Mitä yhteistä on kamelilla, junaradalla ja renessanssikaavalla?

Ehdimme vielä vahvistaa itseämme appelsiinilimsalla Raaticafe Kanelissa. Pääsemme matkaan viimeisenä joukkueena. Haminan kaupunkisuunnistus on alkanut.

Ensimmäinen rastivihje on mystinen. Mistä voi löytyä 58 samanlaista ovea? Onneksi mimmijoukkueemme kuopus 7 v. lähtee päättäväisesti kohti Bastionia: ”Me on laskettu ne ovet koulun retkellä”. Perillä Bastionissa kuulemme Haminan linnoituksen ja Hamina Tattoon historiasta. Rastin kysymys vaatii hieman laskutaitoa.

Toinen rasti edellyttää tarkkaa kuuntelua. Meille selviää, että Haminaan ilmestyi 1. katuvalo vuonna 1847. Ja kestikievari (nykyisen Haminan nuorisotalon kulmassa) oli erikoinen koska sinne mentiin sisään kadun puolelta, ei sisäpihalta kuten yleensä oli tapana. Kestikievarin hevoset olivat myös osa Haminan palokuntaa, ne piti pitää valmiudessa auttamaan mahdollisissa sammutustöissä.

Seuraavalle rastille löydämme helposti, jälleen juniorimme nopeiden hoksottimien ansiosta. Matkalla ihailemme Raittiustaloa (ja katsastamme samalla mitä esityksiä on tulossa). Puistotalo on aina yhtä ylväs ja tyylikäs.

Näyteikkunoita Haminassa

Illan aikana ehdimme totta kai ihailla myös näyteikkunoita Haminan keskustassa. Naiset ja shoppailu...

Lotta Svärdin historiaan liittyvän kysymyksen selvitettyämme uusi rastivihje avautuu aika nopsasti. Samaa ei voi kyllä sanoa rastin kouluaiheisista kysymyksistä - 60-luvun haminalainen opettajakunta ja Keskuskoulun rakennusvuosi pakottavat meidät turvautumaan vanhaan kunnon yksi risti kaksi -veikkaukseen.

Seuraavan rastivihjeen perusteella suuntaamme kohti bussiasemaa. Tiedämme olevamme oikeassa paikassa, kun kaksi upeaa rouvaa suoraan 1800-luvulta meitä tervehtivät. Melkein niiaamme kaikki - ovat ladyt niin ylhäisen tyylikkäitä. Tiesitkös muuten, että rautatie Haminaan avattiin 1899?

upeat Haminan hywät asukkaat

Kuvassa upeita Haminan Hywiä Asukkaita.

Uusi rastivihje pistää meidät pohtimaan Haminan ja Vehkalahden kuntaliitosta vuonna 2003. Looginen ajattelumme ei petä, ja löydämme itsemme entisen Vehkalahden kunnantalon eli nykyisen Haminan kaupungintalon edestä Puistokadulta. Nyt ei tarvitse turvautua arvauksiin, ja pääsemme ratkomaan seitsemättä vihjettä.

Haminan torilla meille selviää, että siellä on vieraillut aikoinaan tiettävästi Suomen ensimmäinen kameli. No toisaalta, onkos tuo ihme, kun kyseessä on satamakaupunki ja entinen rajakaupunki - nimensä mukaisesti Fredrikin satama - ja jo 1300-luvulla tunnettu kauppapaikka.

Viimeinen rastivihje johdattaa meidät entisen Resenkovin rinkelileipomon naapuriin, Kauppiaantalomuseon sisäpihalle. Perillä käy ilmi kaksi asiaa: suunnistajille on varattu kahvia ja herkkuleipiä, ja olemme ensimmäiseksi perille saapunut joukkue. Nopeutemme johtuu luultavimmin siitä, että joukkueen täysin ”kilpailuvietittömäksi” julistautunut jäsen alkoi jo toisella rastilla kiristää tahtia.

Pian kaikki joukkueet ovat paikalla. Iltapalan lomassa tuomaristo tarkistaa vastauksiamme, ja me ehdimme tutustua Kauppiaantalomuseon pihapiiriin ja näyttelyihin. Kuulemme kahvipöydässä lisää Haminan erikoisesta asemakaavasta. Samanlaisella italialaisella renessanssimallilla ei ole Haminan jälkeen Eurooppaan yhtään kaupunkia suunniteltu eli nautitaan harvinaisuudestamme!

Kauppiaantalomuseo ja vanhaa keskustaa

Ihanaa Haminan vanhaa kaupunkia.

Saamme jokainen suunnistuksesta hienon kunniakirjan. Olemme päässeet jaetulle ykköstilalle. Onpa yllätys, hyvä myä! Palkinnoiksi saamme Kauppiaantalon museonhoitajan Taina Parikan kirjoittaman dekkarin, Varkaus vaskitehtaassa. Kirjan kansi kertoo, että kyseessä on neiti Sundmanin seikkailujen ensimmäinen osa. Jatkoa on siis lupa odottaa…

kirjat.jpg

Kun kävelemme takaisin Raatihuoneentorille, mietimme mitä tämä ilta meille antoi:

  • Paljon uutta tietoa Haminan historiasta
  • Roppakaupalla lisää kunnioitusta Haminan ja seudun juuria kohtaan. Ne ovat syvällä, ja ne ovat laajat. Kerrotaan niistä lisää ja ollaan ylpeitä!
  • Kiitollisuutta tämän hienon suunnistuksen järjestäjiä kohtaan. Kuulimme että tämä järjestettiin nyt jo seitsemättä kertaa. Aivan uskomaton tilaisuus tutustua Haminaan asiantuntijoiden avulla. Innostus ja valtava tietomäärä kuulsi jokaisesta kertomuksesta. Lämmin kiitos Haminan Seudun Oppaat, Haminan Hywät Asukkaat, Hamina-Vehkalahden Pohjola-Norden ja Suomi-Venäjä-seuran Haminan osasto.
  • Ihanan illan hyvässä seurassa. Naurua, aivonystyröiden hierontaa, jopa muutama juoksuaskel…
  • Ja viimeiseksi: ei YHTÄÄN sadepisaraa. Sade odotti kiltisti, että saimme suunnistuksen tehtyä

Hanna (yksi neljäsosa suunnistusjoukkueesta, töissä Cursorilla viestinnässä ja seutumarkkinoinnissa)

Huom! Kaikki juttuun mahdollisesti hiipineet asiavirheet esim. vuosiluvuissa ovat kirjoittajan! Kommentit ja korjaukset otetaan kiitollisena vastaan: viestinta@cursor.fi 

 

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy

Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA

Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA

Vaihde 040 190 2500

info@cursor.fi>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Rekisteriseloste

Evästeet

Copyright 2017