Kasvua satamasta

 

Kaikkiaan noin 70 henkilöä kokoontui 24. tammikuuta 2019  Merikeskus Vellamoon kuulemaan katsausta satamasidonnaisen teollisuuden näkymistä alueellamme. Vellamon suuressa salissa kuulijat vakuuttuivat siitä, että HaminaKotka Satama Oy on Kotkan-Haminan seudun veturi. Sataman vahvuuksilla tavoittelemme seudulle sijoittuvia merkittäviä teollisia toimijoita kasvavilta toimialoilta, joilla on synergiaetuja satamassa toimimiseksi ja jotka rakentuvat seudun vahvuuksiin. 

Tilaisuudessa kuvattiin sekä jo meneillään olevaa kehitystä että merkittävimpiä odotusarvoja uusista mahdollisista avauksista.  Satamassa on meneillään kiihkeää kehitystä, josta HaminaKotka sataman edustajat ylpeinä kertoivat: rakennetaan toimintaympäristöä, yritykset tekevät omia investointejaan ja omistajat kaavoittavat lisää tontteja. Yhteistyö on tiivistä. 

Jopa globaalissa mittakaavassa katsottuna satamassa tapahtuu isoja asioita, kun kymmenien miljardien eurojen hankeen yksi logistinen solmukohta on löytänyt tiensä Haminaan. Siellä varastoidaan isoja öljyjalostamon lohkoja, joita sitten kuljetetaan edelleen Kazakstaniin öljykentille. Toinen jättihanke on –  European Pipeline Nordstream2-projekti - , kun kaasuputkien pinnoitus ja logistinen toiminta jatkuvat vielä jonkin aikaa Mussalossa. Samaan aikaan satamaa laajennetaan mm. sellu- ja sahatavaran logistiikkaa varten, ja uusi LNG-terminaali tuo ympäristöystävällisen kaasun lähelle käyttäjiä Haminassa. Uutta tekniikka pukkaa infraa tukemaan mm. Stevecon 5G-verkon ja sataman 3D-mallinnuksen sekä Empowerin ”Smart Factoryn” myötä. Viranomaisetkin ovat jatkossa paremmin saavutettavissa, kun esimerkiksi Tullin palvelut nykyaikaistuvat.

Uusia avauksia, liiketoimintaa ja kehitystä pukkaa alueelle monilla eri sektoreilla.  Sukellus näihin mahdollisuuksiin lähti liikkeelle energianvarastoinnin tarpeen kasvusta ja sen luomasta akkutehtaiden odotusarvosta. Parhaillaan luodaan globaalisti uutta teollisuudenalaa, jossa Finnish Mineral Groupin akkutoimialan johtajan Vesa Koiviston mukaan Suomella on mahdollisuus toimia yhden tai kahden eurooppalaisen laitevalmistajan tärkeimpänä toimittajana. ”Finland is the only European country that can provide a cost efficient, sustainable efficient, sustainable EVB (Electric Vechile Battery) value chain from raw material to cell”, Koivisto kertoi. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Kaakkois-Suomi kykenee hyvin vastaamaan akkutehtaan tarpeisiin, minkä opimme Northvolt AB:n katsastettua tarjontamme. Nyt ei kannata hellittää vaan jatkamme ahkeraa markkinointi- ja myyntityötä laajalla rintamalla koko Kaakkois-Suomessa!

Tilaisuuden suurin odotusarvo kohdistui luonnollisesti UPM:n suunnitelmiin selvittää megaluokan uudenlaisen biojalostamon mahdollista sijoittumista Mussaloon. Hankkeella olisi huikean positiivinen vaikutus alueemme elinkeinoihin ja talouteen, kun biojalostamo työllistäisi suoraan arviolta 150 henkilöä. Ja kolmen vuoden rakentamisen aikana työllistävä vaikutus olisi jopa 10-kertainen! Jalostamo toisi myös runsaasti välillisiä työpaikkoja esimerkiksi raaka-aineiden hankintaketjuun, lopputuotteiden logistiikkaan ja palveluihin.

Uutta siis Pukkaa ja näistä on hienoa päästä kertomaan niin nyt kuin tulevaisuudessa. Sataman lisäksi seudulla tapahtuu paljon muitakin positiivisia asioita esimerkiksi matkailun ja digitaalisuuden kautta. Kehitys vaatii toimia ja ennen kaikkea laajaa yhteistyötä, jotta seutumme uudistuu ja kasvattaa vetovoimaansa. Kutsummekin kaikki alueen toimijat mukaan hyödyntämään positiivista pöhinää ja mahdollistamaan kasvua.

UuttaPukkaa 4 -tapahtumaa kaavaillaan 2020 tammikuulle, joten laita torstai 23.1.2020 jo nyt kalenteriisi.

Terveisin,

Harri Eela
BusinessMooring, projektipäällikkö

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019