Isoäidit ryhtyivät yrittäjiksi

 

Miehikkälän Salpalinja-museon kahvio sai huhtikuun alussa uudet pitäjät. Facebookissa itseään isoäideiksi kutsuvat naiset Sari Husu ja Jaana Tompuri perustivat Maukkaat pidot Ay:n, joka pyörittää kahvilaa ja järjestää pitopalvelua ihmisten ilon ja surun hetkiin.

Sari Husu ja Jaana Tompuri ovat tunteneet toisensa työkavereina kolmisenkymmentä vuotta Kaakonkulmalla. Molemmat ovat työskennelleet Aimoannoksessa, Rajahovissa ja Vaalimaan kala ja herkussa, Sari myös Punahilkassa. Sari enemmän keittiön puolella, Jaana myös myymälässä.

- On ollut aina vähä haave perustaa oma pitopalvelu. Kunta etsi pitäjää kahvilalle jo viime vuonna, mutta oli silloin haussaan myöhään liikkeellä, Sari kertoo.

- Yrittäjyys ei ole ollut itselle haave, mutta kahdestaan se on helpompaa kuin yksin, Jaana jatkaa.

Sari kävi Cursorissa kuuntelemassa alkavien yrittäjien neuvontatilaisuudet jo kesällä 2017. Seuraavana keväänä yritysneuvoja Kalle Kallionpään kanssa tehtiin paperitöitä ja talouslaskelmia. Yritys perustettiin tämän vuoden maaliskuussa. Sari tekee parhaillaan vielä yrittäjyysopintoja, jotka olivat edellytys starttirahalle. Jaana on aikaisemmin jo suorittanut yrittäjän ammattitutkinnon.

Kotiruokaa ja leivonnaisia

Kaksikko pyörittää Salpalinja-museon kahvilaa, jossa on lounas joka päivä klo 11-14, kun museo on auki. Lounaana on kotiruokaa.

- Kotiruoka on meidän juttumme, Sari kertoo. Jutuntekopäivänä listalla oli parsakeitto, kinkkukiusaus ja uunimakkara salaatteineen. Jälkiruokana on aina kahvi ja kuivakakkupalanen.

 

Museokahvilan lisäksi kokous- ja juhlatilaisuuksia on myös Salpamajan tupamiljöössä, jonka tarjoiluista yritys myös vastaa. Muissa tiloissa ihmisten iloihin ja suruihin on osallistuttu pitopalveluna muun muassa ristiäisissä ja muistotilaisuuksissa.

Yritys myös myy leivonnaisia kotijuhliin. Toukokuun lopun valmistumisviikonloppuna kakkuja oli menossa seitsemään eri paikkaan, joista suurimpaan juhlaan oli kutsuttuna lähemmäs 200 vierasta.

- Näyttää sitä, että meidät on löydetty hyvin.

Kotiväki apuun tarvittaessa

Museolla kaksikko pyrkii työskentelemään kahdessa vuorossa. Ensimmäinen tulee paikalle aamulla 7-8 maissa ja lähtee iltapäivällä kolmen maissa, toinen tulee lähempänä puolta päivää ja on sulkemisaikaan klo 18 asti. Työnjako on vakiintunut niin, että Sari vastaa leipomisesta ja Jaanan hyppysissä on enemmän tietokone ja paperityöt.

Tarvittaessa naisten kotiväki on tullut apuun. Tyttäret ovat auttaneet Facebook-sivujen päivityksissä. Myös miesväki on päässyt tiskaamaan ja kauppa-apulaisiksi vilkkaissa äitienpäivän ja vapun tilaisuuksissa.  

Millaista yrittäjyys on ollut, onko ehtinyt kaduttaa?
- Ei ole kaduttanut. Tuntuu tosi hyvältä, kun saa tehdä itse päätökset ja voi vaikuttaa tekemiseensä. Saa tehdä omassa tahdissa, yrittäjäkaksikko kertoo.

Salpalinjamuseo on avoinna kesäkuusta elokuun loppuun joka päivä klo 10-18, syyskuussa keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-18.

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019