotteista Alkon hyllyille ovat päässeet hedelmäinen Skipper’s Ale, inkiväärillä maustettu Skipper’s Ginger ale ja Birs Porter. Panimomyymälästä löytyvät tällä hetkellä kahdeksan erilaista olutta tölkissä ja myynnissä on myös 30 litran tynnyreitä.

Yritys myös tuottaa tapahtumia.  Kotkan Kauppatien kanssa on kahdesti järjestetty Lehmuskujan Fiesta -ruoka- ja juomatapahtuma. Meripäivillä on oma baari Kantasatamassa ja Höyrypanimon joulumarkkinat ovat olleet menestys. Syyskuussa panimolla järjestetään myös Metsola Beer Festival.

- Kotkan höyrypanimon ainutlaatuista ja upeata miljöötä tullaan varmasti hyödyntämään tulevaisuudessa enemmänkin. Matkailua tullaan myös kehittämään ja yhteistyökumppaneja etsitään.

Yrittäjät pitävät suuressa arvossa Kotkan höyrypanimon perinteitä ja vaalivat niitä.
- Tuomme Kotkan höyrypanimon historiaa esille kaikessa tekemisessämme. Olemme keränneet panimon historiaa kuvien ja historiikkien muodossa. Olemme saaneet mm. lahjoituksina panimon entisiltä työntekijöiltä kuvia, työtodistuksen, mainoksia, lehtileikkeitä ja historiikkeja, näitä on nähtävänä panimomme myymälässä. 

Merellinen panimo vanhassa panimorakennuksessa

Mikä erottaa yrityksen muista yrityksistä tai panimoista?

- Muista Suomen panimoista meidät erottaa merellisyys, raikkaus ja Kotka. Ainutlaatuista on myös panimon sijainti vanhassa panimorakennuksessa meren rannalla, yrittäjäkaksikko kertoo.

- Tuotteet ovat saaneet hyvän vastaanoton ammattilaisilta ja myös tavallisilta asiakkailta. Yrityksen brändi on saanut paljon positiivista ja jopa hellyttävän ylistäviä kehuja. Logon ja oluitten hahmot on piirtänyt Milla Paloniemi, joka on tuttu mm. Kiroileva siili sarjakuvasta.

Olut pakataan tölkkeihin, mikä on miesten mielestä tulevaisuuden juttu enenevässä määrin myös ravintoloissa.

- Tölkit ovat pulloja ekologisempi vaihtoehto, vihreys on myös meidän juttumme. Käytämme uusiutuvaa energiaa, oluet kuljetetaan kaasuautolla ja valomme panimolla saamme ledeistä.

Luova vapaus ja vastuu veri yrittäjyyteen

Kehittämisyhtiö Cursorin palvelut olivat tuttuja jo ennen panimoyritystä.

- Olen Cursorin palveluita erilaisten koulutuspäivien muodossa markkinointi-, media-, verkostoitumis-, kyberturvallisuus- ja someosaamisessa. Panimon alkutaipaleella myös käytettiin Cursorin palveluita, Koivistoinen kertoo.

Mikä veti miehet yrittäjiksi?

- Olen aina tuntenut itseni sisäiseksi yrittäjäksi; muidenkin palveluksessa on vastuuta yleensä tullut luontevasti. Suvussa on myös ollut ja on yrittäjiä. Vastuuta, ideoita ja tekemistä on ollut myös musiikki- ja urheiluharrastuksissa. Ihmisten kanssa toimiminen ja yhteistyö on palkitsevaa. Riskien sietokyky on myös hyvä, Koivistoinen arvioi.

Puraselle yrittäjäksi ryhtyminen selkeni tavoitteeksi kotiolutharrastuksen syvenemisen myötä, tärkeä tekijä oli myös sopivan ja kokeneemman yhtiökumppanin löytyminen.

- Omassa yrityksessä tavoitteet asetetaan itse ja myös luova kontrolli tuotteiden ja palvelun suhteen on yrittäjillä. Ehkä juuri luova vapaus ja toisaalta vastuu veti yrittäjyyteen eniten, Puranen arvioi

-------------------------

Yrityksen panimomyymälä on avoinna kesäaikaan arkisin klo 11-17 ja talviaikaan perjantaisin klo 11-17. Metsontie 41, Kotka. Ryhmille tehdään tilauksesta panimokierroksia.

Teksti: Kari-Jukka Koivistoinen, Matias Puranen, ML
Kuvat: Linda Varoma

 

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019