Kombo-kauppa

Kohti yrittäjyyttä Kombona

Neljän rohkean naisyrittäjän joukko avasi vuonna 2017 nimensäkin mukaisesti Kombo-kaupan Kotkan torin laidalle. Yrittäjänaiset Merja Koste, Kaija Sainio, Omziin Jemaiel ja Anne Kainlauri laittoivat hynttyyt yhteen ja muuttivat saman katon alle huhtikuun alussa. Nyt tiloista löytyy niin paperi ja lahjatavaratuotteita (Chic company), saunatuotteita (Parttia Green Boutique), vaatteita ja huonekaluja (Daksi ja Dango) kuin kodin sisustustuotteitakin (Lovely home). Yrittäjät haluavat tarjota asiakkailleen helpotusta arjen keskelle, jolloin tarvittavat tuotteet löytyvät saman katon alta. Näin asiakas välttyy juoksemasta moneen erikoisliikkeeseen saman päivän aikana. Tämä on yrittäjien mukaan juuri se, mikä erottaa heidän kauppansa massasta.

Yrittäjät haluavat myös panostaa hyvään palveluun ja ovat joustavia asiakkaan suuntaan. ”Jos jotain ei ole hyllyssä, katsotaan heti voisiko sitä hankkia”, toteaa Sainio. Myös yrittäjien keskinäinen kemia luo Komboon hyvän fiiliksen, ja sekä asiakkailla että yrittäjillä itsellään on hauskaa.  Kombo-kaupassa voit myös tavata puotikoira Papun. 

Erilaisuus voimavarana 

Idea yhteiseen liikkeeseen syntyi, kun Koste Lovely homesta lähestyi kerta toisensa jälkeen Parttia Green Boutique yrittäjä Sainiota tämän jouluisessa pop up myymälässä Pasaatissa. Kun haluttiin lisää yrittäjänaisia mukaan tähän uudenlaiseen Komboon, Facebook tarjosi ratkaisun. Viestiä vietiin yrittäjänaisten ryhmän kautta toisille saman henkisille ja näin löytyikin Chic Companyn Jamaiel. Viimeinen silaus saatiin, kun Anne Kainlauri lähti mukaan. 

Omziin Jemaiel perusti Chic Companyn vuonna 2015 ja lähti liikkeelle verkkokaupalla. Hän näki markkinaraon Suomessa tyylikkäille paperi- lifestyle ja lahjatavaroille ja rohkaistui pistämään yrityksen pystyyn. ”Tunisiassa asuessani en uskaltanut alkaa yrittäjäksi, mutta muutettuani takaisin Suomeen rohkaistuin”, toteaa Jamaiel. Yhdellä neljästä on jo monen vuoden kokemus yrittäjyydestä perheyritys Parttian kautta, joka on perustettu vuonna 1943. ”Yritys toimii sopimuspakkaustehtaana, jossa pakataan asiakkaan tuotteita erilaisista jauheista nestemäisiin aineisiin”, toteaa Kaija Sainio Parttia Green Bouquet Oystä. Idea saunatuotteisiin lähti tehtaalta, kun todettiin, että valmistus- ja pakkausosaamista oli jo valmiina omasta takaa, ei puuttunut kuin tuote. Näin syntyi saunatuoksut ja nyt sarja on kasvanut spa- ja saunatarvikeketjuksi. Tällä hetkellä Kombo-kaupan lisäksi saunatuotteita myydään kivijalkaliikkeessä Karhulassa torin laidalla, jossa on tarjolla myös saunarakentamisen tarvikkeita ja apuja sekä Parttian tehtaanmyymälässä Ristinkalliolla.

Merja Koste Lovely homesta puolestaan työskentelee päivät hoitajana Karhulan sairaalassa ja vapaat tunnit käytetään Kombo-kaupassa. ”Vapaa-ajan ongelmia ei ole”, toteaa Koste. Hän kertoo nähneensä paljon unia yrittäjäksi ryhtymisestä ja oman yrityksen perustamisesta, jotka vainosivat pitkään. Kun päätös oli tehty, myös unet loppuivat. Oli siis enne, että hänen piti alkaa sivutoimiseksi yrittäjäksi. Yrittäjän haaveena on, että joskus hän ottaisi kuukauden tai vaikkapa koko kesän lomaa päivätöistä ja kokeilisi yrittäjyyttä täyspäiväisesti. Anne Kainlaurilla puolestaan on yrittäjätaustaa majoituspuolelta, jo vuodesta 2008. ”Bed and Breakfast -toiminta yhdistettynä kauniiden tavaroiden, asusteiden ja vaatteiden myyntiin sekä erilaisten tapahtumien järjestämiseen, oli suunnitelma, jota lähdin toteuttamaan”, toteaa Kainlauri. Suurin osa Kombossa olevista tuotteista on Dakini ja Ilo by Dakini -mallistoa, joiden tarinoihin kannattaa tutustua. 

Joustavuutta ja yrittäjämäistä asennetta

Naisten mielestä yrittäjyydessä on parasta se, että saa tehdä niin kuin itse haluaa, päättää aukioloajat ja lomat. Jamaiel pitää erityisesti siitä, että aina oppii jotain uutta. Naisia ei myöskään pelottanut lähteä yrittäjän tielle, koska perhe ja läheiset tukivat päätöstä. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että yrittäjyyteen pitää olla palo, muuten ei tule mitään. Kainlauri toteaa, että yrittäminen on niveltynyt luontevasti muuhun elämään ja se on enemmänkin elämäntapa. Sainio puolestaan mainitsee, että on aina ollut aktiivinen yrittäjäjärjestöissä ja kokee, että yrittäjäilmapiiri on muuttunut huimasti vuosien saatossa. ”Pienyrittäjien arvostus on kasvanut vuosien mittaan, nykyään on helpompi yrittää”, mainitsee Sainio. 

Koste on verkkokaupan perustamisen aikoina käyttänyt Cursorin palveluita ja saanut neuvoja kaupan perustamiseen. Cursorin palveluiden avulla oli hyvä jatkaa eteenpäin omien suunnitelmien kanssa. ”Ideoita ei teilattu vaan asiantuntevasti sparrattiin eteenpäin”, toteaa Koste. Yhteistä naisille on, että he eivät hevillä luovuta. Jamaiel kertoo hakeneensa starttirahaa kolmesti ennen kuin onnistui. ”Jos olisi heti luovuttanut niin ei olisi nyt tässä”, hän huomauttaa. ”Huonoja aikoja tulee, mutta pitää luottaa siihen, että parempaan suuntaan mennään”, toteaa puolestaan Sainio. 

Kesäksi naisille on tulossa kauppaan Kotka-tuotteita sekä paikallisille tuliaisiksi viemisiä, että tietysti myös turisteille. Vielä ei paljasteta, mitä kaikkea on tulossa, mutta kuulemma ainakin magneetteja ja postikortteja. Kyltti ”Souvenirs” tullaan myös teippaamaan ikkunaan, jotta tuotteet löydetään helposti!

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019