Kaupan alan yritykset uskovat selviytymiseen koronakriisistä

Tyhjä kahvila


Kotkan Kauppatie ry ja Cursor Oy toteuttivat yhdessä kyselyn Kotkan kaupallisten keskustojen toimijoille. Tarkoituksena oli selvittää koronan vaikutuksia kaupallisille toimijoille sekä selvittää yritysten näkymiä rajoitusten vähittäin poistuessa. Lähes kaikki (91,9 %) kyselyyn vastanneet uskoivat liiketoimintansa selviävän koronakriisistä. Vähiten uskoa selviämiseen oli osalla erikoistavarakaupan edustajista.

- Hyvä huomata, ettei kriisi ole vienyt uskoa yrittäjyyteen ja valtaosa uskoo selviytyvänsä sen yli, arvioi Kotkan Kauppatien toiminnanjohtaja Samuli Kansa.

Vajaassa puolessa (48,8 %) vastaajayrityksistä työntekijämäärä oli säilynyt ennallaan (pääosin tukkukaupan ja päivittäistavarakaupan alalla). Päivittäistavarakaupassa se oli jopa noussut (4,8 % vastaajista).   
Yrityksen toiminta oli pysynyt ennallaan yli puolella (51,6 %) vastaajista (pääosin kaupan alalla) ja osa (6,5 %) oli jopa laajentanut toimintaansa (päivittäistavarakauppa). 

Noin neljännes (24,2 %) vastaajista oli sulkenut yrityksensä kriisin ajaksi. Näitä olivat pääosin ravintolat ja kahvilat mutta myös erikoistavarakauppa ja muu palveluliiketoiminta. Vastanneista 45,2 %:lla liike oli ollut auki normaalisti ja 30,6 %:lla supistetuin aukioloajoin. 

Liikevaihto oli laskenut 72,5 % yrityksistä, mutta noussut 16,1 %:lla (pääosin päivittäis- ja erikoistavarakauppa) verrattuna edelliseen vuoteen. 

Markkinointi oli pysynyt ennallaan yli puolella (51,6 %) ja kasvanut 12,9 %:lla. Eniten oli kasvanut sosiaalisen median kautta tapahtunut markkinointi (68,4 %) sekä suoramarkkinointi sähköpostin (32 %) ja nettisivustojen ym. kanavien (26,3 %) kautta. 

Verkkokauppa oli lähes puolella vastaajista (45,2 %) toimialasta riippumatta tai oli tulossa tai suunnitteilla (12,9 %). Myynti verkkokaupan kautta oli lisääntynyt pääosin päivittäis- ja tukkukaupan alalla, mutta ei juurikaan ollut lisääntynyt muilla toimialoilla.  

Korona-aikana yritystukea oli hakenut yli puolet (54,8 %) vastaajista, mutta sitä oli saanut alle puolet (40,3 %) vastanneista. Osalla prosessi oli vielä kesken (8,1 %).  
- Ilahduttavan moni kaupanalan yritys on hakenut ja saanut koronatukea. Tällä on varmasti vaikutuksia yritysten positiivisiin tulevaisuuden näkymiin, sanoo yrityspalvelujohtaja Tiina Paavola Cursorilta.

Kiitos Cursorille ja kaupungille

Avoimissa kommenteissa toivottiin mm. verkottumistilaisuuksia yrittäjille, enemmän yhteydenottoja yrittäjien suuntaan, apua markkinointiin, someen ja verkkokaupan perustamiseen. Kaivattiin myös elämää ja palveluita rannoille sekä tuotteistettuja matkailu- ja retkeilypaketteja, jotka olisivat helposti paikallisten ja turistien löydettävissä. Kotkan ja sen palveluiden tunnettuuden lisäämistä suositeltiin niin turisteille kuin pääkaupungista poismuuttoa suunnitteleville ja etätyömahdollisuuksien hyödyntämistä. 

Lainaus avoimista kommenteista: ”Kiitos Cursor, todella hyvin olette hoitaneet yrityksiä. Kaupungille myös iso kiitos.”

Kysely toteutettiin 8.-21.6.2020 ja siihen saatiin 62 vastausta.  Suurin yksittäinen vastaajaryhmä oli erikoistavarakauppa (51,6 %) joiden työntekijämäärä jakautui tasaisesti 1-2, 9-15, 16-39 ja 40-99 henkilön välille. 

Cursorin maksuton yritysneuvonta palvelee normaalisti kesän ajan arkisin 8 – 16 numerosta 040 190 2555 ja ajanvarauksella palvelupisteissä Kotkassa ja Haminassa.

Lisätiedot:
Samuli Kansa, toiminnanjohtaja, Kotkan Kauppatie ry, 044 3440 382 
Tiina Paavola, yrityspalvelujohtaja, Cursor Oy, 040 190 2521 

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019