Kotkan keskustan ravintolat ja kahvilat lisäävät elinvoimaisuutta

Ulkokahvila Kotkassa

 

Kotkan keskustassa on paljon ravintoloita ja kahviloita, mikä lisää sen elinvoimaisuutta. Kaupungin elinvoimaa ja keskustan houkuttelevuutta lisäisi, jos lauantaisin olisi nykyistä enemmän avoinna kauppoja ja ravintoloita. Myös tyhjät liiketilat alentavat sijoitusta valtakunnallisessa mittauksessa. Elinvoimaa on arvioitu Elävät Kaupunkikeskustat ry:n (EKK) valtakunnallisessa elinvoimamittauksessa.

Kotkan keskustan elinvoimaluku on 2,17, kun mitattujen kaupunkikeskustojen keskiarvo on 2,66. Samaa tasoa Kotkan kanssa ovat mm. Joensuu, Kuopio ja Pori. Myös Kaakkois-Suomen kaupunkeihin verrattuna se on keskitasoa (Kouvola 1,29, Imatra 1,83 ja Lappeenranta 2,85). Kun Kotkansaaren keskustan lisäksi huomioidaan myös Karhula, Sutela ja Jumalniemi, on kokonaiselinvoima 3,59 (keskiarvo 4,13).  

Kotkan kauppatie, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor ja kaupunki ovat aloittaneet Kotkan kaupallisen elinvoiman seurannan.  

- Elinvoimalaskennan tärkein fokus on siinä, että saadaan kerättyä vertailutietoa kuntatasolla vuosittain, eikä kuntien välisessä vertailussa, arvioi yrityspalvelupäällikkö Tiina Paavola Cursorista.

-Kotkan keskustan elinvoimalukuun vaikuttavat kaupungin kaupallinen rakenne ja hallinnollinen koko. Monikeskuksinen kaupunkirakenne alentaa Kotkan elinvoimalukua, koska ostovoima hajautuu eri keskuksiin. Asukkaille se on etu palveluiden hyvän saavutettavuuden vuoksi. Seuranta antaa jatkossa lisätietoa siitä, mihin suuntaan Kotkan monikeskuksinen rakenne kaupan osalta kehittyy, arvioi Kotkan yleiskaavoittaja Pauli Korkiakoski.

Elinvoimalaskennan perusteella muotikauppa keskittyy erityisesti keskustaan. Lisäksi keskustaan ja Karhulaan keskittyvät myös kahvilat ja ravintolat sekä kauneus- ja hyvinvointipalvelut.

- On tärkeä asia, että erikoistavarakauppa keskittyy keskustoihin laajalla skaalalla. Se houkuttelee ihmisiä ostoksille ja viettämään aikaa kaupungille. Jotta saisimme Kotkan osalta elinvoimalukemat kehittymään tuleviin mittauksiin, täytyisi yritysten tarjota palveluitaan entistä enemmän ja laajemmalla rintamalla myös lauantaisin. Huomiota on kiinnitettävä myös siihen, millaisen asiakaskokemuksen keskustamme tarjoaa, sanoo Kotkan kauppatien toiminnanjohtaja Samuli Kansa.

Tiivis kaupallinen keskusta

Kotkan vahvuus on tiivis kaupallinen keskusta. Kaupallinen tiiveys on isoissa kaupungeissa korkeampi kuin pienissä ja se on eräänlainen kaupunkimaisuuden mittari. Tässä vertailussa Kotka pärjää hyvin verrattuna muihin Suomen kaupunkeihin.

- Kotkan keskusta on urbaani. Saamme paljon positiivista palautetta vaikutukseltaan suuremman kaupungin tunnelmasta kuin mitä väkiluvun perusteella voisi olettaa. Siihen vaikuttavat esimerkiksi vanhan rakennuskannan ja kaupunkiympäristön vaaliminen, rakentamisen laadusta huolehtiminen, puistot ja meri. Keskustan elinvoimaisuudessa ja houkuttelevuudessa onkin kyse laajasta kokonaisuudesta, jossa kaupan lisäksi tärkeä rooli on viihtyisyydellä ja laadukkailla ratkaisuilla, sanoo asemakaava-arkkitehti Marja Kukkonen.

Keskustojen kaupalliseen elinvoimaan vaikuttavat myös asukkaiden määrä ja alueellinen ostovoima.

- Valtakunnallinen ilmiö keskustahakuisesta asuinpaikan valinnasta näkyy jossain määrin myös Kotkassa. Syitä on monia, mutta sujuvan arjen vuoksi halutaan lähelle monipuolista palvelutarjontaa. Kotkan keskustoissa erityishuomiota pitäisi enemmän kiinnittää asioihin, jotka tekisivät keskusta-asumisen houkuttelevammaksi myös lapsiperheille. Tämä tukisi edelleen myös yrittäjyyttä ja kaupallisten palveluiden kehittämistä, jotka ovat erittäin tärkeä osa kaupungin elävyyttä ja vetovoimaa, kertoo yleiskaavoittaja Pauli Korkiakoski.

 

 

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019