Julkiset hankinnat – ollakko vai eikö olla?

Yritysneuvoja Marianne Ahvenranta
 
Kunnat, sairaanhoitopiirit ja muut julkiset toimijat ostavat jatkuvasti valtavilla summilla palveluita yrityksiltä, mutta vain muutamat yritykset keräävät potin. Pk-yrityksen tie julkisiin tarjouskilpailuihin on usein mutkainen ja lisäksi hyvinä aikoina keikkaa saa muualta helpommalla. Huonoina aikoina taas ei ole aikaa eikä energiaa keskittyä työläisiin tarjouskilpailuihin, vaikka kumppani olisikin varma ja luotettava maksaja.
 

Viisi vinkkiä pk-yrittäjälle, miten pääset mukaan julkisiin hankintoihin

1. Tsekkaa avoimet hankintailmoitukset ja tulevat kilpailutukset

Kaupunkien julkiset kilpailutukset ja pienemmätkin hankinnat löytyvät jo kohtuullisen hyvin netistä. Viralliset hankintailmoitukset ja tarjouspyynnöt julkaistaan Hilma-sivustolla ja sieltä löytyy tietoa hankinnoista ympäri Suomen!

Kotkan kaupungin tulevia hankintoja voi tarkastella verkossa hankintakalenterista, kun taas Haminan kaupunki on ottanut käyttöön Cloudian pienhankintaportaalin ja Pyhtään kunta julkaisee omilla sivuillaan käynnissä olevia kilpailutuksia.
 

2. Ole yhteydessä hankintayksikköön ja kerro tarjoamistasi tuotteista tai palveluista

Julkisten hankintojen kilpailutusrajan noustua 60 000 euroon, tulee hankintayksiköistä paljon tarjolle myös pienempiä hankintoja, joihin pk-yritysten on helpompi päästä mukaan. Ole siis rohkeasti yhteydessä kuntien edustajiin ja tarjoa osaamistasi!
 
Kun hankintayksiköt järjestävät tilaisuuksia, joissa hankinnoista pääsee kuulemaan ja niihin vaikuttamaan, osallistu niihin ja kerro avoimesti omista kokemuksistasi ja mielipiteistäsi! Voi hyvinkin olla, ettei kunnan virkamies ole tullut ajatelleeksi jotain, josta sinulla yrittäjänä on hyvä näppituntuma. Fiksusti yhdessä tekemällä säästetään meidän kaikkien veroeuroja!
 

3. Verkostoidu muiden yritysten kanssa

Osallistuisinko kilpailutukseen ryhmittymänä? Ryhmittymänä tarjotessa jokainen vastaa omasta tontistaan, mutta tällaisessa vaihtoehdossa useampi pieni yritys pääsee muodostamaan yhdessä isomman kokonaisuuden. Ryhmittymänä tarjoaminen helpottaa myös liikevaihtovaatimusten ja osaamisvaatimusten täyttämisessä.
 

4. Lue tarjouspyyntö tarkkaan ja noudata sen sisältöä

Julkisissa kilpailutuksissa maalaisjärjelle ei valitettavasti ole sijaa. Ne ovat käytännön yrittäjän näkökulmasta byrokraattisia, mutta laki sitoo hankintayksiköitä noudattamaan muotoseikkoja. Tästä syystä tarjous voidaan joutua hylkäämään pienenkin muotovirheen vuoksi.
 
Käytä tarjouspyynnön mukaista rakennetta ja muista vastata jokaiseen kohtaan! Muista, että yrittäjä itse vastaa tarjouksensa oikeellisuudesta. Kerran huolellisesti tehty tarjous helpottaa ja nopeuttaa myös tuleviin kilpailutuksiin osallistumista.
 
Jos tarjousbyrokratia näyttää ylitsepääsemättömältä, ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä!
 
Ota yhteyttä: 040 190 2568 / marianne.ahvenranta@cursor.fi
 
Terveisin, Marianne Ahvenranta
 

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019