Helsingistä itään - vain tunti Kehäkolmoselta

Helsingistä itään

Helsingistä itään

Runsas vuosi Helsingistä Cursoriin töihin sukkulointi avasi silmäni ja sieluni Kotkan sen lähialueiden vetovoimalle ja saavutettavuudelle. Keskustelu tuttavieni ja satunnaisesti tapaamieni ihmisten kanssa osoitti, kuinka virheellisiä pääkaupunkiseudun ihmisten käsitykset ovat Kotkan etäisyydestä ja Kymenlaaksosta yleisesti. Houkuttelin ystäviäni kesäretkille vaikuttumaan kaupungista, saaristosta ja Kymijoesta. Jokaisen positiivisesti yllättynyt palaute vahvisti kauan kyteneen haluni tehdä mielikuvien muuttamiseksi jotain. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että monipuolinen kulttuuri ja vireät yhteisöt vetävät alueille muutakin elinkeinoelämää. Alueiden imagoa voidaan tehokkaasti myös muuttaa kulttuurin avulla. Helsingin kaupunginosista Kallio ja Punavuori ovat ehkä selkeimmät esimerkit siitä, kuinka parissa vuosikymmenessä halveksituista työläiskortteleista tuli kaupungin halutuimpia ja myös kalleimpiin kuuluvia.

Kun Opetus- ja kulttuuriministeriö varasi määrärahan haettavaksi alueiden vetovoimaisuuden lisäämiseksi kulttuurin avulla ja asukkaita osallistaen, tartuin toimeen ja hain rahoitusta. Sain ministeriöltä 70 000 euroa käytettäväksi Kotkan, Pyhtään, Strömforsin ruukin ja Lapinjärven alueiden kiinnostavuuden lisäämiseksi. Summa on tavoitteisiini suhteutettuna pieni ja edellyttää yksityisen rahan ohella myös kuntien osallistumista projektin kustannusten kattamiseen. Neuvottelut ovat meneillään.

Yksi osuus projektissa on tuottaa alueilla olevista kiinnostavista mikro-  ja PK-yrityksistä 3-5 minuutin mittaisia videoita, joissa yritysesittelyn ohella selviää syy, miksi ne haluavat toimia juuri siellä missä ovat vain noin tunti Kehäkolmoselta itään. Ensimmäinen toteutettu video kertoo Timo Teipistä ja se on katsottavissa tästä linkistä

Videoiden tarkoitus on vakuuttaa pääkaupunkiseudun ja sinne halajavien yrittäjien tai yrittäjiksi aikovien mielet siitä, että yrityksen sijainnille on hyviä vaihtoehtoja vain tunnin päässä pääkaupunkiseudulta itään. Videota ja koko tulevaa sarjaa jaetaan laajasti sosiaalisen median kanavilla. Otan mielelläni vastaan ehdotuksia sopivista yrityksistä. Yritys maksaa itse kolmasosan tehokkaasti tuotettavan videon edullisista kustannuksista.

Toisena keskeisenä toimenpiteenä on etsiä alueilta ne ihmiset, joilla on samanlainen halu ja tekoihin johtava tahtotila saada aikaiseksi isoja asioita kuin Slushin perustajilla tai Nordic Business Forumin nuorilla opiskelijoilla oli. Sytyttää ihmisiin yhdessä tekemisen riemu ja auttaa heitä tuottamaan monenlaisia ja monenkokoisia uusia tapahtumia. Pienistä tapahtumien ketjuista kasvaa isoja roihuja.  Kotkan kohdalla lähtötilanne on hyvä Uudet tapahtumat -kilpailun ja superviikon menestyksellisen läpiviemisen takia. 

Tärkeintä kaikessa edellä mainitussa on viestintä. Siksi projektissa tulee olemaan sekä sosiaalisen että perinteisen median hyvin osaavat toimittajat. He tulevat Helsingistä siksi, että kauempaa näkee selvemmin sen, mikä alueista tekee houkuttelevia. Pääkaupunkiseudulla olevien ihmisten on saatava kaiken aikaa eri kanavilla tietoa siitä, että alueilla tapahtuu, ne ovat virkeitä ja siellä asuu ja työskentelee innostuneita ihmisiä ja kaikille riittää tekemistä kulttuurin eri sektoreilla. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahalla projektin painopisteen on oltava kulttuurissa ja taiteilijoiden työllistymisessä. Taidetta on montaa lajia, samoin kulttuurin kenttä on laaja. Sitä on myös hiljaisuus metsässä tai suolla, koskenlasku Kymijoella, uudet maut hyvissä ja persoonallisissa ravintoloissa, suloiset majatalot ja niiden suojissa tapahtuvat pienimuotoiset musiikkiesitykset, musiikki- tai akvarellikurssit ja elokuvatuotannoissa avustaminen.  Aasialaisille suuri kulttuurikokemus voi olla leipominen ihan tavallisessa perheessä. 

Avaa mielesi ja anna ideoillesi mahdollisuus lentää. Tule kuulemaan lisää ja keskustelemaan kanssamme. 

Tilaisuus Merikeskus Vellamossa 9.10. 

Tilaisuus Pyhtäällä 4.10.

 

”Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa uutta ja kiinnostavaa”

Marit Hohtokari

Hohtokari Oy
www.hohtokari.fi
marit.hohtokari@hohtokari.fi
0400 816 221

 

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019