”Hullun hommaa, mutta pidän tästä”

 

Jarkko Aitolahti lähti suvun leipomoon ensimmäisen kerran töihin 3-vuotiaana – omin päin yöaikaan. Nyt hän vetää yhdessä serkkunsaJannen kanssa Leipomoliike Aitolahtea, jonka isoisä Lauri perusti 71 vuotta sitten.
-Hullun hommaa tämä on. Mutta jos en tykkäisi työstäni, en jaksaisi, mies tuumaa.

Lauri Aitolahti perusti Haminaan Raatihuoneen torille leipomon 1948. Kolmen vuoden päästä leipomo ja kauppa siirtyivät Sibeliuskatu 22:een, jossa ne yhä sijaitsevat. Laurin työtä jatkoivat pojat Jaakko ja Erkki.  Nykyisin remmissä ovat näiden pojat, serkukset Jarkko ja Janne.  Jarkko hoitaa markkinoinnin, supliikin ja on jokapaikan höylä,  Janne vastaa tuotannosta.

Astuessaan Aitolahden leipomon myymälään, pääsee puuhyllyineen ja jauholaareineen 50-luvun tunnelmiin. Myynnissä on tuotteita alkuajoilta lähtien, kuten ruisleivät, masariinit ja pusut. Vitriinissä on perinteisiä viinereitä ja kermaisia täytekakkuja. Valikoimissa ovat ruokaleivät, kahvileivät, leipomoeinekset ja konditoriatuotteet.

Vanhojen hyväksi havaittujen rinnalle tuotetaan uusia makupaloja.  Haminalaisen Takaladon Lihan ja Kalan herkkunakista syntyi suosittu suolapala nakkirulla. Myös asiakkaita kuunnellaan.
- Haminan teatteri halusi Sliippareihin liittyvän tuotteen. He laulavat ”lanttuva, kaaliva, se on Ameriikan herkkuva”, joten teimme riisipiirakan, jossa on sisällä lanttulaatikkoa. Sitä on myynnissä keskiviikkoisin ja perjantaisin. 

Parhaillaan kehitetään kaurarouheesta vegaanipiirakkaa.  Vegaaninen ”lihis” tuodaan myyntiin viimeistään kesän korvalla, kun kesäasukkaat pääkaupunkiseudulta taas saapuvat. Mutta tunnetuin ja rakkain tuote on perinteinen lihapiirakka. Viime tilikaudella sitä myytiin 240 000 kappaletta.

Leipomon päivä käynnistyy puolilta öin

Leipomon työpäivä käynnistyy puolen yön aikaan, jolloin tulevat ensimmäiset työntekijät. Pitkin yötä ja aamua väkimäärä kasvaa. Yrityksen 22 työntekijästä viimeinen sulkee oven kello 17.30. Leipureiden, kondiittoreiden ja leipomotyöntekijöiden lisäksi palveluksessa on myymälänhoitaja, kuljettajia ja kirjanpitäjä, joka hoitaa koko taloushallinnon palkanmaksuineen.

Pari vuotta sitten Jarkko Aitolahti kehitti opiskelujensa lopputyönä leipomon nettikaupan.
- Asiakkaat kehuvat palvelua. Kun tilaus on tehty kello 23.59, sen saa seuraavana päivänä.

Pieni yritys on ketterä asiakaspalvelija.
- Joskus voi jopa samana päivänä tilata ja saada tuotteet. Tämä ei onnistun kaikilta leipomoilta, Jarkko Aitolahti kertoo.

Aitolahden tuotteita nautitaan muun muassa Haminan, Virolahden ja Miehikkälän kouluissa ja päiväkodeissa. Kaupat ja marketit ympäri maakuntaa myyvät tuotteita.  Noin 1,4 miljoonan euron myynnistä 30% tulee oman myymälän kautta.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Vaikka leipomoalalla on kova kilpailu, näyttää tulevaisuus valoisalta.
- Lähiruoan kysyntä ja arvostus on noussut. Myös kauppaketjut panostavat sen näkymiseen. Meidän vehnä ja ruis tulevat Liikkalasta Jalon Myllyltä.

Yrittämisessä on oma vapautensa, mutta myös iso vastuu.
- Meillä on iso porukka töissä. Ristiin, rastiin tehdään tarvittaessa töitä, kertoo Aitolahti, joka tuuraa myymälänhoitajan ruokatunnin ja tarvittaessa työntekijöiden sairaslomia.

- Tunteja kertyy välillä aika paljon ja miettii, että tämä on hullun hommaa.

- Tämä on elämäntapa. Ei jaksaisi, jos tästä ei tykkäisi. Vasta sanoin vaimolle: ”Nautin työstäni, pitäisiköhän hakeutua jo hoitoon?”, arvioi mies, jonka omassa suussa parhaiten maistuu perinteinen pitkopulla kahvin kanssa.

Teksti: Mervi Liimatainen
Kuvat: Vesa Hovi, Mervi Liimatainen

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019