Fiiliksiä yrittäjyyskasvatuksesta - Elinan ja Paavon mietteitä

Tontut

Kun minulta kysyttiin, voinko kirjoittaa blogitekstin yrittäjyydestä tai yrittäjyyskasvatuksesta, vastasin: ”Tietysti, tämähän on maailman helpoin tehtävä!” Kun tuli aika kirjoittaa, ei sanoja yhtäkkiä löytynytkään. Mitä minä oikein siitä kertoisin?

Kertoisinko riemukkaista, joskus jopa pähkähulluista ideointihetkistä toisen yrittäjyysopen Paavo Kriktilän kanssa? Vai kerronko yrittäjyyden ryhmästä missä yhdelle yrittäjyys on sitä, että hän yleensä saapuu tunnille ja toiselle sitä, että perustetaan yritys, jonka kanssa tehdään kaikkea mahdollista koulussa ja koulun ulkopuolella. Päästään NY-finaaliin ja pokataan parhaan yritysesittelyn palkinto. Kun nämä erilaiset yrittäjyysoppilaat ovat sitten samalla oppitunnilla, miten minä opettajana yritän selviytyä siitä?
Rehellisyyden nimissä pitäisi silloin kertoa, miten jonain aamuna on ihan loppu ja tyhjä. Ei huvita mikään, ei jaksa puhua enkä ajatella. Ärsyttää kaikenlainen turha vastarinta ja ennakkoluuloisuus. Onneksi voin tietysti myös kertoa aivan mahtavan hauskasta aamusta, jolloin tuunasimme säilykepurkille uuden elämän lamppuna, kännykkätelineenä, pelinä, retkikeittimenä jne.
Tai ainutlaatuisesta tunnelmasta, mikä vallitsee kaikkien niiden upeiden nuorten kesken, jotka ovat saapuneet kisaamaan yritystensä paremmuudesta NY-finaaliin? Entäpä se kerta, kun rakensimme omat pelilaudat ja pidimme peliturnauksen niiden herruudesta!

Ehdottomasti olisi myös kerrottava meidän yrittäjyysvierailureissusta Helsinkiin. Kuinka tapasimme säkenöivän Andre Chakerin ja lahjakkaan kuvaajan Ilari Suhosen ja näimme mitä tapahtuu Hartwall Areenan salaisilla käytävillä.

Kerrottavaa on paljon ja silti sitä ei oikein voi kertoa. Se pitää kokea!
 
Paluumuuttaja, elämän moniottelija, Elina Ämmälä

Jatkan Elinan reflektointia ja allekirjoitan todellakin kaiken edellä mainitun. Jossain yrittäjyyseminaarissa sanottiin, että yrittäjyysopen pitää olla hidas, tyhmä ja laiska! Vaikka nämä ominaisuudet jossain määrin varmaan minuunkin sopivat, niin ei noilla ominaisuuksilla mitään saada oikeasti aikaan. Korostan erityisesti, että hyvätasoinen ja vivahteikas yrittäjyyskasvatus koulussa vaatii opelle kaverin ja mieluummin jokseenkin samanhenkisen mutta samanlainen ei sen kaverin tarvitse olla. Mieluumminkin hieman erilainen, kunhan opekaveri on ennakkoluuloton ja valmis hullutteluun. So what, jos oppilaat joskus häpeävät peruukki päässä paahtavia tai kissaa leikkiviä opettajiaan. Taas on tartuttu hetkeen ja oltu luovinaan jotain uutta kulttuuria kouluun. No kieltämättä ihan joskus on saattanut käydä niin, että joku historian tunti on häiriintynyt, kun Elina on paukannut luokan ovesta sisään kesken tunnin, koska on ollut ihan pakko hetijusteikäkohta kertoa ihan paras idea tuleville yrittäjyystunneille. Sitten vaan rehtorin puheille kysymään rahoitusta/hyväksyntää ja jännittämään, josko jo hoitoon lähettää... No oikeasti meidän reksikin on ollut ideoiden takana. Tärkeää sekin!
 
Monet ideat, kuten Elinan mainitsema Hamina-aiheinen pelintekoprojekti, ovat tulleet oppilailta jonkun muun projektin yhteydessä. Ehkä yksi parhaista oppilasideoista ja toteutuksista oli oman nimikkoruuan kehittäminen Haminalle 12h-leirin muodossa.  Yrittäjäoppilaat ysiltä ohjasivat seiskat suunnittelemaan, hankkimaan tarvikkeet ja valmistamaan toinen toistaan omaperäisempiä ateriakokonaisuuksia korostamaan Haminan erityispiirteitä. Ja minä sain olla koemaistaja yhdessä ravintola Kamun Nina Tasan ja Haminan kaupungin viestintä- ja markkinointisuunnittelija Minna Nordströmin kanssa! Harvinaisen herkullinen hetki urallani.
 
Vehkalahden koulussa on yrittäjyys ollut valinnaisena oppiaineena seitsemän vuotta ja risat. Koko ajan on kehitetty toimintatapoja ottamalla kokonaan uusia juttuja mukaan tai tuunaamalla vanhoja ideoita. NY-ohjelmat ovat eräänlainen runko, johon on heitetty sekaan koulukohtaista matskua. Oppilasaines muuttuu ja yhteiskunta muuttuu ja opetusta/ohjaamistakin on muutettava.

Mutta sepä on parasta, kun yrittäjyydessä (oppiaineessa siis) voi tehdä lähes mitä tahansa ja aina se palvelee luovuutta, oma-aloitteisuutta, tiimityöskentelytaitoja, pitkäjännitteisyyttä tai muuta yrittäjämäistä ominaisuutta.

SE mitä olen saanut näinä yrittäjyysopevuosina kokea, on aivan jotain muuta kuin olisin tehnyt töitä pelkästään historian ja yhteiskuntaopin lehtorina. Pidän siitäkin työstä mutta yrittäjyys tuo hommaan syvyyttä ja väriä.

Toinen paluumuuttaja, entinen 10-ottelija, Paavo Kriktilä

 

 

Kuvat Maarit Koverolan albumista.

Fiiliksiä yrittäjyyskasvatuksesta on juttusarja, jossa Kotkan-Haminan seudun yrittäjyykasvatustoimijat - opiskelijat, opettajat, yrittäjät - kertovat omia näkökulmiaan ja tunnelmiaan aiheen ympäriltä.

Perusta yritys

Uudista yritystä

Cursor Oy

Asiaa seudusta

Cursor Oy
Kyminlinnantie 6, 48600 KOTKA
Puistokatu 2, 2. kerros, 49400 HAMINA
Vaihde 040 190 2500
info@cursor.fi

>> Lisää yhteystietoja

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy vahvistaa seudun osaamista, kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta kehittämällä menestyvää yritystoimintaa. Palvelemme kaikkia Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä perustamis- ja kehittämisasioissa. Teemme Kotkan-Haminan seudusta entistä paremman paikan bisnekselle!

www.cursor.fi on Cursor Oy:n ylläpitämä verkkopalvelu, joka sisältää tietoa Cursorin palveluista ja toiminnasta sekä Kotkan-Haminan seudusta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta eikä vaadi rekisteröitymistä. Sivustosta otetaan mielellään vastaan palautetta osoitteeseen viestinta@cursor.fi.

Tietosuojaseloste

Evästeet

Copyright 2019