Fiiliksiä yrittäjyyskasvatuksesta - Maaritin mietteitä

Korumies Arvi ja Maarit

Vähän lisää swägää ja yrittäjyys koulujen ydinasioiden TOP3:en!

Yrittäjyyskasvatus virtaa Kaakossa -hanke päättyy vuoden lopussa. Yhdessä olemme saaneet upeita asioita aikaan. Kaakkois-Suomen yrittäjyyskasvatusfoorumi on osoittautunut toimivaksi verkostoitumistapahtumaksi opettajille, opiskelijoille ja yrittäjille ja uudenlaiseksi oppimisympäristöksi erityisesti toisen ja korkea-asteen opiskelijoille. Suomen laajin ja merkittävin yrittäjyyskasvatuksen verkosto sai syksyllä uuden alueellisen toimijan, kun YES Imatra aloitti toimintansa. Kaakkoissuomalainen yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen ja konkreettinen tekeminen on edennyt Yrittäjyyskasvatus virtaa Kaakossa - ja Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta -hankkeiden aikana toimijaverkostoja kasvattaen ja tiivistäen, hyvän harppauksen eteenpäin. Hyvä näin, sillä jos tulevaisuustutkija Ilkka Halavan arviot toteutuvat, niin vuonna 2035 yli 60% työikäisistä on itsensätyöllistäjiä tai yrittäjiä ja palkkatyöstä tulee epätyypillinen työmuoto.

Yrittäjämäisyys on keskeinen työelämätaito, jota tarvitsee jokainen nuori!

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma, yrittäjyys- ja innovaatioleirit ovat kasvattaneet suosiotaan niin ammatillisessa kuin yleissivistävässäkin koulutuksessa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kouluissa. Monialainen oppimisosuuskunta IMAKE on käynnistynyt Ekamissa ja osuuskunnan suunnittelu on hyvässä vauhdissa myös Ksaossa. Pikkuyrittäjät -ohjelma pyörii useissa alakouluissa, Kaakkois-Suomen Yrityskylä saa jatkuvasti positiivista palautetta, TET-jaksot ja business-verkkokurssit ovat useiden lukioiden kurssitarjottimella ja yrittäjyyspäiviä vietetään useissa kouluissa säännöllisesti, viimeisimpänä Haminan lukiossa lokakuussa järjestetty onnistunut HaLu -yrittäjyyteen teemapäivä opiskelijoille.

Suomalaisessa yrittäjyyskasvatuksessa on erinomaista se, että meillä on ns. ”paperit kunnossa” – useilla alueilla, myös Kaakkois-Suomessa on oma yrittäjyyskasvatusstrategia, yrittäjyyskasvatus ja yrittäjämäisten taitojen kehittämien on ollut kaikkien kouluasteiden opetussuunnitelmissa pitkään ja yrittäjyyden edistäminen on vahvasti esillä mm.  alueellisissa elinkeinostrategioissa. Yrittäjyyskasvatuksen mittaristohavaintojen mukaan yrittäjyyskasvatuksen toteuttaminen on keskivertotasolla ja osittain hieman varovaisen maltillista Kaakkois-Suomessa. Olemme turhan vaatimattomia kokeilemaan rohkeasti uusia asioita ja meiltä puuttuu ehkä vähän ”swägää!” Meidän alueella tehdään paljon upeaa yrittäjyyskasvatustyötä, mutta sen näkyvyyteen toivoisi lisäboostia! Välillä pitää hehkuttaa! Haastan kaikki koulut ja oppilaitokset tekemään näkyväksi yrittäjyyskasvatuksen toteuttamista. Meidän tulee myös uskaltaa muuttaa tapaa tehdä asioita, jotta voimme uudistaa koulutusta. Kokeilukulttuuri tulisi olla luontevana osana koulujen yrittäjämäistä toimintakulttuuria. Yrittäjyyskasvatuksen tulee olla johdettua, resurssoitua ja arvioitua kouluissa. Oppilaitoksen johdolla on keskeinen rooli asian etenemisen kannalta. Yrittäjyys – ydinasioiden TOP3:en! Yrittäjämäinen toimintakulttuuri tarvitsee onnistuakseen sitoutumista ja jatkuvaa halua kehittää oppilaitoksen toimintaa ja asennetta.

 

Kuva Maaritin kuva-albumista Korumies Arvin kanssa Huutjärven koulun yrittäjyyspäivässä.

Fiiliksiä yrittäjyyskasvatuksesta on juttusarja, jossa Kotkan-Haminan seudun yrittäjyykasvatustoimijat - opiskelijat, opettajat, yrittäjät - kertovat omia näkökulmiaan ja tunnelmiaan aiheen ympäriltä.

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019