Linjaporaus Lehtinen

Rannikkoseutu sopii hyvin moottorivarjoliitoon, kunhan tuuli on tasainen. Moottorin kanssa päästään hyvällä kelillä jopa kilometrin korkeuteen. Rantaviivan tuntumassa maisemien ihailu on mahtava kokemus. Sesonki voi myös jatkua pitkälle syksyyn, jos on kuivat ja pienituuliset kelit.
Mikko Lehtinen

Varjoliito – harrastuksesta liiketoiminnaksi kivilouhinnan rinnalle

Virolahtelaisen Mikko Lehtisen voi löytää yhtä hyvin kivilouhimolta kuin varjoliitämästä. Yrittäjänä tarvekivipuolella hän on ollut jo v.1998 lähtien. Hänen yrityksensä Linjaporaus Lehtinen alkoi valmistaa ympäristökiviä tarvekivipuolen taantumisen vuoksi. Kiinan markkinat takkusivat ja vienti ei vetänyt, joten Mikko sai hyvän ajatuksen ruveta hyödyntämään louhimoiden sivukiviä. ”Kotkan kaupungille olemme toimittaneet ympäristökiveä mm. skeittirampin katsomoon ja Karhuvuoren koululle”, kertoo Mikko. Kiviä tehdään piharakentamiseen esimerkiksi pihamuureihin ja asetelmiin. 

Kivien jalostuksen rinnalle Mikko kehittää tandem-varjoliidosta liiketoimintaa. Motocrossia aiemmin harrastanut Mikko kiinnostui lentämisestä ja hakeutui varjoliitokurssille vuonna 1996. Myöhemmin hän hankki tandemlentoluvan ja moottorilentoluvan. ”Rannikkoseutu sopii hyvin moottorivarjoliitoon, kunhan tuuli on tasainen. Moottorin kanssa päästään hyvällä kelillä jopa kilometrin korkeuteen”, kertoo Mikko. Varjoliitoa toteutetaan myös hinauksella. Hyvänä päivänä pystyy liitelemään vaikka tuntikausia. Tässä pitää osata lukea pilviä – kumpupilvi esimerkiksi nostaa hyvin ilmaan, mutta voi myös Mikon mukaan vaikuttaa laskevasti. Vapaalento toimiikin paremmin sisämaassa, koska merituuli tappaa usein termiikin (nousevan ilmavirtauksen) rannikolla. ”Vapaalentoa harrastammekin yleensä Selänpään kentällä Kouvolan pohjoispuolella”.

Tuulta alle

”Aluksi lennätin perhettä ja tuttuja. Pikkuhiljaa sana on kiirinyt ja lennätettäviä on löytynyt esimerkiksi polttarien ja merkkipäivien viettäjistä”, sanoo Mikko. Moottorivarjoliito voi olla matkustajan toiveiden mukaan leppoisaa liitelyä tai vähän vauhdikkaampaa menoa. ”Ilmassa voidaan tehdä vaikka pieniä spiraaleja jos hyvältä tuntuu. Myös ohjaamista saa halutessaan kokeilla. Tai sitten voi vain nauttia upeista maisemista!”. 

Matkustajan turvallisuus on ykkössijalla. Sää katsotaan tarkasti, samoin turvallinen lähtö- ja laskeutumispaikka. Varavarjo on myös aina mukana ja vakuutukset kunnossa. ”Esimerkiksi puuskainen tuuli hankaloittaa nousua ja laskua eli silloin ei lennetä. Aamut ovat usein parhaita koska tuuli voimistuu yleensä vasta iltapäivästä. Myös kesäillat ovat hyviä moottorilentämiseen.” Varjoliidon sesonkiaika on keväästä alkusyksyyn. Kevättalvella jos jäät ovat vahvat ja keli hipoo nollaa, niin myös jäältä voidaan nousta ilmaan. Veden yllä ei matkustajan kanssa lennetä turvallisuuden vuoksi.

Sivukiven hyödyntäminen kiertotaloutta parhaimmillaan

Ajatus toiminnan suuntaamisesta kiviporausurakoista ympäristökivien valmistukseen ja myyntiin lähti yrityksen taitavasta porarista. ”Kotikäyttöön tehdyistä kivistä aloimme testata ja ideoida uutta tekotyyliä.” 

Kaakkois-Suomessa on paljon kivenlouhintaa erityisesti Virolahden ja Ylämaan alueella. ”Voisi sanoa että Virolahti on kivipitäjä”. Ympäristökivet valmistetaan louhimoiden sivukivistä, mikä pitää materiaalin hinnan kurissa ja tuo samalla säästöä myös louhimoille kun sivukivistä ei tarvitse kantaa huolta. Erityisen kiitoksen Mikko antaa Palin Granitille. ”Heidän avullaan on onnistunut materiaalin saaminen ympäristökiviin. Pitkä yhteistyö Palin Granitin kanssa on ollut todella tärkeää”, kiittelee Mikko.

Tiesitkö että

Virolahdelta louhittava graniitti on pääosin punaista ja Ylämaalta saatava ruskeaa. Lisäksi graniittia löytyy myös harmaana ja vihreänä. Kivissä on eroja – esimerkiksi eri kivet kiilautuvat eri tavoin, mikä vaikuttaa niiden käsittelyyn. Kivet pitää siis tuntea!

Linjaporaus Lehtinen, http://www.linjaporaus.fi/

Varjoliitäminen: http://www.tandemelamys.fi/

Kuvat: Linjaporaus Lehtinen/Mikko Lehtinen

Teksti: Erika Vanhala ja Hanna Nieminen.

Aloittava yrittäjä

Toimiva yritys

Tietoa Cursorista

Asiaa seudusta

Cursor Oy

Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA

Raatihuoneentori 16, 49400 HAMINA

Vaihde 040 190 2500

info@cursor.fi>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Rekisteriseloste

Evästeet

Copyright 2017