Karhulan Valimo

Karhulan valimo on ja pysyy

Sulzer Pumps Finland Oy ilmoitti joulukuussa 2015 sulkevansa Karhulan valimon, jolloin valimo- ja konepajateollisuuden ammattilaiset Pekka Kemppainen, Ilkka Hakala ja Jyrki Laitinen tiedustelivat mahdollisuuutta valimon toimimiseen testauspaikkana. Keskustelu johti myöhemmin liiketoimintakauppaneuvotteluun. Miehet perustivat kesäkuussa 2016 Karhulan Valimo Oy:n pelastaakseen Karhulassa 124 vuotta jatkuneen valimotoiminnan.

Yhtiö osti Sulzerilta valimon tilat, koneet ja tontin. Miehet olivat kehittäneet aiemmin yhdessä uusia valuteknologioita, joilla pystytään parantamaan raskaiden rauta- ja teräsvalujen tuotannon kustannustehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä ja energiatehokkuutta kymmeniä prosentteja.  

- Olimme etsineet sopivaa testivalimoa Euroopan laajuisesti. Sulzerin kanssa käydyt testausneuvottelut johtivatkin liiketoimintakauppaneuvotteluihin, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Pekka Kemppainen.

Sulzer jätti merkittävän osan valuhankinnoistaan valimoon, mikä oli elämänlanka toiminnan jatkamiselle. Omistajajoukon mukana valimolle saatiin lisäksi markkina- ja teknologiaosaamista, joilla asiakaskuntaa ja tuotekantaa voidaan jatkossakin laajentaa.

Yhtiö pystyi työllistämään heti 54 työntekijää 110:stä työttömyysuhan alla olleesta. Vuoden 2016 kolmen viimeisen kuukauden aikana valimolla päästiin jo 5 M€:n vuosiliikevaihtoa vastaavalle tasolle. Taloudellisten mittareiden ulkopuolella suuri saavutus Kemppaisen mielestä on, että henkilöstö saatiin mukaan omistajavetoisen yrityksen toimintatapaan. Kaikki ovat sisäistäneet, että valimon toiminnan jatkuminen, kehittyminen ja oma työpaikka ovat itsestä kiinni. Vuonna 2017 henkilömäärä ylittänee jo 100.

- Valimo osana konepajaa on aina ollut paikkakunnan erikoisuus, joka tulee jatkossakin pysyttelemään kehityksen kärjessä sekä teknisesti että hyvänä työpaikkana. Henkilöstössä on positiivinen yhdessä yrittämisen meininki! Kemppainen kehuu.

Teksti: Anita Heikkinen
Kuva: Timo Vesterinen

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019